Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та

Само 17% от шефовете доволни от знанията на завършващите
20 фев 2017 13:50, Анисия Иванова
222
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та
Снимка: Reuters, архив

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от нейния пресцентър.

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании.

Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България.

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
11
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
Davaite po 5000 leva startova zaplata i problema e reshen. Za 2000 leva shte mehvanete za... . Aman ot eksplatatori i oligarsi ! Pri polojenie che plashtat sushite kompani tezi pari v UK and Germany zashto ne I pri nas?
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експлоататора, даващ работа какво получава в замяна?! Вероятно стока?! Значи е стокополучател. Но той продава получената стока, значи е стокопродавател. Обърках се вече! Експоататора си е само ЕКСПОАТАТОР, който есплоатира не само средствата си за производство, но и работниците си, амортизирайки ги- стига с тези работодателски дивотии!
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименDo 186Spred tebe sled kato v Germany i USA sa tolkova zle s obrazonaieto ( Stavat ingineers bez da sa uchili fisaka) kak spored tebe tezi dve darjavi sa v top 4 nay razviti ikonomoki v sveta Mnogo mi e interesno da mi obiasnish tozi fenomen.
125
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три въпроса към вечно плачещите работодатели, че държавата не им подготвя висококвалифицирани кадри?1. За какво са им 30 000 IT специалисти - ние де факто нямаме такава промишленост! За да работят за чужди компании у нас като евтина работна сила! 2. Какви РЗ по 10 000 лв. МЕСЕЧНО за програмисти афишират работодателите, имаме ли производства за такива програми!3. А какво заявяват те като потребности към образованието - търговска тайна?! 4. Блъф е фирмено обучение при постъпване...инструктаж!
124
4
 
23
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Частният бизнес като има проблеми с кадрите,да си направи частни университети и да си ги обучава!Бат Бойко казал,че много се търсели овчари хайде сега да ставам овчар!Да става овчар той!Всеки човек има желания и мечта какъв да стане!Никой друг не може насила да го накара да учи за такъв какъвто не иска да стане.А проблема с кадрите е ***-работните заплати!За 500-600лв.няма кой да се върже,особено специалист.Минималната заплата трябва да е 1500-2000лв.
123
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това много напомня на: Жена в магазин:- Имате ли хубави и евтини.... Продавачът я прекъсва:- Имаме, но поотделно.
122
3
 
5
 
! Отговори
zi преди 7 години
До Анонимен 176"Най-доброто инженерно образовние е във ФИЗТЕХ Москва 6-физики и 6-8-математики и тогава почваш да учиш за инженер.." да бе :))) ... ходи виж как учат в Мюнхен , или в Масачузет или в Услан :))) пък тогава пиши . *** :))) . но по-принцип учат по-добре от БГ в Масквата . това си е истина , признавам го .
121
0
 
27
 
! Отговори
Atanas преди 7 години
Да внасят от вън,да видим кой ще дойде да работи за тези пари.Вече тези които работят без пари свършват.
120
0
 
36
 
! Отговори
сс преди 7 години
То пък едни работодателиии... По-скоро са здравевзематели, а паринедатели...
119
13
 
5
 
! Отговори
zi преди 7 години
κακτο винаги във форума на такава тема пълно с недооценени кадри :) ... ми мили мои готини , хващате се и си регистрирате фирма . дянков го направи безумно лесно и евтино (преди 10 години хич не беше така). започвате и си наемате колкото искате хора и за минимум 3500 начална заплата . стига сте ривали по форумите :) . направо ще разсипете ония мързели - сегашните меринджей :))) . давайте ... :)))
118
0
 
24
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Ало "бизнеса"..............ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ КИНТИТЕ,нема какво да се обяснявате..обръщайте джобовете ваща ***.а........
117
0
 
23
 
! Отговори
цензура преди 7 години
Затова пък Бизнесмени има достатъчно.Може от там да вземете.
116
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още адвокати, филолози, меринджеи и хуманитаристи бълвайте. Но за да съществуват горните, някой трябва и да има за да се създават ДЕЙСТВИТЕЛНИ блага. Ама нали отивате в студентски град за Оп-са, Азис, Славик Трифонян и гюбеците. Та искате нещо по-неангажиращо, да има шиби-риби 5 години, пък после рев - безработен съм, ***.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, щом казваш, че съм зелено човече, значи ти по-добре от мен знаеш кой съм. Дерзай, но си пий редовно хап......
114
4
 
12
 
! Отговори
някой преди 7 години
До АнонименАз съм кадър на великия соц и имам 25 години опит в ученето и прилагането. Сегашните искат всичко, сега и веднага. И без учене, щото са много кадърни. Сериозните работодатели такива ги шкартират веднага. Те искат човек, който да върши работа и възраста не ги стряска.
113
2
 
21
 
! Отговори
Zaro преди 7 години
Толкова много читави и сериозни работодатели, но уви няма кадри. Значи е време част от работодателите да се хванат някъде на работа и готово. Когато има проблем винаги има две страни и е добре от висотата на мениджърските си столчета доста егоцентрични и агресивни симпатяги да се замислят. Иначе няма да има, с малко пари и лошо отношение трудно ще спечелиш някого ;)
112
1
 
6
 
! Отговори
До 158 преди 7 години
Аз познавам доста свръхспециалисти в областа на ИТ, които са на над 60 годишна възраст. Разбира се БКП никого не е обучавало, както и сега не ги обучават например ГЕРБ
111
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За масовата заплата от 1500- 2000 лева за IT много ясно, че ще има глад за кадри!
110
5
 
4
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До Анонимен:E,в образованието (ако дойде млад кадър) се вижда докъде се стигна!Добре ,че са тези 50-60-годишни,а после?Аз съм точно на 50,уча се на иновационни методи и ИТ ,но вземам само работещото!Младите,които дойдоха в нашето училище са 2-***,но не могат да овладеят децата и днес даже имаше проблем,но не се заинтересувах,а и не е моя работа!
109
0
 
27
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Не объркали са се тези грабители ! Няма кадърни работодатели! Работници има достатъчно тук ,даже и в повече . Просто са принудени да търсят кадърни работодатели ,които да плащат предлаганата от тях стока "труд" ,а тук тези тарикати търсят някои да им работи ангария ! Майната им да си работят сами ,не да печелят от чуждия труд!