Кой дава, кой пипа, кой прибира... Проблемите с европарите на МОН

Денков: С идването на Кунева стана ясно, че правила няма да се спазват
14 фев 2017 10:30, Анисия Иванова
36
Кой дава, кой пипа, кой прибира... Проблемите с европарите на МОН
Снимка: Bulgaria On Air

Проблемите с плащанията по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" бяха предсказуеми. Това коментира служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването "България сутрин" по повод критиките на ЕК за управлението на европари от страна на МОН.

"Има определени принципи и правила как се управляват средствата. Трябва да има разделяне на властите - кой дава парите, кой ги използва и кой го контролира. С навлизането на министър Кунева беше ясно, че тези правила няма да се спазват. Това, което стана, беше предсказуемо", поясни проф. Денков.

Още по темата

В ефира на Bulgaria ON AIR, той пожела да говори само с факти, а именно, "че много сериозно е нарушен специален принцип и регламент на ЕК" - това е станало със заповед на министъра на 5 юли 2016 г., която съвместява несъвместими функции по правилата на ЕС.

Някаква загуба на средства ще има и тя ще е от националния бюджет, прогнозира проф. Денков.

"В момента се използват средства от бюджета, но ако успеем да минем през тези препятствия по най-добрия възможен начин, ЕК след няколко месец ще започне да възстановява средствата, които сме представили. Загуби има, но в писмото на ЕК на няколко пъти много ясно е казано, че очакват при всяко следващото искане на пари да е посочена финансовата корекция, която ще бъде наложена от страна на одитиращия орган в България за това, което се е случило 2016 г.", добави още той.

Според служебния министър на образованието и науката оставките няма да решат проблема.

"Колкото до оставките аз съм поискал само една - на настоящия ръководител на управляващия орган и тя даже не е свързана с одитния доклад. Там причината е друга - хаос, създаден около Нова година с конкурса за Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност", заяви той.

Проф. Денков коментира още, че висшето образование е в застой за сметка на предучилищното и училищното.

"Имаше законови актове, които трябваше да бъдат приети май-юни 2016 г. за висшето образованието, но те не са започнати", обясни той и добави, че работата вече е започнала, но не даде гаранция, че за два месеца тя ще приключи.

Той все пак успокои, че студентите ще получат европейските си стипендии.

В областта на "Науката" нямаме документ, който да казва "това са целите", каза още проф. Денков. По думите му и това е приоритет на кабинета му.

Чуйте целия разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Харизан преди 7 години
Добрее,че ги спират. Следва да ги върнат обратно но няма да стане. Финансираните фиктивни *** училища дето съществуват само на книга и отчети връщат част от тях на отпускащите европейски чиновници. Както при традиционните гръцки заеми. Та прав е народа "не е виновен който яде баницата... .С други думи корупцията в ЕС е още по голяма. Също и с разните мисии дето ядат парите ни по Косово, Украйна и т.н.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безобразията продължават в РУО-Кърджали!На последния конкурс за служители на инспектората,на който са се явили четири кандидатки за четири места,на две от тях,председателят на комисията Гроздан Колев е приел непопълнени блани-тестове,които е попълнил лично след това!Нека министърът разпореди проверка и ако е вярно,да отстрани Колев дисциплинарно.Въпросните две кандидатки имат нулев опит в управлението на образованието,но са протежета Цвета Караянчева!Няма ли да има край това безобразие!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DKда не забравяме обаче, че "самата документация" беше одобрена навремето от ЕК, а проблемите почнаха са изпълнението и, и по специално с отклоненията от същата "сама документация". Така, че Вълчев може да си дрънка каквото си иска, това не променя фактите.
22
4
 
1
 
! Отговори
DK преди 7 години
въпреки ,че го ненавиждам заради стачката сутринта вълчев разясни какво е направила кунева и според мен е правилно, а този новия просто е изработил неправилно самата документация ,когато е отговарял за това и уволнен от неякунева е дала парите за кръжоци директно на директорите , а според програмата трябвало да отидат при някакви фирмички и сега парите за кръжоците трябва да се платят от бюджета ако не ги даде есспоред мен трябва да се дават на училищата директно за извънкласни дейно
21
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Официално, ЕК не е спирала пари за образованието! Поредната лъжа на червените ***, лъсна! Вервайте им!
20
6
 
