Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!

Майки и бащи пишат гневни писма до МОН и омбудсмана
17 яну 2017 12:22, Петя Славова
145
Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!
Снимка: архив, Булфото

Новият прием на деца в първи клас предизвика недоволството на родители. Според промените в работния вариант на Столичната община, адресът ще е ключов за кандидат-първолаците, като пресяването ще става по постоянен адрес, носещ най-много точки.

И въпреки че според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни, срещу новите правила се обявиха доста родители, на чиито деца им предстои прием в учебно заведение.

В няколко писма, изпратени до членове на общинския съвет и до омбудсмана Мая Манолова, те обясняват, че новите критерии водят до пряко дискриминиране на децата и ще се получи още по-голямо разделение в обществото, вместо да доведе до интеграцията му.

Още по темата

"Живеем в 21 век и хората стават все по-мобилни. При избора на училище родителят следва да има право да прецени къде да запише детето си - дали учебното заведение да бъде срещу блока, до местоработата на родител, до адреса на близък роднина, който ще бъде ангажиран в отглеждането на детето, до спортния клуб, в който детето тренира и т.н. Това е изцяло въпрос на личен избор и не е допустимо такова ограничение да бъде нормативно прието", смята Веселина Андреева от София.

Според нея е нормално училища, доказвали своите резултати, да бъдат сред желаните учебни заведения и обратно. Докато с нововъведението, извеждащо критерия местожителство с най-голяма тежест автоматично би осигурило запълването на училища, които страдат от недостиг на кандидати.

Този критерий предизвиква още един проблем, засягащ хората от новите столични квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и др., където училища липсват.

"В ж.к. "Овча купел" училищата са три – точно толкова колкото има на "Пиротска" в отсечката между бул. "Христо Ботев" и ул. "Одрин" – разстояние от приблизително 1 км. и минимален брой жилищни сгради", уточнява Андреева.

Също така тя смята, че ако целта на системата е да осигури приоритетен прием на деца, живущи в района, то настоящият адрес е абсолютно достатъчен.

"Изместването на настоящия адрес от постоянен следва да се тълкува или като излишна бюрократщина или дискриминативно", пише тя.

Според недоволните, никъде не е обърнато внимание на завареното положение. Хората смятат, че е задължително при прием най-високата тежест да се дава на преминато обучение в подготвителна група към същото училище, тъй като децата вече са се адаптирали и класът е сформиран.

Новите правила само ще накарат хората да се втурнат да се пререгистрират, сменяйки адресите и личните си карти. Единият родител ще е на адрес, за да изпълни изискванията на системата за ясли и детски заведения, другият родител ще се регистрира на друг адрес, за да може да запише първолака, впоследствие най-вероятно историята ще се повтори и в 5 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
12
 
! Отговори
Невен преди 7 години
Всеки филтър е вид дискриминация. Въпроса е, дали е в полза на обществото и в конкретния случай на децата. Ние навремето бяхме между две училища, 3 входа в едното, 3 в другото :) - забавна работа.
32
5
 
13
 
! Отговори
Точно така преди 7 години
Постоянен адрес минимум 3 години, за да не се лутат всеки път в търсене на училището! Да има уседналост, вградимост, интегрираност!
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че в България няма ясно изразени класи- да знаеш, че щом кварталът ти е престижен ще е спокоен, училищата ще са качествени и т.н. Тогава ще е дискриминация и тогава ще има смисъл да драпаш да живееш в Лозенец например, а не защото е набеден за елитен ( незнайно защо) и имотите са скъпи ( също незнайно защо).
30
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по отношение на селските пръчки ще кажа че децата точно на тези пръчки както ги наричаш са много по възпитани, трудолюбиви и умни от тези на така наречените софийски бекове!
29
2
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
Преди много години когато трябваше да постъпвам първолак живеехме в ъглова къща на две улици.Съвсем близо до нас имаше голямо и престижно училище,но тъй като входът ни беше на съседната улица по разпределение трябваше да уча във друго училище на две спирки от нас.Не беше приятно да пътувам всеки ден при положение,че на 150м има училище,но до 4 клас изкарах там.Баща ми който работеше в Градския Народен Съвет не искаше да ходатайства и казваше-Такъв е редът за всички!За сведение-беше безпартиен!
28
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви попитам така наречените софиянци /само да вметна че и аз съм такава/ вие не искате ли децата ви да учат в добри училища? Защо се прави външно оценяване ... ами за да де видят резултатите... И защо трябва да записвам детето в района където ми е училището което като видя на кое място според така наречените класации е в списъка направо ми се изправя косата! И в МОН вместо да се опитват да ни върнат към крепостната система по добре да положат усилия да оправят училищата.
27
6
 
