Българският учител – онеправдан и днес, и в миналото

Анализ на синдикат "Образование" за статута на професията
8 фев 2017 15:10, Анисия Иванова
38
Българският учител – онеправдан и днес, и в миналото
Снимка: МОН

В България предизборно на българските учители им обещават 1515 лева работна заплата, 5% от БВП за образование и още много финансови стимули за образованието. Тази година, макар и отново да е обявено за приоритет, за образованието се отделят 3.6% от БВП, което е най-ниския в Европа процент, по-нисък и от този в Македония – 4.5%, изчислява синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Бюджетите за образование след 1990 г. запазват посредствени нива и са далеч от желанието за приоритет: 1992 г. – 6,1% от БВП, 1998 г. – 3,2% от БВП, 2004 г. – 4,2% от БВП.

Според Синдикатите необходимият размер за отрасъла е достигане на поне 6% от БВП, каквато е и препоръката на Европейската комисия.

Средно за Европейския съюз, според Евростат, правителствата харчат около 5.3% от БВП за образование. Ако за Казахстан 3% са достатъчни, то в България за приоритет на образованието или за реформа в образователната система не може да се говори за по-малко от 8% от БВП поради ниския му размер, пишат от КТ "Подкрепа" в позиция до медиите. 

В рамките на Европа процентите за образование силно варират, като най-високи са те в Дания (7.9%), Швеция (6.8%) и Кипър (6.7%). В Румъния тази година средствата за образование са увеличени с близо 2% и са 4.4% от БВП. В момента правителството на социалдемократите, срещу което има масови протести, не само обеща, но и увеличи с 15% учителските заплати.

Българските синдикати са готови за европейски формат на партниране, който обаче включва и действията на учителите от голямата стачка през 2007 година.

Колкото и да ни уверяват законотворците и политиците, че образователната реформа зависи само от написания закон, от добрата координация между институциите, едва ли има разумен и трезво мислещ човек, който да не асоциира доброто и успешно образование с личността на учителя.

От Синдиката правят исторически преглед на учителските заплати у нас и как са се променяли през годините.

Ето оценката на политиците след Освобождението:

"След Освобождението, оплакванията за крайно ниското заплащане на учителския труд, които често са се срещали през този период, са произхождали най-вече от тази ниско квалифицирана категория учители. През 1894 г. волнонаемните и временни учители са получавали по 420 лв. годишно, или 35 лв. месечно, което се равнява на 48 лв. по курса от 1986 г. Същевременно редовните учители с висока квалификация са били твърде добре възнаградени. Дори в 1899 г., когато правителството на Васил Радославов намалило учителските възнаграждения, заплатата на редовните учители с първа степен се равнявала на 1680 лв. годишно или 140 лв. месечно по тогавашния курс.

Всички други видове умствен труд били заплащани още по-високо, което показва, че като цяло към образованите хора било проявявано не само високо уважение, но и материална справедливост.“

Но самите учители мислели различно:

"Не е било време, когато ний, българските народни учители, да сме били поставени горе-долу на добро място на държавната трапеза, на която са наредени и другите държавни и обществени служители, макар и по-малко полезни от нас. Ние се изтощаваме от работа; губим здравето си по бордеите, в които злата съдба е определила да обучаваме и възпитаваме младежта; нас третират като най-последните между всичките служители, никой освен нас не търпи глад, студ, оскърбления и пр. и никой освен нас не получава по на 4-5 месеца и тази нищожна сумица, която ни се дава, за да не умрем.

В никоя друга страна на образования свят народните учители не са тъй жестоко онеправдани, както у нас. Ето вече 16 години как сме освободени и живеем конституционен живот, в който период са заседавали седем народни събрания и това е осмо, в които са създадени много закони и закончета, с които се подобри положението на всички други, освен на народните учители.“

"Мнозина учители днес, на присмех служат за 300 лева плата, по-нищожна и от тая на говедаря, често неизплащана в продължение на няколко години. Много училища днес малко се различават от общинските хамбари, четири стени без таван, прозорци без стъкла, всичко потънало в прах, отгдето учащите се (ами учи ги?) не рядко излизат с разстроено до живот здраве. Естествено е, че това мизерно тревожно положение на учителя не може да не се отрази най-пагубно върху неговия дух, енергия и характер.“ (Из писмото на народните учители от Кюстендилска околия).