6
 
! Отговори
Лъже!Има колкото щеш преди 7 години
документи за науката. "Учените" вечно реват "Дай!" (също като екзотичния етнос), но когато ги питаш за какво да им даваш, отговарят ти, че резултатите ще се почувстват най-рано след около 20 години! Тоест, нагли също като онзи етнос. Или пък започват, също като онези от етноса, да ти разтягат едни локуми и да ти четат отчетите си, които внушават, че по отношение на научните постижения сме в челните редици на света.Но заговорят ли за твоята специалност, разбираш, че са още в периода 1960-1980 г.!
19
3
 
17
 
! Отговори
Един преди 7 години
По турско сме имали по-добри министри от другарката Пръмова.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво да не е само Пръмова виновна, на кого беше нужна тая безсмислена коалиция, а чакайте да се сетим на никой. Aма си спряха фондовете и подадоха оставки нарочно, набутвайке неизбираемата лелка мамка или каквато е там.
17
4
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
И кво стана сега? Мислех, че както ни облъчват с пропаганда тук младите тролчета на ГЕРБ, парите са спрени заради комунистите, а то какво?Заради някаква заповед, от 5 Юли 2016.Я ми припомнете, кой бе министър тогава, и кой бе министър-председател, че ми е къса нещо паметта?Такава ви е цялата Герберастка работа, навсякъде. От асфалта, до пръстовите отпечатъци. Некадърник до некадърника, но всички с мания за величие...
16
3
 
16
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Бойко Борисов изобщо нищо не е знаел,той не си познава министрите,всички в парламента за него са непознати като личности.Ако някой нещо открадне от децата ни и от държавата ни е наясно че Бойко ще го порицае и ще му дръпне ушето.Извднъж всичко се оказва една дирижирана грешка,ние знаехме но гърба на българския народ може да носи до безкрай.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължиха ни да работим по европроекта "Твоя час",започнахме през ноември (в пълна мъгла и тотални неясноти),сега е средата на февруари и още нямаме никакви материали.Ние учителите купуваме с наши средства пособия,за да си провеждаме часовете.Там,където има клубове по интереси,е още по-зле - примерно театър - няма ги костюмите и декорите,а в същото време искат т.нар. представителни изяви.Нямате и представа каква бумащина се обработва за този "проект".Предишният ("Успех") ряпа да яде.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.н политици ще се изпотрепят да се мушкат в листите, да ги изберете, за да Ви лъжат следващия мандат и да си правят далаверите за Ваша сметка. А липсват ли Ви Народните представители?
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не греша около милиард и нещо са били европарите за образование.Явно е ,че някой чрез Кунева е искал еднолично да сложи ръка върху тях.Но защо са му били нужни.За държавни дела?!.Твърде хубаво ,за да бъде вярно.Добре е да се говори с факти,както се опитва сегашния министър.Кратко,точно и ясно.
12
2
 
32
 
! Отговори
haha преди 7 години
До 8Що не го оставят служебното правителство за постоянно?++++++++++++++++++++++++++++++++++++++А не може ли и депутатите да ги оставят "разпуснати". Що пара ще се спести тогава...
11
5
 
48
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Браво на този професор !Най-после някой да покаже наяве какво представлява Куневица.И тази е била еврокомисар ! Боже ! Боже !Лошото е обаче, че само в образованието и здравеопазването се рови за престъпленията на герберастите.А, другите министерства ?Остава впечатлението, че се атакуват само бивши министри, които не са от ГЕРБ.А, гербаджиите са още по-големи престъпници !
10
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До СвободенМного си прав, все пак БХ още си държи червената книжка, Пръмова хич не е ползвала комунистите да отскочи, изобщо 75 процента от ЦК на ГЕРБ не са бивши комунисти и ДС кадри ;)
9
30
 
12
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
вземат ли властта червените ... само лишения, недостик, безпътица ... все едно и също се повтаря!
8
2
 
10
 
! Отговори
маке преди 7 години
ке ви кажем дека са паретата ама пръво проучвам цените на тропическите острови
7
3
 
26
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Ааа, да се разберем....не е само Кунева виновната! По виновен е онзи боцкавия Кумчо Вълчо, бившия министър на образованието , китариста и седянкаджията заедно с Орешарски! Тарикатчето е направил всичките тези схеми , паравана е Кунева! Тя няма толкова мозък за тези неща, но онзи е изпечен мошеник! Първо него дръжте!!! И на дърво в центърана София...всичко ще си признае!
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не го оставят служебното правителство за постоянно, така и така всички са една стока. 100% ще се краде по-малко, след като партиите ще ги гледат в ръцете. То и Герджика може да реже ленти пат-чат, поне човека е грамотен, със сигурност е забравил повече, отколкото един бивш е прочел въобще през живота си.