Проект ще обучава ученици и учители за домашното насилие

"Българският фонд за жените" го стартира в София, Стара Загора...
Обновена: 2 фев 2017 17:48 | 2 фев 2017 17:20, Анисия Иванова
5
Проект ще обучава ученици и учители за домашното насилие
Архив: Reuters

"Българският фонд за жените" започва работа с учители и ученици в София, Плевен и Стара Загора за развиване на умения за разпознаване и справяне с домашното насилие.

Проектът, подкрепен от Министерството на правосъдието, цели да развие чувствителност у подрастващите към проблема чрез обучения на учители в трите града за работа по темата с деца, като целта му е устойчива и дългосрочна превенция на домашното насилие и насилието в училище.

Връзката между двете тревожни явления коментира Надежда Дерменджиева, която е изпълнителен директор на фонда.

"Категорично, ако едно дете израсне в семейство с насилие, независимо дали към майката или към бащата, или от единия партньор към другия, има риск то да приеме това за нормално. То не познава друга реалност, в която няма насилие, и всъщност пренася тази реалност в училище – да бъде агресивно, или напротив – самото то да стане жертва на насилие", обясни тя.

Според Дерменджиева т.нар. "джендър образование" (по социалните въпроси, свързани с пола) е най-важното за превенция, разпознаване и противодействие срещу това явление, което често старателно се прикрива и от самите жертви.

"Ако момиченца и момченца от различни класове са запознати с проблема, в бъдеще, ако изпаднат в риск, ще преодолеят срама, няма да чувстват тази вина, която обществото им насажда, и много по-лесно биха се справили с проблема", смята тя.

От друга страна, ако едно дете разпознае, че в дома му има домашно насилие, може да потърси помощ. Има такава гореща телефонна линия в България. Има специална линия и за деца, обясни Дерменджиева пред БНР.

По думите й е нужно образование и целенасочена държавна политика по проблема. Само неправителствените организации няма да се справят, подчерта още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предтсавете си дете преживяло насилие. Вземат го, или се намесват в училище и раздухват до таакава степен информацията, че увеличават 2000 пъти броя на лицата, които дават мнение, съчувстват и т.н.Животът на детето става ад. Системата унищожава окончателно отношенията между хората. Случайни лица стават фактори. А и тези фондации очкават делегиран бюджет, и държавни социални работнци да им осигурят клиенти за програмата.Всеки хули държавата, но в кеф я праща при децата.
4
0
 
2
 
! Отговори
Парите откъде са преди 7 години
Какви са тия новини за анонимни проекти.Кой плаща?Какво значи това?Че анонимни лица ще контактуват с учителите на децата тайно?Фондациите за борба с насилието са сред ключовите фактори поризвеждащи институционално насилие у нас.Мисля, че на никого не му пука з аобразованието, и всеки мисли, че добро образование (качествено, не непременно високо) може да подмени с курс срещу насилието.Насилието ражда насилие - фондациите срещу насилието раждат насилие! Те разрушават окончателно средата.
3
0
 
6
 
! Отговори
Малко им е преди 7 години
Малко ги шамаросват малките днес, затова и са такива парцалковци без образование, без обноски и без бъдеще.Всъщност бъдещето им е като чистачи на тоалетните на запад. Честито
2
0
 
4
 
! Отговори
гестапо преди 7 години
Много съм мислил за домашното насилие и за отражението му върху поколението. Ще се изкажа твърдо и безмилостно! Всички държавни институции се подиграват с образованието! Не им пука за поколенията! Партиите - хич! Простият народ се управлява лесно, нали! Защо има домашно насилие? Защото , според един български професор ,жена, "децата искат да видят голата истина"!!! Сега се радваме на чалгаджийското поколение. Да ви е честито! Ще има насилие, защото няма политици с характер!!! С независимост! и д
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за домашното насилие???- НЕ Е ЛИ СРЕЩУ домашното насилие?