Масачузетският институт пита – българска ученичка отговаря

Момиче от Пловдив се справи с въпрос на известни учени
3 яну 2017 09:30, Петя Славова
55
 Масачузетският институт пита – българска ученичка отговаря
Снимка: БНТ

Ученичка от Пловдивската математическа гимназия Таня Оцетарова отговори на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

"Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури" - това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно.

Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: "Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а нa автория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т", казва момичето пред БНТ.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Интел ай ес еф в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Мю алфа тета – за най-добър математически проект.

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

Така традицията продължава и нищо чудно и някои от най-големите отворени проблеми в математиката да бъдат решени именно от българин, като например дали всеки кубичен двустранен трисвързан планарен граф има Хамилтонов цикъл или пък дали всяка Жорданова крива има вписан квадрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млади хора, отивайте на Запад и печелете пари, НО НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ БЪЛГАРИЯ!!! Всичките пари и слава на света да спечелиш, ако забравиш че си българин - ти си НИЩО.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля кажете на автора да мистифицира пантомимата на тази парадоксално-митологическа статия!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. нищо не разбрах (може би защото съм завършил БГ университет, а не Масачузетския)2. Защо да не ходят в САЩ когато там хем им дават по-добро бъдеще и ги уважават повече от колкото в собствената им родина ?Стига с тези стереотипи от преди 2 века.
11
10
 
10
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Няма проблем има свободна сергия за зеленчуци на женския пазар или на пазара за книги, а и може почасово почистване по домове. Там са все нейни бъдещи колеги : физици математици, химици учени от БАН.
10
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЯГАЙ, МОМИЧЕ, БЯГАЙ КЪДЕТО И ДА Е, БЯГАЙ ЗА ДА ПОМОГНЕШ НЯКОГА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!
9
3
 
44
 
! Отговори
без преди 7 години
Ало политиците, как сте допуснали, някой мислещ човек да се развива. Веднага да му спрете кранчето. Нали държавата не иска да отпуска пари на учени, а само на спортисти и многодетни ромски семейства.
8
1
 
41
 
! Отговори
ined преди 7 години
"Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно." - е сега вече ми стана ясно
7
4
 
43
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Детето е изключително умно явно. Жалко, че веднъж като замине и няма да се върне :(
6
1
 
12
 
! Отговори
До Любо преди 7 години
Абе, Любо, как така само 90%, бе???
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛюбоНищо, важното е че на авторката й е ясно. Виж колко компетентно ни разяснява. :)Пишат и не мислят.
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито, след някоя и друга година, MIT ще й пратят оферта за стипендия.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Люботъкмо същото се канех да споделя, след пояснението отпаднаха всички въпросителни, особено за националистите, с които е пренаселен този форум.
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на математичката, резил за сайта
1
3
 
73
 
! Отговори
Любо преди 7 години
"Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно."Страхотно пояснение...на 90 % от читателите им стана ясно като бял ден...