През 1978 г. началната заплата на учител с висше образование е 120 лв. След голямото увеличение на цените, случило се през следващата година, учителската заплата на млад висшист със стаж от 1-3 години вече е 155 лв., а на педагозите с полувисше образование месечното възнаграждение е 128 лв. Тези първоначални възнаграждения се запазват до края на социалистическия период. 

Към 1989 год. възнагражденията на учителите с около 10-годишен стаж са съответно 165 лв. за полувисшисти и 190 лв. за висшисти. Средната заплата за страната за 1989 год. е 274 лв, т.е. учителите тогава, както и днес, са били с ниско заплащане, но с по-голямо уважение от страна на учениците и родителите им.

Що се отнася до възпитателната роля на училището след 1990 г., в момента тя изцяло липсва. Престижът на учителската професия е тотално сринат и това няма как да бъде иначе, след като редица правителства държаха учителството на дъното на икономическата йерархия.

През 2003 г. учителите вземаха средно 250 лв., при 142 лв. за обслужващ персонал в училище.

Лека корекция в това отношение се случи едва през 2007 година и то не благодарение на политиката, а заради голямата учителска стачка и последвалия скандал със "седянката" на Пламен Орешарски (тогава финансов министър). Въпреки това заплащането на учителите е много далеч от желаното.

През последните години началната заплатата на учителя е както следва: 2007 – 315 лв., 2008 – 353 лв., 2010 – 450 лв., 2013 – 500 лв., 2015 – 600 лв. и 2017 – 660 лв. Средната нетна заплата на учител в България е около 800 лв. С тази заплата на българските педагози им е отредено вече традиционно и убедително последно място в Европа.

Разбираемо, при ниските заплати на учителите, съответно и техните пенсии са на най-ниското стъпало на квалифицираните работещи бедни.

Ако през 1896 година, малко след Освобождението, минималната учителска пенсия е била 219 лв., то след повече от век, през 2016 г. средната учителска пенсия е 270 лв.

Днес тази пенсия е далеч под прага на физическото оцеляване и поредно доказателство какво е общественото признание и авторитет на българския учител в съвременна България. Показателно е, че разходите, които прави държавата за образованието в България през 1900 г. са такива, че все още младата ни родина заема 15 място в света, изпреварвайки всички балкански държави и редица западни страни.

За ролята и значението на образованието говори и фактът, че през 1942 г. България отделя за образование 1 404 000 при 14,5 милиарда БВП, което е почти 10% и народното просвещение е на първо място по финансиране т.е. образованието е безспорен приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
не му стига преди 7 години
акъл на българина за да разбере,че учителят освен че влиза в час подготвя в къщи уроци,проверява тестове и контролни.Началната заплата не е 800 лева, а 660.Този народ ско-ро няма да има учители, средната им възраст е 53 години и излизат в пенсия.Следва дасе въведе само платено образование, от детската градина до завършване на 12 клас.Бълга-рите не считат мърдането на мозъчните клетки за работа, така е в тази държава.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ,даскалите са онеправдани със 800 лена първоначална заплата с по четири часа работа на ден,три месеца ваканция ,един месец платена отпуска по ранно пенсиониране,какво да каже мнозинството от народа с минимална заплата давана нередовно или пък пенсионерите,които мизеруват с една кофичка кисело мляко на ден.За мен това е съзнателно противопоставяне на народа един срещу друг.Разделяй и владей.
29
1
 
10
 
! Отговори
гласоподавател преди 7 години
Намесата на политиците в образованието е гибелна за него!Откакто Цвета Караянчева кадрува в Кърджали,положението е катастрофално!Десетки уволнени или ранно пенсионирани,стотици хиляди лева загуби от неправомерно уволнени и върнати от съда!По-*** и злобна депутатка градът не помни!Тя е вредна за всички,но най-вече за партията си.Жалко,голяма грешка прави ръководството на ГЕРБ,като я издига отново,но ще го разбере след изборите!В област Кърджали загубата ще е катастрофална и смъртоносна!
28
1
 
4
 
! Отговори
до "ИСТИНАТА&qu преди 7 години
Бивш даскал от 70-те години Ви казва , че сегашната система на образование води до опростачаване на нацията и до до поощряване на мързела на учителското съсловие.Нима се ивтересувате от обучението и развитието на всеки ученик , ходите ли по домовете за да видите при какви условия живее, прилагате ли модерни средства на обучение , стават ли на крака при влизането на учителя в клас ......-о, не ,амбициозните гледат към чужбина , а другите -кандидат -манекенки и флъонговци.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз СЪМ Учител на дето СИ! Тия, дето вземат нЕк'ви заплати, премии,пари за дрипи и т.н. нека дойдат на моето положение и да решават задачи за пети клас, бъркайки скапана вечеря между два котлона, говорейки по телефона за това в колко ще тръгнеш в командировка! Айде даскалята да се стегнат! Не може да не сте проверили 30 теста за 60 дни! Вие не сте учители! Малко са Учителите сред вас! Сбъркана система, неграмотни деца. Това е! Моето е грамотно! Поне за това УСПЯХ! Успях без даклЯта! Сори майна!
26
2
 
