Масачузетският институт пита – българска ученичка отговаря

Момиче от Пловдив се справи с въпрос на известни учени
3 яну 2017 09:30, Петя Славова
55
 Масачузетският институт пита – българска ученичка отговаря
Снимка: БНТ

Ученичка от Пловдивската математическа гимназия Таня Оцетарова отговори на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

"Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури" - това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно.

Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: "Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а нa автория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т", казва момичето пред БНТ.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Интел ай ес еф в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Мю алфа тета – за най-добър математически проект.

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

Така традицията продължава и нищо чудно и някои от най-големите отворени проблеми в математиката да бъдат решени именно от българин, като например дали всеки кубичен двустранен трисвързан планарен граф има Хамилтонов цикъл или пък дали всяка Жорданова крива има вписан квадрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
10
 
! Отговори
Истината е жестока преди 7 години
Красиво, одухотворено, умно момиче, а вие се изяждате от злоба.Е, това са българските момичета, но за вас те наистина са гроздето, което зрее много високо, недостижимо за вас.Нейните деца ще са голямо богатство. С онези от копторите ще се справим лесно. Ние ги храним, те са НАША СОБСТВЕНОСТ. Набийте си това в главичките и така планирайте вашите животчета - с мисълта, че само от нас зависи как ще постъпим с вас, отхранените с наши пари биологични единици.
33
4
 
9
 
! Отговори
№45, 46, 47 преди 7 години
Газ пи.к.а.ете, като виждате колко качествени са БЪЛГАРСКИТЕ момичета.Позлобейте си, това ще ви остане.Тези три коментара може и да са написани само от един човек. Тъжна съдба е това - реалността да те дразни и да си самотен в злобата си! Дано да ти предпишат ефикасни хапчета.
32
3
 
8
 
! Отговори
До Котарак преди 7 години
Сега й е времето да зубри, за да може на 23-25-годишна възраст вече да е постъпила на хубава работа с добра заплата. Ако постигне това на такава възраст, ще може да си позволи да отгледа няколко деца.Ако отсега започне да ражда, ще заслужава само незаконно построен коптор край някое сметище - да се плоди там и да се събужда всяка сутрин със страх, че най-после умните може да са взели властта в България. Защото, когато това се случи - край на надбавките за търтеи и принудителен труд за тях!
31
5
 
4
 
! Отговори
До Котарак преди 7 години
Не мисля, че правите разлика между зубренето и образоването. Ако идеалът ви за жена от обществото е да ражда деца и да готви, мисля, че има нещо сбъркано във вашата ценностна система. Пожелавам ви дъщеря ви да бъде пример за всички ни - да не учи, да роди на 17 и да готви прекрасно. Има една програма на ЕК - Science: It's a girl thing. Може да се запознаете, докато чакате жена ви да сготви.
30
4
 
7
 
! Отговори
Vazmuten Patreot преди 7 години
До КотаракА ТАКАДА ХОДИ ДА РАЖДА ДЕЦА КВО СЕ ПРАВИ НА УМНА С ТЕЯ НАУКИТАЯ МАТЕМАТИКА С КВО Е ОБОГАТИЛА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ДИРЕКТНО ДО СЪСТЕЗАНИЕТО ДА Е ИЗПЛЮЛА ПОНЕ 10 ДЕБЕЛИ БЕБЕТА И ПАРТИЯТА ДА Й ДАДЕ МЕДАЛ ЗА МАЙКА-ГЕРОИНЯВИЖТЕ ДЕТЕРОДНАТА KLETA PATREOTKA ОТ СЛИВЕН КАКВИ ГЕРОЙСТВА ПРАВИ ЗА KLETA MAJKA BALGARIQПО ТАТОВО ВРЕМЕ НЯМАШЕ ТАКИВА НЕЩА БЕ ***/s
29
2
 
