Ограмотяват финансово учениците в десет училища

В пилотния проект ще участват 300 ученици от 9 до 11 клас
26 яну 2017 20:53, Анисия Иванова
6
Ограмотяват финансово учениците в десет училища
Снимка: МОН

Програмата за финансова грамотност "Нашите пари" започна пилотно в десет училища в страната от втория срок на учебната 2016/2017 и в нея ще се включат 300 ученици от 9 до 11-и клас.

Училищата са в София, Пирдоп, Враца, Плевен, Панагюрище, Сопот, Варна, Русе и Пловдив, съобщиха днес на пресконференция организаторите.

Инициативата, включваща уроци по финансова грамотност, се осъществява от банки в партньорство с Висшето училище по застраховане и финанси, и с платформата за видео образование ucha.se.

Издателство "Просвета" е подготвило учебник и учебна тетрадка за учениците, наречени "Нашите пари", с автор Красимира Толина. Учебникът включва 17 урока, съдържащи финансови термини, икономически теми, въпроси за личните финанси и за това как се изготвя семеен бюджет, теми за различните видове кредити, като сред тях са и бързите кредити.

През миналата година е било направено социологическо проучване сред ученици от девети до 11-и клас за финансовата им грамотност. То е показало, че само 9 процента от учениците, заявили предварително, че са финансово грамотни, познават добре всички финансови термини.

Проучването е показало, че за съжаление, най-разпознаваемата институция от учениците е заложната къща. 84% от учениците, участвали в проучването, са заявили, че имат нужда от финансови знания, посочиха организаторите на програмата, пише БТА.

Те съобщиха, че учениците ще имат средно по пет урока през втория учебен срок по програмата "Нашите пари", като ще направят входящи и изходящи тестове, за да се оцени преподавания финансов материал. Предвижда се също 100 ученици да бъдат обучени в лятната академия на Висшето училище по застраховане и финанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Цитат от investor.bg за тази "инициатива":Между отличните финансови познания и това да си успешен предприемач съществува тясна връзка. Visa ще осигури точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България" Ясна работа, както написах долу.
3
0
 
6
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Ако съм директор на едно от училищата, то няма да ги пусна, защото ставам съучастник.
2
1
 
5
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Т.н. ограмотяване е зарибяване. Инициативата се казва "Нашите пари", защото банките и финансовият сектор гледат на чуждите пари като техни и нормално прибират и имуществото на "ограмотените" от тях "щастливци".
1
0
 
8
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Съмнявам се, че "ограмотяването", инициирано от класическите пазарни либерали, познати днес още като неолиберали, палеолиберали, либертарианци, пазарни фундаменталисти, пишмян-икономисти, остеритетни фетишисти, обективисти, реформатори, десни, технократи и експерти, е ограмотяване в правилната посока. По-скоро ги лъжат, че взимането на кредити, по-високи от дохода в момента, не е проблем, защото пишмян-икономиста Милтон Фрийдман е "изчислил", че се гледат доходите през целия живот.