Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!

Майки и бащи пишат гневни писма до МОН и омбудсмана
17 яну 2017 12:22, Петя Славова
145
Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!
Снимка: архив, Булфото

Новият прием на деца в първи клас предизвика недоволството на родители. Според промените в работния вариант на Столичната община, адресът ще е ключов за кандидат-първолаците, като пресяването ще става по постоянен адрес, носещ най-много точки.

И въпреки че според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни, срещу новите правила се обявиха доста родители, на чиито деца им предстои прием в учебно заведение.

В няколко писма, изпратени до членове на общинския съвет и до омбудсмана Мая Манолова, те обясняват, че новите критерии водят до пряко дискриминиране на децата и ще се получи още по-голямо разделение в обществото, вместо да доведе до интеграцията му.

Още по темата

"Живеем в 21 век и хората стават все по-мобилни. При избора на училище родителят следва да има право да прецени къде да запише детето си - дали учебното заведение да бъде срещу блока, до местоработата на родител, до адреса на близък роднина, който ще бъде ангажиран в отглеждането на детето, до спортния клуб, в който детето тренира и т.н. Това е изцяло въпрос на личен избор и не е допустимо такова ограничение да бъде нормативно прието", смята Веселина Андреева от София.

Според нея е нормално училища, доказвали своите резултати, да бъдат сред желаните учебни заведения и обратно. Докато с нововъведението, извеждащо критерия местожителство с най-голяма тежест автоматично би осигурило запълването на училища, които страдат от недостиг на кандидати.

Този критерий предизвиква още един проблем, засягащ хората от новите столични квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и др., където училища липсват.

"В ж.к. "Овча купел" училищата са три – точно толкова колкото има на "Пиротска" в отсечката между бул. "Христо Ботев" и ул. "Одрин" – разстояние от приблизително 1 км. и минимален брой жилищни сгради", уточнява Андреева.

Също така тя смята, че ако целта на системата е да осигури приоритетен прием на деца, живущи в района, то настоящият адрес е абсолютно достатъчен.

"Изместването на настоящия адрес от постоянен следва да се тълкува или като излишна бюрократщина или дискриминативно", пише тя.

Според недоволните, никъде не е обърнато внимание на завареното положение. Хората смятат, че е задължително при прием най-високата тежест да се дава на преминато обучение в подготвителна група към същото училище, тъй като децата вече са се адаптирали и класът е сформиран.

Новите правила само ще накарат хората да се втурнат да се пререгистрират, сменяйки адресите и личните си карти. Единият родител ще е на адрес, за да изпълни изискванията на системата за ясли и детски заведения, другият родител ще се регистрира на друг адрес, за да може да запише първолака, впоследствие най-вероятно историята ще се повтори и в 5 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 7 години
До ДоМЕН МЕНЛичи си че си бил разпределен в училище по местоживееен, най-вероятно в някое ромско гето. Отвори един учебник по български и леко ще останеш изненадан.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, че това не е ли от едно време така, а и нека хората, които са се преместили да живеят другаде да си сменят адресните регистрации и да плащат данъци, където трябва.
91
4
 
11
 
! Отговори
дада преди 7 години
Елементарно е.1.Да се провери къде са родени родителите на децата.2.От кога са регистрирани на даденият адрес?3.Колко данък плащат на дадената община?И чак тогава да правят класиране!Мисля това за най справедливо.
90
4
 
5
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Аз пък не си купих "джип" и записах детето в частно училище
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 100 Ти си толкова софиянец колкото и Ставри Тетевенски.Аман от озлобени провинциалисти.
88
0
 
11
 
! Отговори
до коментиращите преди 7 години
Не се карайте Хора !Проблема е ,че никой не може да предвиди колко деца ще дойдат в София,та да построи нужните детски градини и у-ща.Затова смятам,че ще е Честно предимство да имат вече живеещите в София от 2-5 г.Новопристигащите да са в изчакване поне 1г.Строг контрол на Подкупите,Фалшивите медицински,Връзкарството !
87
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Men men 98Стой си на село и си говори твоят "език"!Никой не ти иска мнението.От кога празноглавци като теб добиха самочувствие да дават акъл когато го нямаш достатъчно за самият себе си?
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен пък ми писна от префърцунени родители, които си мислят, че ако едно училище е в центъра, задължително е елитно и, ако е в Люлин, значи е долнопробно.Живеем в центъра, детето ми е в първи клас и в двете най-близки училища паралелките са по 29 деца. Ако разполагах с време да водя детето до по-отдалечено училище, щях да го запиша в някое квартално училище, където паралелките са с по около 20 ученика.Госпожите ни в училището също пътуват от кварталите.
85
10
 
