МОН променя методиката за прием във ВУЗ-овете

35% от студентите хуманитаристи работят по професията си
Обновена: 9 фев 2017 20:40 | 9 фев 2017 20:40, Анисия Иванова
5
МОН променя методиката за прием във ВУЗ-овете
Архив: Булфото

Министерството на образованието и науката ще промени методиката за прием в държавните висши училища. До 20 април т.г. правителството ще утвърди конкретните бройки за отделните университети и размера на субсидията по професионални направления.

Това обяви министър Николай Денков след среща с ректорите на 13-те висши училища, които обучават в хуманитарни направления, съобщиха от МОН.

През миналата година с Постановление на Министерския съвет №64 от 25 март 2016 г. беше намален приемът в редица професионални направления, включително и в част от хуманитарните. Рейтинговата система на университетите показва, че едва един от всеки трима абсолвенти на някои хуманитарни направления работят по специалността си.

"Това постановление беше насочено към това да намали дисбалансите в тези професионални направления, в които обучаваме студенти, които след това не намират реализация, която изисква висше образование", каза Денков. Той подчерта, че едва 35 - 39% от студентите успяват да намерят реализация след като завършат. В момента студентите, които завършват, са повече, отколкото може да поеме пазара на труда.

Ето защо при определянето на приема МОН ще вземе предвид реализацията на студентите.

"Като база ще използваме данните от 2015 г. Ако тогава е имало 50% реализация на завършилите студенти, но междувременно през следващата година заради намален интерес броят на приетите е намалял наполовина, няма да съкращаваме повече - очевидно системата се е саморегулирала. Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира", увери министър Денков.

Държавата няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум.

"Във висшето образованието трябва да има баланс между всички професионални направления по отношение както на броя студенти, така и на финансирането", категоричен е проф. Денков.  

Той припомни, че от 1 януари 2017 г. субсидията за един студент в хуманитарно направление е увеличена с над 15% - от 1108.80 на 1282.05 лв.

Списъкът с приоритетните специалности също ще бъде преразгледан, заяви министърът. "Има дисбаланс между броя на приоритетните и защитените специалности. Отношението би трябвало да е обратно", допълни той. Очаква се списъкът да бъде преразгледан на следващата дискусия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Къде са инженерите??? На България и трябва инженерно-технически персонал, не им трябват счетоводители, психолози, и други измислени специалности. На България и трябва производство, което да се ръководи от инженери. Прави са децата да учат за счетоводители, културолози,психолози, защото е лесно и не се иска много напъване.
2
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 7 години
И какво ще стане с най-популярната сред студентите специалност "Психология" или пък "Културология" :))) Държавата да плаща за психолози и после ще ревем че нямаме производство и ядем храна от чужбина :))) Ами яжте "психология" :)))На околовръсното, има колкото щеш студентки по тия специалности :)))
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бълвайте още хуманитаристи, икономисти и адвокати. Ама трябва и някой да сътворява истински, а не измислени блага, нали?С тая преобърната пирамида на Маслоу Запада уверено крачи към бунището на историята.За зла съдба влече и нас натам.