Преди избори: Без ДДС за училища, без данъци, такса смет...

Учителите искат над 1112 лв. заплати, да се спре закриването на школа
15
Преди избори: Без ДДС за училища, без данъци, такса смет...
Снимка: Булфото, архив

Приоритетното финансиране на образованието е актуална тема, главно спрягана охотно в предизборните платформи през всичките години на прехода, но за да не бъде забравено бързо след вота, от синдикат "Образование"  към КТ Подкрепа настояват за някои неща.

Още по темата

Те искат партиите, които участват в управлението на държавата, да заложат стратегия за увеличение на средствата за образование, като те се увеличават с не по-малко от 0,5% на година и достигнат поне  до 6% от БВП.

Според учителите просветната система е в трудна финансова ситуация и за да се освободят пари са нужни няколко неща.

Едно от тях е изработването на финансова стратегия за диференциране на ДДС за системата на образованието, което включва фиксиране на ДДС от 7%  за 2018 г., 5% за 2019 г. и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Когато образователна институция купува или продава образователна услуга и заплаща на държавата ДДС, държавата източва бюджета на образователната система, смятат от синдиката.

От там искат също образователните институции, стопанисвайки своите сгради, да бъдат освободени от местните данъци и такси.

Общинските и държавните институции в системата на образованието да бъдат освободени законодателно от такса смет, настоят учителите и припомнят, че такава не плащат библиотекита, читалищата, църквите, манастирите.

Синдикат "Образование" категорично настоява да отпаднат делегираните бюджети като философия на финансиране. Вместо тях да се въведат програмни бюджети и финансиране на дейност образование.

Със закон да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения, предлагащи равен шанс за всеки български ученик, независимо от неговото местоживеене, настояват учителите.

Те искат и заплатите им да не са по-ниски от средните за работещите в обществения сектор, която в момента е 1 112 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Защо в тази държава се увеличават заплати само на учители, служители в МВР, прависти, лекари. Защото са много и могат да извиват ръце ли? Другите не заслужават да живеят според вас.
9
0
 
1
 
! Отговори
Образование преди 7 години
До зНАЕЩА!! Знаете ли колко ДДС плаща училището на вашето дете, ако има сума от примерно 40 000 лева. И ако не знаете, първо попитайте и след това се правете на знаеща!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време някой беше коментирал края на 70-те докторите и Пол Пот Тогава на стадиона освен лекарите бяха и учителите
7
5
 
3
 
! Отговори
ин друг преди 7 години
Стига с тия даскали стига с техните претенции.На който му се учи си учи и без помоща на даскала.Те даже нарочно ги мъчат на децата за да им ходят на частни уроци без да плащат данъци.В 21-ви век даскала не е на първо място .Има индивидуални методи на обучение.
6
1
 
5
 
! Отговори
зНАЕЩА!! преди 7 години
Тези синдикални лидери като са такива - поне да прочетат законите!!! У нас са освободени от ДДС всички образователни услуги от държавни учебни заведенияпо утвърден по съответния ред учебен план!! Свещена простота!!!
5
2
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Заплатите ха дано, но закриване ще има, при напускащи 40 хил всяка година..
4
1
 
8
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
В 73 СОУ Владислав Граматик, откраднаха цяло баскетболно игрище и построиха блок с фасада към ул. Костенски водопад! И познайте кой беше директор... жена управляваща 10 години гр. София
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат пример от 139-то училище "Захарий Круша" в столичния квартал "Лозенец". Първо банко направиха в двора сега и блок ще строят!
2
0
 
11
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
А учителите, които подготвят кандидат гимназисти и кандидат студенти, плащат ли си данъците от частни уроци?
1
3
 
4
 
! Отговори
Неа преди 7 години
1 112 ще вземат ама друг път ...