Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?

Защо не обещахте 50% на учителите пред 12 000 в "Арена Армеец", попита тя
12 фев 2017 14:45,
240
Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?
Снимка: архив "Булфото"

Бившият министър на образованието Меглена Кунева влезе в задочен спор с доскорошния си шеф в кабинета – експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя го попита кога се е сетил да говори за образование и за увеличение на учителските заплати.

Острият тон на Кунева идва на фона на обещания за по-високи възнаграждения в просветата и ден след като Борисов отправи критики към нея за работата и като министър на образованието.

Във Велико Търново вчера лидерът на ГЕРБ призна, че е било грешка даването на просветното ведомство в ръцете на реформаторите. Той разказа и че е освободил сегашният служебен министър на образованието Николай Денков като зам.-министър на Кунева по нейна молба.

Още по темата

"Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет?“, попита днес Кунева.

Тя акцентира на това, че Борисов и ГЕРБ са в предизборна кампания.

“Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души“, каза Кунева пред БНР, цитирана от партийния си пресцентър.

Тя обясни, че винаги е била за диалог и обясни, че ако не е бил този диалог, е нямало да бъдат постигнати сегашните резултати в образованието.

“Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа“, каза още Кунева.

Тя обясни и че има разминаване между версиите на Борисов и на служебния министър Денков за това дали Денков  си е подал оставката или е напуснал сам.

Кунева обясни, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти  човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник.

“Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката“, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма.

Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
29
 
! Отговори
смирение преди 7 години
Бокича да си признае, че носи вина! Да не би сега да разбра, че е бо *...
109
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците гонят СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ, не социалистите.
108
0
 
25
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 7 години
Когато някой не знае как да организира нещо, говори за много пари.Парите сега са много повече, ефективността - масово ниска.
107
7
 
31
 
! Отговори
Турска баня преди 7 години
БОЙКОтираме ГЕРБ на изборите,иначе българия няма да се оправи,видяхме румънците как протестораха цяла седмица. За това БОЙКОтираме ГЕРБ.
106
8
 
31
 
! Отговори
Борисоооов! преди 7 години
И от минералната вода в Банкя има повече полза отколкото от теб.Тя поне е лечебна,а ти ни поболя невъзвратимо.Какво разбираш ти еднокнижника от образование? Пак ли се набутваш под прожекторите? Тъкмо ефирът малко си беше отдъхнал от теб.
105
3
 
35
 
! Отговори
Петър янчев преди 7 години
Тези и двамата за нищо не стават.Явно така е и в Министерството на образованието.Господа не може деца с различен коефициент на интелигентност да учат по една и съща програма.Явно не ви бива за нищо.
104
1
 
36
 
! Отговори
melinda.faella преди 7 години
министърката сега се прави на интересна защото се пренасочва отново за да оцелее в политиката
103
20
 
18
 
! Отговори
kohina преди 7 години
Браво,многооо е права министърката.Но тиквата е достатъчно *** да хвърля кал
102
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kuneva pramova nabutaha li ti go gerb boiko A sega pri koi schte hodisch Zaru go nama
101
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието е такова, каквото РОДИТЕЛИТЕ ПОЗВОЛЯТ да бъде. Пълна наивност е да се мисли, че каквото и да е увеличение на заплатите е решаващата промяна. При положение, че на 50% от учениците майчиният език не им е български и в домовете им не е имало книга освен безплатен учебник, малко кадри биха издържали . В училища с подбрани ученици учителите са тотално, абсолютно, изцяло зависими от "спонсори", "авторитети", взаимоизгодната практика на частни уроци и т. н. Няма независим директор.
100
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДИРЕКТОРКАТА НА УЧИЛИЩЕТО В СИМИТЛИ - УЧИТЕЛКА ПО ТРУДОВО, НАЗНАЧЕНА Е, ЗАЩОТО Е ОТ ПАРТИЯТА НА КУНЕВА. А ИНАЧЕ Е ГОЛА ВОДА.ДА Я МАХНАТ! И В ДРУГИТЕ ОБЩИНИ ПО СЪЩИЯ НАЧИН СЕ НАЗНАЧАВТ ДИРЕКТОРИТЕ!!!!!
99
1
 