7
 
! Отговори
Таня Оцетарова преди 7 години
Не се безпокойте, мога.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Фейсбук:Tanya Otsetarova1 час САМО ТУК, САМО СЕГА, БЪЛГАРСКО МОМИЧЕ СЛАГА МАТЕМАТИЧЕСКИ СВЕТИЛА В ДЖОБА СИ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ НАУЧИ ЗА НЕГО!!!!!!!!Ще ви разочаровам, не слагам никого в джоба си, най-малкото математически светила, а въпросните статии са кликбейт глупости . Все пак се чувствам длъжна да кажа какво мисля за заглавията на статиите, свързани с мен и участието ми в Intel ISEF. Такива заглавия карат научната общност да се обръща с насмешка, което отношение лесно може да се обърне и към самите 'жертви' на кликбейт журналистиката. Освен това, отношението към труда на автор
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сюрективна е само ерекцията на Минко,47г. ерген тоест това за него е сюррелизъм и фантастика.
26
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая дали може да си нареди паркета сама или да скове кофраж като е толкова умна? Или вкъщи майка и и баба и и бършат прах и подреждат дрехите. Аман от много умни, но безполезни некадърнички. Яйца може ли да си опържи поне?
25
5
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
До Котаракевала баце!
24
4
 
4
 
! Отговори
Нереза преди 7 години
Биекцията е бинарна ерекция, какво сложно има? Ей *** народ недоучил!
23
7
 
0
 
! Отговори
Часника среднис преди 7 години
Колко жалко че някой безскрупулен бизнесмен ще предложи на това момиче добре платена кариера, и така ще лиши българския генофонд от здрави и умни деца! Малко са патриотите като мене които милеят за българския род и не тровят младите и умни специалисти с абсурдно големи заплати!
22
2
 
2
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
до 26По доброто е, 4е наистина нау4аваш нещо и наистина знаеш.Докато тука за три години и пет висши можеш да изкараш...за сметка на ка4еството.
21
3
 
4
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До АнонименЕ ти прецени къде те учат по добре, там дето те скъсват от учене или тука където всяка безмозъчна плеймейтка има по 2-3 висши и където който не е искал той не е завършил. Предполагам си гледал по реалити програмите разни "Златки" дето имат не знам си ква диплома и не знаят коя година е създадена България.
20
3
 
18
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До Анонимен 10"Да ни подлъже децата с американски университети.."ха ха ха . Като прочета такива коментари и си умирам от смях. Значи първо едва ли ти си по умен от децата дето ги "подлъгват" второ, не знам кога за последно си стъпвал в БГ университет но в 90 % от случаите в нашите университети е пародия на образование. Много по добре за самите деца е да отидат да учат на запад и ако един ден, дай боже нещо в тая страна мръдне напред, да се върнат със знанията и опита придобити там.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В превод на български, защото не всеки е завършил математичеса гимназия или пък е залягал над математиката в университета, биекция имаме когато всеки един елемент от дадено множество съответства само на един елемент от друго множество.
18
6
 
21
 
! Отговори
Апартамент като дар преди 7 години
от държавата заслужава да получи това момиче, а не 13-годишната родилка от Сливен /която вече е заявила такава претенция!/.Защото ученици като тази от Таня от Пловдивската математическа гимназия ни представят пред света със съвсем друг образ /а не като Издислав, ритащ жени по стълбите на метрото/.Ако това девойче получи като подарък апартамент, може пък да остане да живее в България и да роди тук две хубави и умни българчета.А сливенската па.ча какво ще допринесе, освен да източва помощи?
17
1
 
36
 
! Отговори
gose преди 7 години
Нищо лично, но употребата на специфична терминология, за която предварително е ясно че няма да е разбираема за голямата част от публиката за която е предназначено излижението според мен е проява на мого лош вкус. Докато за научна тема това заглавие е приемливо, използването и особено обяснението му е неудочно. Нещата могат да се кажат на много по разбираем, достъпен начин, като за неспециализирана статия. Освен ако не се цели забълбукване и объркване на читателя, което май е и целта.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петя, ти разбираш ли ги тези статии, които ги преписваш от незнам къде или само копираш тук да има нещо написано ,че да си заработиш заплатата?
15
1
 
16
 
! Отговори
ма Тематик преди 7 години
Петя май не е наясно с материята...