Ранни ромски бракове – празни чинове. Държавата нехае!

Синдикат: Дупки в семейния кодекс – свекървата осиновява снахата
88
Ранни ромски бракове – празни чинове. Държавата нехае!
"Пазар" на ромски булки. Снимка: архив, БулФото

Ранните бракове в ромския етнос водят до отпадане от училище и лишават тези деца от правото на образование, смятат от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

Още по темата

В свое становище от синдиката посочват, че отпадането на ромските ученици е процес, в който участие вземат общинските и държавни институции със своята безучастност.

В позицията се казва още, че коментирането на ранните бракове при този етнос е нещо съвсем условно, защото, подчинявайки се на свои традиции, гражданският брак, съгласно семейния кодекс в България, е рядко случващо се явление за ромите.

Синдикатът "Образование" е проучил ситуацията в училищата от този тип и е установил, че ражданията от 13-годишни непълнолетни момичета от ромския етнос са редки, но съжителството без брак на 14-15-годишни момичета е практика в ромските семейства.

В тази ситуация ромските семейства използват допуснатата възможност и несъвършенството на семейния кодекс, като прилагат механизъм, при който "свекървата осиновява снахата" или майката на малолетния кандидат-съпруг осиновява малолетната кандидат-булка.

Така институциите не могат да реагират по повод на брачното съжителството между малолетни, заявяват от синдиката.

През последните няколко години е намалял процентът на ученичките, които поради ранно брачно съжителство спират да посещават учебните заведения, се посочва в становището.

Точно такъв обаче бе случаят на 13-годишната Златка, която роди дете навръх Нова година. В интервюта младата майка и роднините й споделиха, че тя няма да посещава училище, защото ще си гледа детето. Бащата също е непълнолетен - на 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
оооо преди 7 години
Абе, хора, не разбрахте ли, че тези от малцинствата не желаят образование, а само размножаване.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе и Ния сме си лика прилика с тях ама айде......
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам разлика между тях и нас . Едни същи сме ,само се правиме че сме нещо . Погледнато с очите на европееца сме си един и същи етнос в душата и манталитета. Нека някои си мислят че са различни от тях . Не са. Даже сме почти черни като тях Справка : Борисов ,Балъков ,Стоичков и т.н Вижте се в огледалото.
32
1
 
0
 
! Отговори
Земя вика Плевнелиев преди 7 години
Сигурно това има предвид Плювко? Или живее на сал насред океана и халюцинира от жажда.
31
0
 
8
 
! Отговори
ИЛИЕВ кисите кинти преди 7 години
В една европеска българия, за която тази раса претендира, че е всички сме с равни права, конституцията и законите са с двоен стандарт.Какво правиме?Отговор не искам!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много програми за милиони и показват много добри резултати. Правят се семинари против раздането на 13. Всички, родили на 13 казват, че са доволни от семинарите и повече няма да раждат на 13. Най-голям ефект има при една, родила петзнаци на 13, която след разяснителните семинари, никога повече не е родила на 13.
29
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 7 години
Каква държава? НАТО-ОТАН командва.
28
0
 
4
 
! Отговори
Параграф 22 преди 7 години
Ах, какво телешко варено става от тия на снимката... За съжаление няма да е телешко...
27
0
 
38
 
! Отговори
държава с/у българи преди 7 години
Подвеждащо заглавие. Държавата не нехае, тя насърчава това. Всички знаем как партиите печелят изборите - като плащат на хъхpяците. Колкото повече неграмотни хъхpяци, толкова по-лесно спечелени избори.
26
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много моля БХК да заведе 600 000 дела срещу расовата дискриминция на българите в България, и срещу толерирането на ци-га-ни-те от страна на държавата. Айде стига с расовите ци-***-ски привилегии!!! От 01.01.2017 нека всеки ман-гал да плаща ток, вода, такса смет, строително разрешение...... Иначе аз не ща вече да плащам, а бай Ман-гал да ми се подиграва!
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Правото на образование..." Не само право, а ЗАДЪЛЖЕНИЕ !!!
24
0
 
40
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Няма държава в света, където този етнос да е интегриран. Няма!Камо ли в тая кочинка тук, дето ду пелизците на со рос направиха ман галите неприкосновенни и им наливат пари за да се развъждат с бесни темпове. Само в България *** са 10% от населението, в другите държави от ес са 1% !!!Няма как да станат част от обществото същества, които продават дъщерите си като *** на пазар за булки, раждат на 12 и смятат джебчийството за занаят.!
23
1
 
12
 
! Отговори
Дневник преди 7 години
Идва времето в което ще станем ромска държава, а Баце ще и е до живот премиер
22
0
 
36
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Моето просто мнение е че"Щом като се наемат да правят семейство значи са работоспособни и могат да работят и да издържат семейство. В такъв случай не им се полагат никакви помощи. Нека да отидат в Турция и там ще видят какви помощи дават. У нас ги научихме да не работят и да чакат само да детски добавки и помощи .Нека управниците почерпят опити и от други страни. Стига сме ги хпантутили.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците и всички държавни служители, които са корумпирани и не работят за по-доброто бъдеще на България, да правят като Едип!!!
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малката булка е всеки ден по тв и раждаемост скача
19
1
 
13
 
! Отговори
аврам преди 7 години
Ако не е зимата в България, ще имат още по две три деца през живота си.Много ги плаши, но в Индия няма студ.
18
6
 
31
 
! Отговори
:) преди 7 години
Боко си ги развъжда, за да има кой да гласува за жалката му партийка. Справка - последните избори всичкото ром гласува за Цеца.
17
3
 
37
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Който не ходи на училище не получава помощи. Ама и децата на малолетните трябва да не получават помощи. Тая трябва да спре.
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква държава бе!Това е само територия.