Психотест за учителите? Обидно е, смятат от гилдията

Преподавателите се готвят за протести срещу изискванията
21 ное 2016 10:07,
45
Психотест за учителите? Обидно е, смятат от гилдията
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Доста обидно е за нас като учители да бъдем подложени на подобни изисквания. Това заяви преподавателят по история Кирил Станев пред Bulgaria ON AIR по повод наредбата, която предвижда учителите да бъдат подлагани на психотестове и медицински прегледи за общо 9 заболявания.

Още по темата

Наредбата е подписана от здравния министър и е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Сред болестите, за които ще трябва да се проверяват учителите, са деменции и шизофренни състояния.

"Редно е, когато един учител се подлага на подобни проверки, да бъде еднакво за цялото общество. Учителят има нужда от подкрепа, не от скандали и непрекъснати проверки", настоя Станев.

"От позицията на психолог смятам, че има нужда да се търси модел, който да помага, тъй като учителската професия е свързана с най-високо ниво на стрес. Има смисъл да има скринингови програми, които отчитат нивото на стрес и къде биха имали нужда от подкрепа самите учители", посочи психологът доц. Маргарита Бакрачева.

По отношение на това дали ще има ответна реакция от страна на гилдията на преподавателите, гостите в студиото споделиха, че в пространството се говори за протест.

"По-важният момент е, че средствата, които ще бъдат вложени в тези тестове, никак не са малко. Нека се обърне внимание към това учителят да може професионално да се развива", коментира още Станев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Срещу всяко "Добър ден ,как сте"стоят сериозни парички.Тепърва очаквайте да задоволявате "прищевки" на различните категории многознайковци настанени на различни позиции в страната.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на такъв тест - най-вече треньорките по худ. гимнастика ! и особено - дърпащиге уши !
1
16
 
9
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Е как така "учителската професия е свързана с най-високо ниво на стрес"? Значи според този психолог, моряшката професия е по-малко стресираща от учителската, що за специалист е този психолог? Най-добре, той сам да потърси помощ от колега!