10
 
! Отговори
Men men преди 7 години
До до менХората извън софия говорили на диалект? Ей такива простотии се пишат когато цял живот са ти набивали в кратуната, че щом си софиянец значи си нещо повече. СОФИЯНЦИ ГОВОРЯТ СЪЩО НА ДИАЛЕКТ - КОЙТО НЕ Е КНИЖОВЕН БЪЛГАРСКИ, СТОПЛЕТЕ, само защото някой говори на диалект различен от вашия не значи, че вие говорите правилен български!
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само точкуване по райони ами да взема впредвид и собствеността на жилището а и големината.!!Така че ако си под наен в гарсониера в Люлин да нямаш НИКАКЪВ шанс за училищатав централнат част на града.Като искаш хубаво училище си купи жилище в центъра.Ама било скъпо.....ДГДСтой си на село тогава.
83
1
 
26
 
! Отговори
Лично преживяно преди 7 години
Преди 5 години подадохме документи в 73-то прием за първи клас, нашето квартално, живеем през оградата, аз съм завършил там, и брат ми също. И, о, изненада - не сме приети, но в същото време са приети деца от Бояна, Драгалевци, Лозенец, Панчарево. Резултата ставане рано, мръзнене по спирки, допълнителен разход за транспорт. И защо? Защото едни са по-равни от други.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До От София 90Като си роден в София и родителите ти са родени тук защо се не се чувстваш софиянец?!Значи нещо не е наред.........Миекаш ли? И не се прави на мъж щото не си, Най-много да си изкараш боя някъде.Това пенявене що ли ми подсказва че нито родителите ти нито ти си роден в Софияа си един обикновен *** ***.
81
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе как едно време всеки ходеше в най-близкото училище?Нали всички училища са добре?Ама хората егоисти - вместо да натиснат да се подобрят всички училища, искат само те да са добре
80
0
 
6
 
! Отговори
ДА прочетем преди 7 години
До 81 констатацияНека да прочетем все пак проекта на наредбата и тогава да коментираме. Чл. 11- когато има ученици с еднакъв брой точки- взема се разстоянието от дома до училището. Аз го намирам за справедливо.
79
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може в София да идват да учат кой от където си поиска.Не е нормално да имаш апартамент за 300хил евро и детето ти да учи с сина на чобанин от Дупница който живее в колива за 10хил евро и пътува всяка сутрин до София.НЕ МОЖЕ!!!
78
5
 
8
 
! Отговори
zvezdichka преди 7 години
Истината е, че в София има училища, които предлагат по - качествено образование и повече възможносит за децата. там се концентрират и по - умни и амбициозни деца и родители, готови да подпомагат финансово училището. Сегашното решение на общината има за цел да разпредели тоя ресурс по равно, за да вдигне нивото и на скапаните квартални училища, където никой не иска да ходи, и да насочи и малко ресурс там, защото свестните родители няма да търпят децата им да учат в мизерийка и нямане. това е.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бежанците(провинциалистите) да ги отделят в училища за бежанци пък ако искат да си ги направят и в Елин Пелин.
76
1
 
6
 
! Отговори
До Конспирация преди 7 години
от Някой. Децата не са от административен район. Идват от Люлин, Младост, Овча купел и дажа имаме богати деца от селата от София. Абсурдна работа
75
2
 
10
 
! Отговори
недомислица преди 7 години
Живея до двора на едно от споменатите училища, но не попадам в критериите за адресно преимущество...И какво правим в този случай
74
14
 
7
 
! Отговори
Умен преди 7 години
До Родител от София това ,че някой живее под наем там в продължение на 10 години,не го ли прави достоен да се конкурира с теб...повярвай ми...той си плаща сам наема ,а ти живееш там защото на дядо ти му взели нивата до язовир искър и го обезщетили с панелка в младост...ама ти си страхотен...изкарай пари САМ за собствен дом и тогава умней...