Ранни ромски бракове – празни чинове. Държавата нехае!

Синдикат: Дупки в семейния кодекс – свекървата осиновява снахата
88
Ранни ромски бракове – празни чинове. Държавата нехае!
"Пазар" на ромски булки. Снимка: архив, БулФото

Ранните бракове в ромския етнос водят до отпадане от училище и лишават тези деца от правото на образование, смятат от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

Още по темата

В свое становище от синдиката посочват, че отпадането на ромските ученици е процес, в който участие вземат общинските и държавни институции със своята безучастност.

В позицията се казва още, че коментирането на ранните бракове при този етнос е нещо съвсем условно, защото, подчинявайки се на свои традиции, гражданският брак, съгласно семейния кодекс в България, е рядко случващо се явление за ромите.

Синдикатът "Образование" е проучил ситуацията в училищата от този тип и е установил, че ражданията от 13-годишни непълнолетни момичета от ромския етнос са редки, но съжителството без брак на 14-15-годишни момичета е практика в ромските семейства.

В тази ситуация ромските семейства използват допуснатата възможност и несъвършенството на семейния кодекс, като прилагат механизъм, при който "свекървата осиновява снахата" или майката на малолетния кандидат-съпруг осиновява малолетната кандидат-булка.

Така институциите не могат да реагират по повод на брачното съжителството между малолетни, заявяват от синдиката.

През последните няколко години е намалял процентът на ученичките, които поради ранно брачно съжителство спират да посещават учебните заведения, се посочва в становището.

Точно такъв обаче бе случаят на 13-годишната Златка, която роди дете навръх Нова година. В интервюта младата майка и роднините й споделиха, че тя няма да посещава училище, защото ще си гледа детето. Бащата също е непълнолетен - на 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
35
 
! Отговори
ККК преди 7 години
В Индия е същото. Малката булка, разбираш ли.
14
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koя държава !? Държава отдавна няма !
13
2
 
38
 
! Отговори
DO МАЯ МАНОЛОВА преди 7 години
Трябва да помогнете на Българите и Децата им .Направете така че всички БЪЛГАРЧЕТА да получават детските добавки .Не е важно колко пари са , важен е Принципа .
12
1
 
36
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ми то и синдиката нехае !!! Чак сега се сетиха ,когато назря напрежението !!! Иначе,си вземат големите заплати,ходят по семинари ,пеят цъфнал гербер...!!!
11
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искат ромите да се интегрират в тая държава трябва да започнат да раждат до 2 деца , да работят и да си плащат данъците иначе остават дупка с по 10 деца на борсата без данъци.
10
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боли ме фрезата за бълxapия, аз деца нямам и не искам да имам, защото после ще ме псуват, че съм ги обрекъл на мизерно съществуване в свят на лъжи и чалга!
9
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много як кючек свирят ромите!
8
7
 
45
 
! Отговори
В Европа сме! преди 7 години
Строги закони, които да се спазват безкомпромисно - само това ще сложи край на тези безобразия, които са пагубни за бъдещето на нацията!Ако някой желае да спазва подобни традиции, свободен е да се пресели в някой от онези райони на света, в които брачните съжителства с малолетни и непълнолетни са законна, толерирана от обществото практика.Недопустимо е през 21-и век, в Европа, работещите и градивните граждани принудително да бъдат заставяни да изхранват и да търпят !
7
0
 
47
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Това е плана за оглупяването на нацията все повече и превръщането ни в държава от Близкият Изток на която на гърба да вегетират "ПОБЕДИТЕЛИТЕ" !
6
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна лъжа е че тия хора имат нужда от социални помощи повечето от тях са няколко десетки пъти по-богати от обикнпвените българи.Женят се по 100 пъти имат десетки деца,сватбите траят по половин година..На сватбите джипове,джетове,златни вериги, алкохол и наркотици за хиляди гости.Тва ли са бедните хора те като холивудски звезди хвърлят пачки.Всичко е лъжа и измама с тоя етнос.
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата са много елементарни,но управляващите са от етноса и не искат да ги направят.Спират се глупостите наречени "безплатно" транспорт,социални помощи и тн глупости и държавата става частна фирма с яка охрана.Що в САЩ не краднат ток?Пълна лъжа е че тия хора имат н
4
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш всичко опира до "да посещават училище".Училището не е някакво вълшебно място и като му прекрачиш прага и видиш ли-вече много знаеш.Да си ученик означава да имаш интелект,трудолюбие,самодисциплина,съвест,любознателност,амбиция.Първото се наследява и развива от родителите,останалите се възпитават в семейството.И да беше продължила въпросната Златка да учи,тя е една мебел в сградата на училището.Кратуните в МОН и разните НПО-та не схванаха,че тези деца имат нужда от различни програми.
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато трябваше да съм в първи клас, семейството ми се върне от голям град на село.Първи и втори клас - в една стая и с един даскал. Каракачани, които безкрайно обичам и уважавам и ***. Държавата ги събираше от околните села в интернат и ги учеше.Не съм усетил разлика. Политиката имаше резултат, има доказателства.Като учех в основно образование, училището беше топло, имаше 4 паралелки с по 45 деца във всеки клас, физкултурни салони, оркестър, два хора, драмсъстав, спортни секции ...
2
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко народ тормозят тези шумни сватби ката на снимката. По цели седмици едни и същи кючеци
1
2
 
54
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Нехае,защото и трябва всеки един глас на изборите.А тези са за затвора,по възможност в изолатора.