40
 
! Отговори
Керим Мурзиев преди 7 години
Недей да лъжеж народа ,вашата партия позволи да се регистрира проердогановската партия ДОСТ,която се управлява от сарая на диктатора Ердоган,и много странно,че Лютви Местан казва,че ще се бори срещу сарайте-как така ще се бориш със сарайте,докато твоята партия се управлява от сарая на Ердоган.
98
3
 
46
 
! Отговори
НИКОЙ преди 7 години
Нито Борисов,нито Кунева се итересуват специално от образованието на българина,но нали сега предизборно трябва да се обещава на простия пълен с лош матетиал български избирател,важно е да се спечели,пък след изборите да си плюе на орисията .Пред фактите няма какво да се каже.
97
11
 
6
 
! Отговори
S преди 7 години
ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ, ОТНАСЯ СЕ ЗА ЦЯЛ СВЯТ!!Подменят близките ви хора с двойници-убийци!! И с кого всъщност сте в едно жилище?!Убийствата им се регистрират като самоубийства, но са си убийства!!Психиатрите да бъдат без повече достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи, да бъдат разследвани докрай ли?! Те също участват..
96
4
 
35
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Господин Борисов, ако чак сега сте разбрали какво представлява хлъзгавата кариеристка г-жа Миглена Пръмова значи ви е слаба експертизата! Цялата котерия около мадридският мошеник под жълтата си кожа е червена, а от тази порода авантаджии не можеш да очакваш "лоялност" ако не си на власт и не раздаваш баницата. Съжелявам...
95
5
 
50
 
! Отговори
БОЙКО КОМУНИСТ преди 7 години
НАЙ-ЧИСТИЯ КОМУНИСТ Е Б.БОРИСОВТОЙ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ, ТОЙ ДАДЕ РАМО ДА СЕ РЕГИСТРИРА ПАРТИЯ ДОСТТОЙ ПРИНУДИ ХИЛАДИ БЪЛГАРИ ДА ИЗЛИЗАТ ИЗВЪН СТРАНАТАТОЙ ПОЗВОЛИ КОРУПЦИЯТА ДА ИГРАЕ ХОРО В БЪЛГАРИЯЗА ВСИЧКО ОТ ТОВА ОТГОВОРНОСТТА Е НА БОЙКО БОРИСОВ
94
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ прилича на чалгарско семейство при развод.всеки обвинява другия,започват да си искат вилиците илъжиците,възглавниците и калъфките,а най-голямата борба е за децата,въпреки че и двамата чалгари,нямат никакъв капацитез за възпитание или отглеждане!До сега не съм видял подобно отношение или поведение,между членовете на което и да не само европейско,ами и гаджалко правителство по Света!Срам и позор!Тия за нищо не стават,а тръгнали отново в управлението да се натискат!
93
3
 
52
 
! Отговори
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ преди 7 години
ЗНАМ САМО ЕДНО---НИКОГА ПОВЕЧЕ ТИКВЕНО ПРАВИТЕЛСВО !!ТИКВАТА 3 -- ТАКЪВ ФИЛМ НЯМА ДА ИМА.НИКОГААА !А ВОЛЕН СУБСИДЕР, ВАЛЕРИ ВИНКЕЛА И ДРУГИТЕ ПАТРИОТАРИ ЩЕ БЪДЕТ С ПО ЕДИН ШУТ И АУТ !
92
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУНЕВА Е СТАБИЛНА. ТРЯБВАШЕ И С ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА СЕ ЗАХВАНЕ.
91
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вожда и казва, че е грешка а тя му опонира!Но той си остава най-голямата, велика грешка! Кунева е не може да го надскочи лесно!