МОН пуска дуално обучение в още 100 паралелки

Диян Стаматов: Бизнесът не харесва кадрите на профигимназиите
22 ное 2016 16:52, Анисия Иванова
2
МОН пуска дуално обучение в още 100 паралелки
Снимка: архив, Булфото

Навсякъде имаме липса на специалисти, бизнесът се оплаква от неквалифицирани служители, а професионалните гимназии, че бизнесът не харесва това, което те подготвят, отчете заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на дискусионен форум в Кърджали на тема "Ключови възможности във взаимоотношенията образование - бизнес".

За да се намери решение на кризата, от догодина в страната трябва да стартира български модел проект за дуално обучение, насочен към 100 паралелки в професионалните гимназии, обясни зам.-министърът.

Стаматов уточни, че проектът е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Целта му е да се провокират максимално професионалните гимназии, за да станат по-атрактивни, да направят специалностите, с които разполагат по-привлекателни за учениците.

Минималната сума за кандидатстване ще бъде 100 хиляди лева, а максималната - 200 хиляди. Средствата са за учениците в паралелките, за менторите в предприятията, където ще се провеждат практиките и за актуализация на учебните програми по начин, по който да отговорят максимално на бизнеса в съответното населено място.

Стаматов посочи също, че това е седемнадесетата поред среща в такъв формат, на която участва за последните 8 месеца и проблемът обикновено е един и същ - трите страни /директори, бизнес и кметове/ не си говорят и не се получава очакваният резултат, допълва БТА.

Домакин на дискусионния форум в Кърджали бе областният управител Илия Илиев. В него участваха народният представител Цвета Караянчева, началникът на Регионално управление на образованието - Гроздан Колев, директори на професионални гимназии и работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
66 преди 7 години
Системата на професионалното образование се тласка към чиракуване на полуграмотни хора т. е опростачване на нацията!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние не харесваме бизнеса. Да вземе да плаща например.