Наредба праща учителите на психотест през 5 години

Според документа учител не може да са шизофреници, алкохолици...
30 дек 2016 08:15,
34
Наредба праща учителите на психотест през 5 години
Снимка: архив "Булфото"

Учителите да минават на психотест през период между 3 и 5 години, а не ежегодно, както се предвиждаше до момента.

Такава промяна в наредбата, която изискваше медицински прегледи при психиатър за педагозите всяка година, е приета от Отрасловия съвет на МОН.

Това съобщи зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов, пише “Монитор“.

Това обаче не е окончателен текст, предстои промените да бъдат съгласувани със здравното министерство.  Психотестовете обаче остават задължителни за новите учители, преди да бъдат назначени на работа.

Още по темата

За промени на наредба 4, която беше спусната от здравното ведомство, се заговори след масовото недоволство на учителите, породено от идеята да подлежат на преглед при психиатър всяка година.

Според наредбата длъжността на учител не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с налудни разстройства, свързани с личностнова и поведенческа промяна.

В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от т.н. разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат да бъдат установени от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

За психотестове за преподавателите обаче се заговори още през 2014 година след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този комплексиран *** - кариерист Стаматов пак се е гаврил с даскалиците. Слагач неориентиран.
30
1
 
16
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Обаче депутатите и министрите може да са жизофреници, клептомани и доказани ***, нали? Що не вземете дап се гръмнете, че да сторите единственото свястно нещо в жалкия си живот, бе драскачи нещастни?
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тази държава освен простотии нищо друго не може да се случи. Изселването и прогонването на всички българи продължава с пъна пара. Не спете хора излезте на улицата. Не позволявайте шепа недоучили народни изедници да ви мачкат.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една предпоставка за корупция. Сега даскалите ще трябва да плащат на психиатрите да не ги изкарат луди. А лудите ще си седят в парламента и ще ни е....т създателката!
27
0
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Ами такива са ценностите на господарите им- тези над тях. Псевдоелит, псевдобизнес- загиваща държава!
26
0
 
20
 
! Отговори
Ужас! преди 7 години
След работа в общинска администрация,каквито и кусури да имат учителите, не могат да се сравнят с изкукалите общинари! За тия викането е ежедневие, тропането на врати също,а човешкото достойнство не съществува-ято побеснели глигани!Могат де викат в истъпление като в най- долнопробен филм!
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тест за Ентелегентност на депутатите и изискване числото да е по-голямо от килограмите им?
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A полицаите и докторите кога?
23
3
 
17
 
! Отговори
верно преди 7 години
Най-големият проблем в образованието в момента е псевдоинтелигенцията, която се пръкна от 3-годишното бавене за закона за минималните наукометрични изисквания. Колко взеха титли без да се учени, за да могат ДА ЯХАТ учените, както са ги яхали, когато са обслужвали ДС, ама да учителите са проблемът. И вярно- трябва да си луд да работиш за 800 лева и да мизерстваш, да учиш децата по неграмотни учебници и да работиш за без пари. Както и да не мислиш, защото полудяваш. Поредната гавра. Инакомислещите
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната гавра с даскалите. Радостен съм в личен план, че напуснах тази професия преди 15 г., но ми е жал за учителите.Представете си някой полуграмотен *** да се изтъпани пред учителката и ехидно да й каже - Госпожо, минахте ли психотеста?!
21
0
 
32
 
! Отговори
66 преди 7 години
Ако ще има такъв тест,той да е за всички професии и длъжности ,при които се работи с хора.Откъде да съм сигурен,че зъболекарят няма да "включи" в даден момент и да ми забие интрумента в очите или в сърцето.Или лекарят няма да ми напише вредна рецепта или да "забрави"ножиците в корема ми след операция!?А в администрацията ,където всичко е назначено на партиен принцип е пълно с психо- и социопати!
20
1
 
14
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
Народните избранници след като си напазаруваха титли и още не могат да гласуват един закон за минималните наукометрични изисквания, защото алчността им за титли е голяма, както и желанието им да източват за СЕБЕ СИ парите за наука, пример - безплодните технологични паркове - сега решиха да подлагат учителите на психотест. Пак ИЗЛИШНО ПЕРО в бюджтеа. Ей, лудостта им вече става страшна. Простаци с ТИТЛИ.
19
2
 
24
 
! Отговори
художника преди 7 години
Училището трябва да е "светая светих". Децата трябва да са прилежно облечени и чисти.При недопустим шум в час да се пише забележка в бележника, при повторно нарушение да се изгони от час. В междучасията децата да нямат право да напускат двора на у-щето.Родителите пък да нямат право да влизат в у-щето без разрашение от директора или класната, освен когато има род. среща. Да не се допускат деца без чанти, тетрадки и учебници. Менюто в стола да се знае и от родителите. Учителите не са ПРОБЛЕМА !
18
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 7 години
До АмонашвилиТакава е и старозагорската началничка Димитрова.
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** - *** много взимате, а отделно и на частно чукате по 20лв. /минимум/ на час, ет;тиго сивия сектор, кво и без психо, напрао сте намерили па зашли, дет викаше баба /б.д п/
16
2
 
25
 
! Отговори
унижение преди 7 години
Такова чудовищно унищение на интелигенцията българската история не познава. Един закон за минималните изисквания набира прах 3 години, докато тези от които зависи си нагласуваха титли, за да могат да крадат от парите за наука. Значи такъв духовен разпад в управлението води до разруха на цялото общество. Когато народът престане да подражава на хора с ценности на престъпници, тогава няма и да избира такива. Пълна лустрация - това е спасението. И нов морал.
15
0
 
11
 
! Отговори
мато преди 7 години
*** то, ако теста е резонен и некомрометиран, оставаме без даскали, или в най-добрия случай с остър дефицит на пазара на труда. и една идея - психотест в БАН!?
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че с подобни мерки, кукувиците ще останат. Ще си тръгнат малцината смислени и нови няма да дойдат.
13
15
 
5
 
! Отговори
777 преди 7 години
тия верно са за психо, само заплати и пари са им в главите
12
5
 
14
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Време беше.Дано изчистят системата от кукувици. Ама надали. И това ще е просто листче с печатче, срещу 20лв и усмивка.Прегледи едва ли ще се проведат реално и 5.