14
 
! Отговори
асан преди 7 години
всички деца когато няма да има учители ще станат като мен асан-не познавам буквите, нямам книги, не съм пипал читанка и буквар, но познавам наркотиците, секса, порното,мога да крада, да лъжа и грабя.
25
5
 
20
 
! Отговори
истината преди 7 години
учителят взема годишно 1/4 от парите за дрехи които вземат съдебните и прокурорскислужители /те със средно образование/и прокурорите и съдиите, а десетки пъти по-малко от парите за дрехи на горските, военните и полицаите.Затова никой не иска да става учител, само 10% от завършилите педагогически специалности стават учители, съвсем скоро учи-тели в държавата няма да има, това заслужава българския неблагодарен народ.
24
3
 
24
 
! Отговори
истината преди 7 години
българите като народ никога не са уважавали труда на учителите, ето напр. "жабок" мисли просташки и не отчита:че учителят готви урок у дома и у дома си проверява тестове и контролни,че влиза поне в три класа по 30 ученика на ден, затова средната възраст на учителите е ...53 години, учителя взема 1/3 от пенсията на полицай, военен и прокурор и съдия, затова след 5 години българите няма да имат учители.Бъдещето е в платеното образование:плащаш 300 лева на месец за да учи детето ти.
23
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До до алексНа теб ако не ти хареса какво ти казват е злоба? Или мисълта че можеш да забиш правото на образование от което се оплакваш е стресираща... :)
22
3
 
17
 
! Отговори
111 преди 7 години
До ЖабокАко това, дето го пишеш, наистина го мислиш, значи нямаш ни най-малка представа за работата на учителя.
21
0
 
11
 
! Отговори
до алекс преди 7 години
Намали злобата ,човече.
20
10
 
6
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ми то разликата е малка между повечето учители и Говедаря ,с когото сравнявате !?
19
8
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До Жабок:Ти май и българския и математиката си проспал. Но пък като гледам как негмотници плюят хората които се опитват да ги ограмотят, се чудя има ли смисъл целия напън. Света се глобализира, не е речено че всички трябва да се учат. Образованието е възможност а хората го приемат за задължение. Може би ако стане привилегия и не всеки може да си го позволи ще се променят нещата...
18
30
 
16
 
! Отговори
Жабок преди 7 години
Те работат по 6 часа по 45 минути единия час. От 8 до 1 на обяд. Т'ва са пари, които отиват в нищото. За половин работен ден вземат 600 - 700 лева. Ох все едно на лапета обяснявам.
17
2
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Намали злобата......
16
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До Да бе даМда, личи си до кой клас си изкарал бе "данак". И въпреки че няма да повяваш ако "данаците" ни ходеха за за безплатните джиесеми и планове за учителите, България пак щеше да е по-добро място от сега.
15
5
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Само от твоя пост лъха злоба ........ Другите са си наред.
14
4
 
14
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
Асистент от университета ми разправяше как бъдещи даскалици са толкова неграмотни , че не могат да разделят едно число и за какво образование да говорим-едно време имаше най-много един пълен отличник на випуск , а сега всички отличници , да не говорим и за под масата ....
13
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100% злоба лъха от коментарите на специалистите по всичко.Учителите били такива,били онакива.Ако статията беше за лекари,същите компетентни по всичкология форумни съдници щяха да оплюят докторите.И така докато не остане и един читав човек в родината.Тогава вечно недоволните,мрънкащи всичколози ще бъдат доволни,докато забиват и последният пирон в ковчега на България.Нашият народ се дави в злоба и жлъч.Погледнете в какво се превърнахте и ако се харесвате, значи заслужаваме съдбата си.
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка работа е призвание .Въпреки ниското заплащане я приемаш или си търсиш по платена. Не само учителите са с нещастни заплати. Управляващите народни изедници умело противопоставят хората и гилдиите превъзнасяйки едни и пренебрегвайки други. Докато не се сплотим и не изгоним търтеите от властта, достойни заплати няма да има.