Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та

Само 17% от шефовете доволни от знанията на завършващите
20 фев 2017 13:50, Анисия Иванова
222
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та
Снимка: Reuters, архив

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от нейния пресцентър.

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании.

Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България.

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение.


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си поръчат специалисти от АГАНИСТАН, СИРИЯ и т.н. Те нашите спецове са извън БГ.
КОЙ работи тук за 6-700 лв.
148
0
 
5
 
! Отговори
marine eng. преди 1 година
И изобщо претенциите, че университетите не обучавали достатъчно студентите говори най-точно за манталитета на работодателите, ами като искате обучение по стандартите на вашата компания си направете център за обучение каквито имат почити всички сериозни компании в развитите страни.
147
0
 
4
 
! Отговори
marine eng. преди 1 година
Тази година се дипломирам машинна специалност Корабни Машини и Механизми с магистърска степен. Освен че работодателите не искат да обучават младите кадри, на вече назначените и утвърдени служители дават заплати 800-1200 лв ... ами какво да се натискам изобщо да им работя като за стажа който изкарах миналата година шипингова компания ми плащаше по 600 евро на месец, а след като се дипломирам(и направя още един стаж) мога да започна при тях със стартова заплата 3100 евро...
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който им работи- сам си е виновен. В ЕС има по добри возможности.
145
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма и да има, робите свършиха-увеличете заплатите,намалете си печалбата и супер луксозните разходи,гледайте работниците си с нужното уважение ,обучавайте ги и премахнете супер големите си изисквания за повечето масови длъжности.Ако не искате-залавяйте се сами да си работите,бежанците ще откажат трохите,които нагло повечето дори не давате-мизерната заплата
144
1
 
20
 
! Отговори
Любослав Стоянов преди 1 година
Преди работех в България при един частник,който ми плащаше мизерни пари срам ме е да кажа точната сума карах камион работех като вол в едно малко градче в Плевенска област пцуваше ни на майка,всичките викаше ни ***,идиьоти и какво ли още не напуснах го и заминах в Лондон сега слагам гипсо картон и вземам 80 паунда на ден не е розово но е по-розово от моя град на моят бивш шеф пожелавам да закопае децата си и внучка си.
143
3
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
До Fena Чета писанията на хората като теб и се чудя знаеш ли че да си полицай,миньор и пожарникар не е никак хубаво има не един и двама полицай загинали по време на работа пожарникари,също мой чичо загина преди години по време на гасене на пожар имам вуйчо,който е на 60 години и работи строителство в София за 800 лева чисто на 60 години и се е ,разклинил" от работа за нищо колена,кръст и гръб го болят и въпреки,това работи за мизерните 800 лева..
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ако разчитат само на университетите, ще има още много дълго да са недоволни. Практиците са най-добрите профисионалисти. Бизнеса трябва да даде шанс на младите и да си обучи кадрите.
141
0
 
9
 
! Отговори
Любослав Стоянов преди 1 година
До hansa То има господ вие няма да давате заплати но бог ще ви отнеме най-скъпото децата!
140
12
 
0
 
! Отговори
hansa преди 1 година
На полуграмотни ***, като този анонимния по-долу, който даже не може да пише правилно, заплати няма да плащаме. Внос от чужбина, има достатъчно грамотни хора и специалисти, по-подготвени, по лоялни, по-мотивирани от такива като този по-долу.
139
7
 
3
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Няма, я! Щот се иска акъл и бачкане! Я виж колко кандидати за пожарникари, военни, полицаи, депутати и държавни служители има! Щото ни прави кеф да не работим и да се пенсионираме рано-рано.
138
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато учих във ВМЕИ София преподаватели бяха такива имена в науката като Проф.Брадистилов,Проф.Минчо Златев,Проф.Саздо Иванов имного други .Щастието на студента беше две подкови забити в средата т.е 3.На сесиите беше тотална сеч.Спомням си при младите студенти групите завършваха с успех,2,33 максимум 3,5.Всичко кьопаво отпадаше рано.Затова от нашите редици излязаха прекрасни инженери.Страхотни схемотехници които бяха разграбени веднага в първите години на Запад.Съществуваше мрежа от вербовчици.
137
0
 
27
 
! Отговори
x преди 1 година
НЯМА ДА ИМА Я-КОЙ ГИ ИЗГОНИ,А???!ИЗГОНИХТЕ ГИ ВИЕ-БИЗНЕСМЕНИТЕ С МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТИ КОИТО ИМ ДАВАХТЕ И ДАВАТЕ И В МОМЕНТА.С ВАШИТЕ КАМЪНИ ПО ВАШИТЕ ГЛАВОНДЕРИ
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич - УМСТВЕН КИЧ

Нищо друго нямаш в главата освен силно бръмчащи зелени мухи. Това, че от 13 годишна възраст играеш *** игри на компютъра, не значи, че си АйТи специалист. А най-добрите ни програмисти са наистина хора на 45-50 годишна възраст. Ама нали баща ти е бил на 15 като те е създал, те е лишил от най-важното за Човека - разума, а с това - и от способността да вникваш, да правиш връзки, да си обективен...
Само с празно самочувствие далеч не се стига. Единствено до "Фермата".
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Do 189
Mirizliv kravar si ti Ne e nujno da sipesh obidi zatova che niakoi ima razlichno mnenie ot tvoeto
Kato ti cheta pisaniata mi prilichash na izperkal komuniaga
134
0
 
0
 
! Отговори
zi преди 1 година
До Анонимен 189
аз съм типичен БГ работодател баце , с основно . не можах да завърша средно :)))
133
1
 
23
 
! Отговори
Jon преди 1 година
Ей работодателите да почвате да си работите сами. Трябва да се нагаждате на пазара. Ние ще работим за чуждите фирми защото плащат много по-добре и предлагат много по- добри условия на труд и всичко.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До zi

Да бе, миpизлив кpавар, да бе, ти затова ли си научил така добре да пишеш? Къде, в Масачусетс, ли? Чувах, че напоследък там изобретили нов правопис - без главни букви, точки - къде попадне, скоби - по две-три заедно - да пазят учения мозък на автора на постинга да не изтече, че както е тръгнал - ще литне с празната кратуна на раменете.
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Georgi
Do 185
S tezi razsajdenia te vijdam gladen no otpochinal
Dano da imash kasmet no ne viarvam
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До zi
Absoliutno prav si. Tuk e palno s nedoozeneni kadri koito revat za zaplati koito daje v USA ne gi plashtat. Napravo e sramno tova revane za visoki zaplati ot hora koito kato profesionalisti sa na dosta nisko nivo. Az kazvam che triabva da smenin mantaliteta. Parvo rabotish i se dokazvash i chak sled tova moje bi zaplatata ti shte stane visoka.