Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?

Защо не обещахте 50% на учителите пред 12 000 в "Арена Армеец", попита тя
12 фев 2017 14:45,
240
Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?
Снимка: архив "Булфото"

Бившият министър на образованието Меглена Кунева влезе в задочен спор с доскорошния си шеф в кабинета – експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя го попита кога се е сетил да говори за образование и за увеличение на учителските заплати.

Острият тон на Кунева идва на фона на обещания за по-високи възнаграждения в просветата и ден след като Борисов отправи критики към нея за работата и като министър на образованието.

Във Велико Търново вчера лидерът на ГЕРБ призна, че е било грешка даването на просветното ведомство в ръцете на реформаторите. Той разказа и че е освободил сегашният служебен министър на образованието Николай Денков като зам.-министър на Кунева по нейна молба.

Още по темата

"Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет?“, попита днес Кунева.

Тя акцентира на това, че Борисов и ГЕРБ са в предизборна кампания.

“Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души“, каза Кунева пред БНР, цитирана от партийния си пресцентър.

Тя обясни, че винаги е била за диалог и обясни, че ако не е бил този диалог, е нямало да бъдат постигнати сегашните резултати в образованието.

“Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа“, каза още Кунева.

Тя обясни и че има разминаване между версиите на Борисов и на служебния министър Денков за това дали Денков  си е подал оставката или е напуснал сам.

Кунева обясни, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти  човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник.

“Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката“, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма.

Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
37
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
Тези двамата /ББ и МК/ га си бръкаха по дупките всичко бе ОК, ама пре....ха образованието, а га дойде време за избори ББ се сети, че е сгрешил. Е на чий гръб бе джанъм грешиш нон стоп и все си покриваш главата с пепел, ама след като е свършило действието!!!!!!! *** ГРЕБ и техните собственици ББ и ЦЦ, така са се научили да се мазнят, че мас им потича от задните части??!!?? Защо още търпим!!! Трябва ни нова революция хора, истинска, не нежна!!!
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... за това дали Денков си е подал оставката или е напуснал сам."---Верче, послушайте ме, там в "днесбегето", бе! Четете материалите преди да ги "поствате"! Дали ще си подадеш оставката, или ще напуснеш сам, е едно и също!Другият вариант е да те "освободят" от длъжност, т.е. не по твое желание!
68
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, че кеф! Я как хубаво се ръфат!
67
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До MADИ ДО НЕГО ДА Е КУНЕВА ДА РЕШАТ СПОРА ЗА КУЛТУРАТА
66
2
 
32
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Тия и двамата са ...АУТ !
65
2
 
35
 
! Отговори
Големия Маргин преди 7 години
Преди 20 години тоя *** Борисов го нарекох Тиквата!Нищо не се е променило в него- все същият мутраген си остава ламтящ за власт и пари.
64
2
 
12
 
! Отговори
Към № 92 преди 7 години
92, идвай ти да преподаваш! Аз на драго сърце ще изляза и ще ти отстъпя мястото си - хем си по-културен, хем агресията ти е на ниски нива, хем си образован, разбираш от деца, че и на заплатата ще се съгласиш. Действай!
63
2
 
19
 
! Отговори
До Цв. Цв. преди 7 години
Съдейки по правописа ти, предполагам, че иронизираш,,малкото божество"(едно изречение, осем грешки), за което моите адмирации, но ако си искрен, жална ни майка, какви хора избират лицето Борисов !
62
4
 
28
 
! Отговори
Rabotnik преди 7 години
Тук основно пишат тронове те на Тулупа Бойко, каквато и да е Кунева поне се озъби на Тиквата, вие нали не мислите че Тиквата разбира от образование или от управление на държава
61
5
 
37
 
! Отговори
MAD преди 7 години
От всички политици Бойко Борисов е най големия ЛЪЖЕЦ И ИЗМАМНИК Място му е в затвора
60
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен72Интересно колега,как разбра че работя против България само защото не одобрявам управлението на бившия пожаникар,бивш СИК-аджия / мутра / ,изтеглилият 20 милиарда заем Бойко Методиев Борисов?
59
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм фен на Кунева но е права
58
2
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 85 Викаш добре ти е при Тиквата?До.битък ***!
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТИ ДОБРЕ ЧЕ НЕ Е БИЛ....ДОСТАТЪЧНО НИ Е СЕГА ТЕГЛОГО И ИЗЛАГАЦИЯТА ПРЕД СВЕТА.....
56
24
 
5
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 7 години
БОЙКО БОРИСОВ направи магестрали, пречествателни станций, спортни залий! кунева какво направи? дете на мажа си!
55
9
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 76 Сидеров е бил на власт, че да има възможност да строи? Скажи, до.битък!
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна се знае, че в този живот, Бочката, е прецакал всичките си съдружници.
53
18
 
9
 
! Отговори
Шиши преди 7 години
"Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?"Не му трябва, той поне е д-р на науките, а ти освен кримата си муцуна кво друго имаш!
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това между двамата приятелски огън ли е?
51
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е,че и двамата не стават! Борисов беше избиран два пъти и двата пъти подава сам оставка! Оправданията,заканите и обещанията му са едни и същи,а резултатите-позорни и вредни за България! Изводът е един-некомпетентен да управлява,а причините не ме интересуват! Стомната за вода на лъжливото овчарче отново се счупи! Не е здравословно за трети път да настъпваме мотиката!Такива като него и обкръжението му нямат място в политиката!Да е доволен,ако не влезе в затвора и да се омита завинаги!