Бъдещето на обществените библиотеки в информационната ера

Националният форум ще се проведе на 29 и 30 ноември
24 ное 2016 17:00, Анисия Иванова
2
Бъдещето на обществените библиотеки в информационната ера
Снимка: Reuters, архив

Национален форум "Библиотеките днес" ще бъде проведен в НДК в края на ноември. Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което ще бъдат представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности и ролята им в предоставянето на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот.

Откриването на "Библиотеките днес“ е на 29 ноември, вторник, от 14:00 ч. в зала 3 на НДК.

Участие в националния форум ще вземат 700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, оборудвани с компютърна техника за безплатен достъп по програмата „Глобални библиотеки“.

Специални гости и участници в сесиите са представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите.

Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Форумът е организиран от Фондация "Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация.

Партньори на националния форум са Американската търговска камара в България, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Столична община, Фондация BCause. Медийни партньори са БНТ, телевизия Bualgaria ON AIR, Dnes.bg, "Аз чета", "Детски книги" и Kafene.bg и др.

Фондация "Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд "13 века България”.

Повече на: http://www.glbulgaria.bg/nationalforum2016

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
фен преди 7 години
Да ги сканират има софтуер и ще бъде доста по-достъпно от това да се влача до прогнилите библиотеки. Книга на хартиен носител не съм Купувал от 2007-8, има решения без да правя реклама. Е-четците са разумният преход от къща пълна с книги в практично и оптимизирано четене.
1
1
 
5
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Библиотеките трябва да бъдат пазени, опазени и запазени. В тях е истинската история на фактите и събитията. Истината в старите книжни произведения не може да бъде преиначена и фалшифицирана.