Променят наредбата за проблемните деца, не била ясна

Денков ще прави не ревизия, а преглед на състоянието на МОН
6 фев 2017 21:22,
5
Променят наредбата за проблемните деца, не била ясна
Снимка: архив, Bulphoto

Предвиждаме промяна в наредбата, която е свързана с проблемните деца в училище, очевидно е че има липса на ясно указване каква е ролята на институциите и в какво взаимодействие са те. Това ще бъде коригирано и ще бъде представено за обществено обсъждане, заяви на пресконференция служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той уточни, че му предстои среща с ръководителя на Държавната агенция за закрила на детето.

Не е работа на служебното правителство да обсъжда промени в току-що влязъл закон /Закона за предучилищното и училищното образование/, особено, като е толкова чувствителен и важен за цялата система. Затова ще използваме максимално възможностите, които дават подзаконовите актове. Ще направим всичко възможно и по най-бързия начин да направим тези корекции в наредбите и в другите подзаконови актове, които ще позволят да се решават проблеми. Вече сме започнали да работим с приема в хореографските паралелки, обяви служебният образователен министър.

Още по темата

Проф. Денков изброи кои са успехите, постигнати от МОН с министър Меглена Кунева. Сред тях са създаването на нова дирекция за професионалното образование в МОН и успешното начало на учебната година.

Според министър Денков, ако има проблеми, те са свързани с подхода към Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", избран от екипа на Меглена Кунева. "Този подход не беше правилен и аз затова си тръгнах от министерството, и очакваме да видим ЕК как ще опише проблемите", коментира проф Денков. Той беше заместник-министър на образованието и науката, когато в началото на 2016 г. Меглена Кунева стана образователен министър.

В отговор на въпрос дали ще се прави ревизия в МОН, министър Денков каза, че не обича думата "ревизия", а предпочита по неутралния термин "преглед на актуалното състояние". Освен проблемите в ОП, има и доста сериозно изоставане в подзаконовите актове. "Има около 15 подзаконови актове в областта на средното образование, които не са приети и са с изтекъл срок. Има и 4-5 подзаконови актове, също с отдавна изтекъл срок, във висшето образование и трябва да се наваксат в кратки срокове", коментира министър Денков.

Той съобщи, че до момента не са приети три държавни образователни стандарта и увери, че ще се направи всичко възможно, за да бъдат приети през следващите два месеца. Единият от тези неприети стандарти е свързан с финансирането, вторият - с нормативите за учителите, а третият - с материалната база в училищата. За първите два стандарта има подготвени варианти, а третият е на доста начален етап на подготовка, обясни министър Денков.

Той коментира, че първите два стандарта са много важни, защото са свързани със заплащането на учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Най-високите преди 7 години
Проф. Денков изброи кои са успехите, постигнати от МОН с министър Меглена Кунева:- създаването на нова дирекция за професионалното образование в МОН и- успешното начало на учебната година.Обикновено човек посочва най-значимото. Е след като този вижда това като "най", коментарите са излишни.
3
1
 
2
 
! Отговори
БХ преди 7 години
Тоя нищо няма да свърши...затова е сложен там! Куневиа е за затвора, и то отдавна. Също и по предните най вече Д. Вълчев. Иначе за краденето от директорите да, съгласен съм на 100%!!! Но тяхното лоби е непоклатимо, който и да е министрън не смее да разрови там... кражбите са огромни, за сметка на учители и деца!
2
0
 
3
 
! Отговори
ядосан преди 7 години
Да се обърне сериозно внимание на кражбите от делегираните бюджети от директорите. Под формате на комисионни и с фалшиви фактури усвояват голяма част от средствата. И това се знае от всички, но никой нищо не прави. Учителите не могат да противодействат на това ограбване. И тъй като това става в почти всички училища, чувството за безнаказаност е обхванало всички крадци и грабят с пълни шепи. Говоря за една директорка от Шуменско училище. За 4,5 години изплати заем от 50 000 лева без лихвите.
1
1
 
2
 
! Отговори
Darvo преди 7 години
Sofiiskata centralna administracia na besilkite predi 3 mart.