203 училища искат да обучават по нов начин децата - иновативно

Толкова са заявили кандидатурата си за нов статут
2 фев 2017 14:08, Петя Славова
8
203 училища искат да обучават по нов начин децата - иновативно
Снимка: архив, Булфото

226 проекта за училищни иновации от 203 училища постъпиха в Министерството на образованието и науката до 31 януари. Това беше и крайният срок за кандидатстване за статут на иновативно училище.

Нестандартните подходи се прилагат в три посоки – нов или усъвършенстван начин на управлението на училището или детската градина; промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява за първи път да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации.

Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти, пише "Монитор".

Едно от важните изисквания към кандидатите е училищните проекти за иновации да са одобрени от родителите на всички деца, с които ще се работи по нов начин. Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти.

Постъпилите проекти ще бъдат оценявани първо в регионалните управления по образованието. След това те ще бъдат разгледани в обществена комисия, която до 28 април 2017 г. ще подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерски съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Най-много подадени проекти има от училища в София-град – 64. По 16 проекта са подадени от Варна, Пловдив и София-област. От Стара Загора – 12, а от Велико Търново – 11.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: училищестатутиновация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
do 6-ti преди 7 години
Прав си, навремето Ломоносов на 16 години е излязал от Денисовка, и пак е успял да се изучи и днес десетки улици, училища да носят името му.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти." - Май първо трябва да се обновят държавните образователни стандарти.
5
7
 
5
 
! Отговори
ц преди 7 години
Аман от Сендовски системи .Просто махнете това нещо наречено училище и го заменете с интернет окончателно . Освободете от стреса родители ,деца и т нар учители ..Който е умен ще намери пътя до университета .А там махнете тия 4/5 г обучение.2/3 макс са достатъчни .
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в какво точно се състои 'иновативното' обучение?
3
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Никой не знае как се образоват тъй наречените роми в провинцията! Елате в час и вижте какво изтърпяват учителите ежедневно от това неинтегриращо се малцинство, неграмотно, невъзпитано и просто. КОШМАР, мили мои сънародници! За какви иновации ще говорим и ще прилагаме, след като 50 % от учениците в провинциалните училища не могат да си пишат дори името в 8 клас !!! ПОЗОР !!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е новата схема... ще падне усвояване на парички! Останалото е за лековерните, които не знаят какво е дережето на така наречененото ( образование) ОБРАЗУВАНИЕ!!! :)
1
1
 
14
 
! Отговори
ново творчество преди 7 години
и училищата още не са "файнднъли" "трънслейшъна" на "иновативно" и "креативно"