Харчим като за последно по Коледа... А сметките ще плащаме януари!

Пазаруваме ли подаръците за празниците прекалено смело?
15 дек 2016 14:00,
17
Харчим като за последно по Коледа... А сметките ще плащаме януари!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Коледа идва, а с нея и стотиците подаръци. Повечето българи обаче посрещат трудно извънредните разходи. А дните преди Коледа се очертават като най-натоварени за портфейлите ни.

Колко ще похарчим през празничните дни и за какво да внимаваме когато купуваме подаръци?

В навечерието на коледните празници, мнозина от нас трескаво препускат магазините в избор на най-добрия подарък за близките. Точно това е дилемата, какво да избера за любимите хора. Понеже нямам идея какво да им купя. И докато дни все още се чудят какво да купят, други вече се редят пред касите.

Търговците признават, че най-големият бум на покупки предстои около 20-и декември. Стара българска традиция повелява подаръци да се купуват в последния момент. Сред най-търсените стоки се открояват дрехите, бижутата и разбира се – парфюмите.

"Определено всеки път, когато имаме намаления, те са обект на много голям интерес на голяма част от потребителите на козметика. Най-често мъже са клиентите на аромати, искат да изненадат любимите си дами. Освен че мислят за дамите, кавалерите се оказват по-практичните потребители", обяснява Елена Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

А какви подаръци предпочитат да вземат хората за близки и приятели?

"Такива, каквито мога и аз да използвам. Важно е човекът какво харесва, а не да му се купи нещо, което ще му е от полза. А не са се купи подарък, само за да се купи подарък", обяснява един от клиентите.

И докато някои претърсват търговските центрове, други месец по-рано проверяват за най-изгодните оферти в магазините за техника.

Средно за подобни покупки отделяме до 1000 лева. А една четвърт от подаръците взимаме на кредит.

"Идват с пари да купят нещо, но виждат, че има по-хубаво, по-модерно, по-технологично, оставят сумата с която са тръгнали за първоначална вноска и разликата за по-модерния примерно могат да изплатят за 6 месеца", обяснява Йордан Вакъвчиев, управител на магазини за техника.

Именно за това фирмите за бързи кредите очакват ръст с около седем процента в края на годината. Потребителите теглят средно до 600 лева.

Кирил Георгиев, Мениджър комуникации, финансова институция Изи Кредит: "За съжаление у нас Коледата за голяма част от българите е извънреден разход и по тази причина хората прибягват до ползването на финансовите институции, защото в този период по-неподходящо е да се обърнем към приятел или роднина".

И докато някои теглят кредити, за да се обзаведат с телефон последен модел, други са обезпокоени, че смисълът на празника е опорочен.

За тези, които все пак са решили да бъдат щедри по Коледа, финансови експерти съветват да се съобразят с доходите си, защото след празничната еуфория, предстоят сметките за плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: подаръциколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Противно на общоприетото мнение, че българинът е УМЕН и БЕДЕН,аз твърдя точно обратното - българинът е БОГАТ и ГЛУПАВ.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПрост червен домат получавал четири хилки . Да , но отзад . Няма човек , който се хвали с несъществуваща заплата освен ако не е *** .
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ли пък няма да се вкарам в борчове баш за тоя празник
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен подаръците трябва да са преди всичко символични и малки. Като ще се отпускаме по това време на годината - няма лошо, но най - добре е всеки сам да си избере и купи подарък, така със сигурност ще си го харесва и ползва , особено като става въпрос за дрехи и по- едри битови неща.
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНа кой му дреме какво правила имате във вашата къща и кой кога ходи в тоалетната, тръгнал да си разказва историята на живота и семейството е интернет нещастника, какво правели в неговото семейство и да морализаторства за комерсиализацията, всички се интересуват само от неговото семейство...
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземете бърз кредит. Защо да се срамувате от колете че дори и собствените си деца, че не можете да си позволите да им купите подарък за коледа. Как ще погледнете детето си в очите, когато всички негови приятели празнуват и се радват на подаръци, а вашето дете е травматизирано защото родителите му нямат пари за Коледен подарък. Толкова ли струва любовта към детето ви. Вземете бърз кредит - отодбрение за 10 минути, след 10 минути разполагате с парите.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вкъщи имаме правило - никакви материални подаръци на Коледа. Подаръкът за всички е присъствието на всички останали, при това имам предвид и тялом и духом. Единствените материални неща, които си подаряваме са сувенири, които сами сме изработили един за друг, но всеки го прави, само ако иска.Коледа е семеен празник, комерсиализацията му го съсипа.
2
15
 
6
 
! Отговори
varg преди 7 години
винаги правя дарения за мигранти и клети хора бягащи от война и всеки който идва от Турция. За разлика от разни патрЕотчета дето нямат нито акъл нито талант и няма с какво друго да блеснат освен с фанелки България на 3 океана, те и 1 лев не са дали на тези хора
1
3
 
30
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 7 години
Абсолютно излишни разходи , необходимостта от които са безкрайно упорито вменявани и насаждани от търговците и услужливите медии , с една - единствена цел - КИНТИ !