Всеки трети шестокласник: Четенето е загуба на време!

Момчетата са по-мързеливи и момичетата имат по-високи резултати
5 дек 2016 08:00,
10
Всеки трети шестокласник: Четенето е загуба на време!
Снимка: flickr

Около една трета от децата определят четенето като загуба на време. Това показват данните от проучване на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.

"С 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. В същото време 40% от учениците в този клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута. Учениците, които четат за удоволствие, имат по-високи резултати в училище", посочва пред "Монитор" Милена Дамянова, председател на парламентарната Комисия по образование и наука.

Данните на PISA показват, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие.

За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко – около 28 на сто. Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата – съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една новела на Айзък Азимов - "Работа". Превеждана е и е издавана на български. Препоръчвам прочитането и особено дълбок размисъл след това. Особено на тези, за които четенето е "загуба на време"!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност, според изнесеното в материала излиза,че 2/3 от децата обичат да четат за удоволствие, но не тази страна от изследването е отразена(намигване!)Четенето дори на тази статия е като отношението към полупълната чаша- за някои е наполовина пълна, за други наполовина празна.
6
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
И не мисля, че ние българите сме някакво изключение. В случая, това е необходимо за "Новия Световен Ред". Мисля, че търпимостта на новите Световни владетели към мислещи и културни хора се изчерпа. Не са необходими. Новите технологии, ще заместят квалифицираните служители. А другото е просто определено количество килокалории дневно. Както и кредити, задлъжняване и Пирамида на потребности изградена върху модни фетиши. Така се прави социален инженеринг, така се управлява маса.
5
0
 
6
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Няма връзка между учебното съдържание и четенето "за удоволствие". Не това е основата на проблема. Това поколение се възпитава в нарцисизъм. За него е по важно как ще продаде себе си, отколкото какъв "багаж" носи в главата си. А и като цяло консуматорското общество не предполага задълбочаване. Иска се точно това - да няма съсредоточаване. Ако прочетете "Портокал с часовников механизъм" ще откриете ред аналогии, колкото и да е тъжно. Медиите и Интернет, компютърни игри, всичко тласка натам.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В програмата по Литература са включени произведения, които не са интересни за днешното поколение и така децата загубват интерес от Литературата.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, които четяхме, имахме шестици по литература, не по-високи оценки като цяло. Защото нямахме време да "учим". В гимназията присъствахме по 7-8 часа на ден и трябваше вкъщи да зубрим точни науки на университетско ниво точно толкова дълго, за да сме подготвени. Никой не успяваше, защото не е човешко, не защото не искаше. Никой не може да прекра всеки божи ден толкова време в пълна концентрация, с умствен труд. Всички преписваха, някои системно, други понякога. И тогава дойдоха чалготеките.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промиването на мозъците на подрастващите върви с пълна сила! Как да не си спомним: "Когато чуя думата "КУЛТУРА" се хващам за кобура!" - Гьоринг!
1
2
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Методи Андреев вероятно ще разчита на подобен материал, за да бутне паметниците!