Бъдещи педагози – отличници по евростипендии

Над 10 000 студенти са с бонус за постиженията си
9 фев 2017 21:50, Петя Славова
19
Бъдещи педагози – отличници по евростипендии
Снимка: архив, Булфото

Студентите в специалност "Предучилищна и училищна педагогика" са на първо място по брой класирани кандидати за евростипендия – 230.

На втора позиция са курсистите, изучаващи "Компютърни системи и технологии" - 223-ма, следвани от студентите по ветеринарна медицина – 205, "Архитектура" - 199, и "Начална училищна педагогика с чужд език" - 168. Това съобщиха от Министерството на образованието след излизането на класирането за зимния семестър.

Над 10 000 са студентите, които ще получат бонус за висок успех от европейските фондове. От тях 7897 са курсистите от приоритетни професионални направления като педагогика, инженерни и компютърни науки и др. Те ще вземат по 120 лв. в продължение на пет месеца, пише "Монитор".

Средният успех на студентите, одобрени за този вид европейска стипендия, е "много добър" 5,39. Целта на тези поощрения е да се стимулира обучението на специалисти, за които има сериозен и дългосрочен дефицит.

Отделно от това 2793-ма студенти ще получат по 200 лева еднократно за специални постижения. Тези стипендии се отпускат за участие в научни, изследователски или практически разработки. Един студент може да кандидатства и да получи до три стипендии от този вид.

Идеята на тези награди е младежите да се стимулират да развиват своя практически и творчески потенциал извън задължителните изисквания по учебен план. Средният успех на студентите със стипендии за специални постижения е 5,56

Най-многобройни сред отличените със стипендии за специални постижения са бъдещите медици – 452-ма, юристи – 407, медицински сестри – 142, финансисти – 91, архитекти – 87.

Бонусите за успех са в размер на 6 млн. лв. и се отпускат от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Следващата кампания по проекта се очаква през април 2017 г. - след началото на втория семестър на тази академична година. Кандидатстването става чрез интернет страницата на проекта http://eurostipendii.mon.bg. На същото място е обявено и класирането за зимния семестър на учебната 2016/2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен8Mashinite vse poveche shte zamenyat horata.Injenerite shte stanat tvarde mnogo...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименNyakoga taka se govoreshe za voennite,sportistite...tap,kato...no tova tryabva da se promeni.Inache,shte tryabva da zatvorim darjavata.Ucjitelite i socialnite rabotnici shte se tarsyat vse poveche.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Забавно 9Ne savsem,nadyavam se novite pedagozi da badat motivirani i da promenyat loshiya imidj na uchitelya v BG.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СУ не е това, което беше ... Бълват неграмотни пишлигари, некомпетентни, дето не знаят на какъв изпит са тръгнали да се явяват, влезнали с матурите, които са задължителни да завършат средно и на които са преписвали.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като им раздават толкова стипендии на тези бъдещи "педагози" да ги задължат след завършването си да работят поне 5 години в детска градина или училище.Ако откажат-стипендиите да се възстановяват двойно
11
2
 
5
 
! Отговори
олеле преди 7 години
Най-тъпичките стават педагожки. Тъжна работа, но в тази оакана държава няма сектор, който да не е засран. В училищата няма учителки без психически отклонения, не им стига природната тъпотия. В частните училища е същата работа. След 10 години ще видим истинския размер на трагедията в образователната система
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На най- неграмотните- стипендии. Не ги изпитват въобще. Оценки за реферати, свалени от нета.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, аз съм потресен! *** те страшни стипендиите бе! Цели 600 лева (5х120)! Да не говорим за наличието на толкова много "педагози". Поне да бяхте раздали стипендиите на базата на някакви реални постижения, а не на базата кой колко е назубрил...
8
1
 
3
 
! Отговори
анонимка преди 7 години
До ЗабавноТочно казано
7
2
 
14
 
! Отговори
Читател преди 7 години
В педагогическите специалности влизат хора, които не са приети другаде, просто много искат да са студенти. Пишат им измислени високи оценки и харчат пари. А хората с инженерни и др. специалности се трудят, но ги режат знраво на изпитите и няма как да вземат стипендии. Голяма несправедливост.
6
2
 
12
 
! Отговори
Забавно преди 7 години
За съжаление в педагогическите специалности отиват хора, които са много надъхани да учат висше, но никъде другаде не биха ги приели. Това, че имат висок успех за стипендии не е толкова трудно постижимо, и не е гаранция, ще станат добри учители, ако изобщо се насочат натам.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УчителДа,хората държат на възпитанието и обучението на своиде граждани,още в детската градина.От там започва възпитаването в равенство на половете,срещу езика на омразата,търпимост и борба срещу насилието,толерантност и право на избор,взаиопомощ и прилично поведение-това е изключително важно,а не по-късно,да се чудят,къде да преместят някой ученик,който бие всички около себе си,като порасне,да стане насилник и по-лошо-убиец...
4
0
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 7 години
До Анонимен 4 - другарю , много неграмотно си написъл мъдроста си , върни се в 3 клас да се научиш да пишеш , не че аз съм съвършен но все пак ми се разбира
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Бъдещите професии са:социалните педагози,учители,възпитатели на подрастващите,геронтолози/населението старее и възрастните са все повече/,дефектолози...в IT се обучават повече хора,но и те са нужни на пазара на труда.СУ е най-престижното ин висше,учебно заведение и затова е с предимство.
2
1
 
9
 
! Отговори
do 2 преди 7 години
Отличници в дотирани и привилегировани университети с продажни до кости преподаватели. Докато на университета се плаща на парче и университетът сам си изработва учебния план, така ще е. Но тези отличници са неконвертируеми, Вие си учете, след това ще имате полза дълги години.
1
2
 
7
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Учителско възнаграждение в Люксембург 5 870? на месецУчителско възнаграждение в Белгия 2 527? на месецУчителско възнаграждение в Чехия 741? на месецУчителско възнаграждение в Дания 3 477? на месецУчителско възнаграждение в Германия 3 574? на месецУчителско възнаграждение в Естония 771? на месецУчителско възнаграждение в Ирландия 2 317? на месецУчителско възнаграждение в Гърция 1 092? на месецУчителско възнаграждение в Испания 2 312? на месец