Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та

Само 17% от шефовете доволни от знанията на завършващите
20 фев 2017 13:50, Анисия Иванова
222
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та
Снимка: Reuters, архив

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от нейния пресцентър.

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании.

Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България.

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има колкото си искате кадри , но така нареченият "бизнес " , който всъщност е шайка мошеници очаква някой да му работи по 12 часа , 6 дни в седмицата за 600-700 лв . и осигуровки на минималната . Освен това на така наречения "бизнес" не му се инвестира в обучение на персонала , а му е по-лесно да мрънка че университетите не произвеждали качествени кадри
107
1
 
8
 
! Отговори
БАБА Гина преди 7 години
Аз пък бабините не съм учила изобщо статистики- матистики...Кажете ми само в една фирма колко хора от персонала работи от 500 до 600лв,колко от 600-700лв,колко от 700-800лв ,и т.н а аз бабините сама ще си направя статистиката!
106
0
 
5
 
! Отговори
Нестатистик до 129 преди 7 години
Учил съм достатъчно статистика. Това че в примера използваме завишени стойности си е чисто и просто за засилване на ефекта. Много ми е трудно да преценя кои ще са тези екстремни стойности, които трябва да се изключат при изчислението, но със сигурност има поне 10 % от управленския персонал, който е с няколко пъти по-високи заплати и тези 10 % не могат да се третират като екстремни. Същите тези 10 % водят до тази средна заплата, като вероятно окло 40-50 % от останалите работници взимат по 500.
105
1
 
1
 
! Отговори
Vrajdebna Sofia преди 7 години
100 procenta teroristichni laji.Nikakvi imena i adresi ne sa posocheni.
104
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааааа, има, има, ама не ви се плаща, драги чорбаджии! Ако може за пестин лева да бачка нон-стоп е екстра... А ако е жена да няма семейство, деца, да не ражда и пр.А, да и да ви търпи селяшките номера, глупостта, високомерието, смотаното шуро-баджаначество...
103
4
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Abe..... zasto vi se vas na Bolgarite inzeneri osobeno MASINSKI pa vie osven najlon kesi i toaletna hartija nisto drugo ne proizveduvate be.....
102
1
 
2
 
! Отговори
Kokaza преди 7 години
Bg medii sa mafia.
101
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как няма бе.При толкова институти и университети да няма специалисти е направо шокиращо.Защо ли се учудваме като студентите стажуват по дискотеките в студентски град и не само.Там освен да хвърлят салфетки и да слушат чалга няма как да се научат на друго.
100
1
 
5
 
! Отговори
Нап преди 7 години
До Анонимен 138Напиши в гооооооглеАктуална справка: Какви заплати получават българите и колко голяма е средната класа
99
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало инженери, икономисти, ИТ-та... Просто не им се работи за 600лв.
98
1
 
31
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Едно време имаше система на разряди и чиракуване по заводите и бая народ се научи на занаят сега ако може от небето да паднат готови кадри за без пари, то не става така , свършва онова готовото он онзи строй който така отричаме , време е този строй да си направи свои кадри онези вече са по на 60
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да няма, нали ни ги "внасят" вече от Африка?
96
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
инженери, икономисти, Ай Ти специалисти - с лопата да ги ринеш. има, и то много. само че не се застояват в ***, за 600-700 лв. някак си, разбираш ли :)
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО "Данни от НАП доходи"Откъде я намери тази статистика, ще дадеш ли линк?
94
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инженери, икономисти, ИТ-та: Няма работодатели
93
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да учат.Пълно е с 18 годишни,без език,без никакви умения. И казват " Искам работа в офис от 8 до17 ч,без събота и неделя,без нощни смени,без тежка физическа работа,без някакви специални умения. За по малко от 2000 лв няма да им работя"Значи и без учене,може да взимаш тези пари.
92
1
 
20
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Като човек следвал в ТУ-Мюнхен мога да кажа само едно: никой от това учебно заведение няма да ви научи на нищо, нивото е ниско, дори за Германия. Брой, Кемпер, Хукле и т.н. са безспорно имена, но на нищо не ни научиха. Ако не беше работодателя ми до сега да съм си останал със знанията от 2ри семестър.
91
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По обявите заплатите са по 450-600 лева макс.
90
1
 
35
 
! Отговори
Данни от НАП доходи преди 7 години
Работещи с доходи до 600 лева 1 703 450 човекаОт 600 и 800 лева,- 393 947 човекаОт 800 до 1000 лева са- 271 455 човекаОт 1000 до 1300 - 253 561 човекаЕй това са заплатите...
89
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Студента сам печелиш 10 пъти повече отколкото през алчен работодател и хитри HR посреднички живеят на твой гръб.