5-годишни на предучилищна – инак глоба за мама и тате!

Въвежда се задължително двугодишно предучилищно обучение
23 фев 2017 15:44, Анисия Иванова
29
5-годишни на предучилищна – инак глоба за мама и тате!
Архив: Булфото

Всички детски градини са длъжни да въведат двугодишно предучилищно обучение за децата, които тази година навършват 5 години.

Родителите, които не запишат децата си на задължителна предучилищна, ще бъдат глобявани между 50 и 150 лева при първо нарушение и до 500 лева при второ.

Това е заложено в Закона за училищното и предучилищно образование, който влезе в сила в средата на миналата година, каза Ваня Трайкова, експерт по предучилищното образование в просветното министерство. Това ще се извършва и в училищата, в които капацитетът на сградата го позволява.

"Предучилищното образование в училищата се осъществява при едни задължителни изисквания, които трябва да спазва училището, като да осигури подходящата среда за 5- и 6-годишните деца и ако училището не може да я осигури, то няма как да е задължено. Частните детски градини, които са разкрити по реда и условията на закона, както старият закон за народната просвета, така и по новия закон за предучилищното и училищното образование, предоставят също задължителна предучилищна подготовка и те могат да издават съответните документи на децата. Те не са поставени при различни условия", обясни Трайкова пред БНР.


 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Vyara lekova kak da zapiisha detetobsi na predochlishtna tai kato tq ne e bila na decka gradina sled kato ne beshe prieta nikade po noviq zakon shte mi bude li pozvoleno da si zapisha deteto bes da e v sistemata za priemane tai kato tq e na 5 godini
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ми гарантират религиозно обучение, транспорт, халал храна, без ваксини, група до 8 деца, полово разделени групи. Държавата принадлежи на гражданите, не гражданите на държавата. Инак си е фашистка диктатура.
26
0
 
9
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 година
И от двегодишни да ги учите пак нивото ще е същото. Само създавате работа на учители които не са за такива.
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Америка мозъците на децата започват да се промиват от много ранна възраст сега това е целта да стане и в бг. Когато отделиш детето от родителите то не принадлежи вече на семейството а на системата. Простият българин си мисли че правителството много го обича и се грижи за доброто на детето му. Целта е пълен контрол на стадото.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а стига сте писали глупости!!това да не е от сега??!!и 4 годишните трябва да ги задължат!-особено братчедите!!
23
0
 
5
 
! Отговори
неразбирам преди 1 година
ще идва ли всяка сутрин училищен автобус да ги взема от входа и вечер след 17,00 да ги връща от където ги е взел ,все пак са само на 5 години
22
0
 
8
 
! Отговори
4 преди 1 година
Излизам на протест, 5 е много късно и предлагам да тръгнат още от 4 а ако има начин и от 3.
В раничката на всяко по пакет памперси
21
0
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
И двете ми деца са родени в Германия,но имат двойно гражданство.законът задължава ако имаш дете,родено извън България да регистрираш акта за раждане ,така че те са си и българчета,дадоха им ЕГН.Няма да ме глобят, защото ги пращам на детска градина там,така че споко!
20
0
 
10
 
! Отговори
Пешо* преди 1 година
Чак от 5?
Не може ли от 2, за да психясат качествено?
19
12
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Не наричай децата рождени в чужбина Български деца. Те вече не са Български граждани а чужди граждани и нямат Българско гражданство! Един ден ще винят родителите си за това, но ще е късно!
18
0
 
20
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
....Резултатът е, че ромовете, които НЕ работят, НЕ плащат данъци или каквото и да е на държавата, но се водят "самотни родители" (при реално съжителство), с купища малки, водещи се в "риск" поради гнусните условия в които са отглеждани, ще вкарват чaaветата си в детските градини, макар че имат достатъчно време да си ги гледат сами, разбира се без да спират да им прибират помощите... а българските майки ще трябва да напускат работа, за да си гледат сами децата, ако няма баба да помага !!!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако няма места?

Веднъж влезнал ли си в системата, мястото си го имаш. Друг е въпроса какво ще чинят вундеркинчетата при бавноразвиващите се до 7 годишна възраст.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма места глоба за общината нали?
15
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Да не говорим, че самите критерии за приемане в детска градина (т.нар. "точки") са прикрито дискриминационни:
- За работещ родител, който плаща данъци и осигуровки - по 1 точка за родител.
- За дете с неизвестен родител или с отнети родителски права (обичайно за ромовете) - 3 т.
- За дете в приемно семейство (95% "ромчета") - 3 т.
- Дете в "риск" (обичайно "ромчета") - 3 т.
- Деца от многодетно семейство (обикновено "ромчета") 2 т.

Българското дете на данъкоплатци събира 2 точки. Чаавето - 8т.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пълни дивотии. Защо е нужно това? На тази възраст много от децата не са готови да учат по-сложни неща. Оставете ги да си играят!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха а места от кадя ма?
а родителите на българчета, които не живеят в българия ще бъдат ли глобявани?
12
0
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Май някой прави пазар за частните училища , че как иначе ще печелят. Значи крайно време е да ги почваме тези политици ако не тях децата като дойдат на власт.
11
1
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Анонимен 5

Ами няма места, защото родителите си траят. Щом държавата и общината, на които плащаш данъци, не могат да осигурят детска градина за детето ти, принуждавайки те да си го гледаш сам/а, те те лишават и от възможност да работиш и да имаш доходи - следователно трябва да ти плащат обезщетение !!!
10
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Повечето български деца на тази възраст, не са в България, а са от много години някъде по чужбина, като голяма част от тях са и родени там, а също така голяма част не са стъпвали в България. Не знам да има някъде информация за българските граждани, които не живеят в България, вкл. и за децата, което значи, че сега ще се опитват да глобяват родителите на повечето от българчетата на тази възраст.
9
2
 
26
 
! Отговори
Призовавам преди 1 година
Омбусмана да сезира конституционния съд! Не лъжете, никъде по света не се налага насилствено записване на деца в предучилищни институции! Това е "българска" измислица! Да отпадне както задължителното гласуване!