23
 
! Отговори
име преди 7 години
Сега да направят освен постоянен адрес, и време на него. Примерно 5 години. За да се прецакат селските пръчки от селските им пререгистрации.
26
0
 
22
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Мили хора, далеч по-лесно е да влезеш "вишу", отколкото в първи клас. Що не ги записвате направо в СУ и в УНСС? Нивото е същото, *** няма критерии.
25
19
 
17
 
! Отговори
до Софиянец преди 7 години
Така е,както е в природата.Всичко слабо и кекаво загива и на негова място идва нещо,приспособимо и способно да оцелява!По този начин вие,дето се имате за софиянци,ще бъдете изметени.Толкоз!
24
5
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Много правилно решение. Задръстванията ще намалеят с поне 30 %. Сега децата се транспортират на другия край на София, защото в близкото училище няма места и са заети от деца живеещи далече. При комунизма беше така и аз заради 5 метра попаднах в училище в което нямах желание да уча. Но такива бяха правилата.
23
6
 
8
 
! Отговори
Родител преди 7 години
В райони като Витоша, Студентски и Лозенец (в който влизат кв. Витоша например), проблемите няма да се решат, а ще се задълбочат.С такава наредба рискуваме да се налага отново да водим децата си на 10 км от дома, но не в посока желаното училище и район, а в посока там, където има свободни места.Отделно, училищата в центъра, където е големият наплив, отново ще се пълнят по втория начин, защото там така или иначе живеят по-малко деца, отколкото са местата в училищата.
22
2
 
3
 
! Отговори
Eвала, точно казано! преди 7 години
До Nia
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе за какво са ви училища бе, в демокрацията ви трябва свобода, майната й на науката! Вие още малко и социализъм и безплатна болнична помощ ще поискате...ей смотан народ са българите - не народ, а ***
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е редно. Преди четири години моето дете беше в резервите за кварталното училище където учи брат му, защото имало много желаещи. Съответно нямаше въведен критерии за адрес или брат/сестра, а номер на подаване на заявлението. За момента това е най-справедливия критерии за прием за първи клас. За след това има изпити.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частните училища са елитни, само защото са частни, т.е трябва сериозно да плащаш. Затова е и цялата истерия, повечето бг *** с претенции до небето не могат да си го позволят и се вкопчват в набедени за елитни държавни . Скоро един познат ми разказа, че си записал детето в частно училище само заради контактите, които ще си създаде и не отрича, че качеството е съмнително ( ставаше дума за гимназия, но все пак).
18
14
 
37
 
! Отговори
Nia преди 7 години
Бръкнаха ли ви в здравето провинциални натегачи? Като не ви отърва се връщайте на село, там училищата седят празни. Значи искате да се опитам да разбера, че няма логика в това детето ми да има право да учи в кварталното си училище. Вместо това излиза, че трябва да го водя от центъра в Люлин и Надежда, понеже ви знам, колко сте нахални и как няма да се оставите, докато не се уредите!
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1чи те шопите мекат бе!
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи приема в детска градина или ясла по същия критерии не е дискриминация, но за училище е! Аз ли нещо не съм в час. Или в градината/яслата по-лесно минава номерът с дарението или фалшивата диагноза?
15
0
 
7
 
! Отговори
ачо преди 7 години
До АнонименБъркаш термина - не софиянци, а СТОЛИЧАНИ. Има голяма разлика.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нашето дете също няма място в градината в която са ходили родителите на 200м от блока, това ако не е дискриминация здраве му кажи