5-годишни на предучилищна – инак глоба за мама и тате!

Въвежда се задължително двугодишно предучилищно обучение
23 фев 2017 15:44, Анисия Иванова
29
5-годишни на предучилищна – инак глоба за мама и тате!
Архив: Булфото

Всички детски градини са длъжни да въведат двугодишно предучилищно обучение за децата, които тази година навършват 5 години.

Родителите, които не запишат децата си на задължителна предучилищна, ще бъдат глобявани между 50 и 150 лева при първо нарушение и до 500 лева при второ.

Това е заложено в Закона за училищното и предучилищно образование, който влезе в сила в средата на миналата година, каза Ваня Трайкова, експерт по предучилищното образование в просветното министерство. Това ще се извършва и в училищата, в които капацитетът на сградата го позволява.

"Предучилищното образование в училищата се осъществява при едни задължителни изисквания, които трябва да спазва училището, като да осигури подходящата среда за 5- и 6-годишните деца и ако училището не може да я осигури, то няма как да е задължено. Частните детски градини, които са разкрити по реда и условията на закона, както старият закон за народната просвета, така и по новия закон за предучилищното и училищното образование, предоставят също задължителна предучилищна подготовка и те могат да издават съответните документи на децата. Те не са поставени при различни условия", обясни Трайкова пред БНР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vyara lekova kak da zapiisha detetobsi na predochlishtna tai kato tq ne e bila na decka gradina sled kato ne beshe prieta nikade po noviq zakon shte mi bude li pozvoleno da si zapisha deteto bes da e v sistemata za priemane tai kato tq e na 5 godini
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ми гарантират религиозно обучение, транспорт, халал храна, без ваксини, група до 8 деца, полово разделени групи. Държавата принадлежи на гражданите, не гражданите на държавата. Инак си е фашистка диктатура.
22
0
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
И от двегодишни да ги учите пак нивото ще е същото. Само създавате работа на учители които не са за такива.
21
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка мозъците на децата започват да се промиват от много ранна възраст сега това е целта да стане и в бг. Когато отделиш детето от родителите то не принадлежи вече на семейството а на системата. Простият българин си мисли че правителството много го обича и се грижи за доброто на детето му. Целта е пълен контрол на стадото.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а стига сте писали глупости!!това да не е от сега??!!и 4 годишните трябва да ги задължат!-особено братчедите!!
19
0
 
7
 
! Отговори
неразбирам преди 7 години
ще идва ли всяка сутрин училищен автобус да ги взема от входа и вечер след 17,00 да ги връща от където ги е взел ,все пак са само на 5 години
18
1
 
9
 
! Отговори
4 преди 7 години
Излизам на протест, 5 е много късно и предлагам да тръгнат още от 4 а ако има начин и от 3.В раничката на всяко по пакет памперси
17
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
И двете ми деца са родени в Германия,но имат двойно гражданство.законът задължава ако имаш дете,родено извън България да регистрираш акта за раждане ,така че те са си и българчета,дадоха им ЕГН.Няма да ме глобят, защото ги пращам на детска градина там,така че споко!
16
1
 
14
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Чак от 5?Не може ли от 2, за да психясат качествено?
15
12
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Не наричай децата рождени в чужбина Български деца. Те вече не са Български граждани а чужди граждани и нямат Българско гражданство! Един ден ще винят родителите си за това, но ще е късно!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако няма места?Веднъж влезнал ли си в системата, мястото си го имаш. Друг е въпроса какво ще чинят вундеркинчетата при бавноразвиващите се до 7 годишна възраст.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма места глоба за общината нали?
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са пълни дивотии. Защо е нужно това? На тази възраст много от децата не са готови да учат по-сложни неща. Оставете ги да си играят!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха а места от кадя ***?а родителите на българчета, които не живеят в българия ще бъдат ли глобявани?
10
0
 
10
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Май някой прави пазар за частните училища , че как иначе ще печелят. Значи крайно време е да ги почваме тези политици ако не тях децата като дойдат на власт.
9
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Повечето български деца на тази възраст, не са в България, а са от много години някъде по чужбина, като голяма част от тях са и родени там, а също така голяма част не са стъпвали в България. Не знам да има някъде информация за българските граждани, които не живеят в България, вкл. и за децата, което значи, че сега ще се опитват да глобяват родителите на повечето от българчетата на тази възраст.
8
2
 
29
 
! Отговори
Призовавам преди 7 години
Омбусмана да сезира конституционния съд! Не лъжете, никъде по света не се налага насилствено записване на деца в предучилищни институции! Това е "българска" измислица! Да отпадне както задължителното гласуване!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като е задължително,ще осигурят места в държавните.В Испания тръгват на 3г в училище от 9-14ч, или от 9-17ч(ако си платиш обяда около 4? 4.50? /ден),закуската си я носиш от вкъщи,не спят на обяд.След 9.05-9.10ч. вратите се затварят и пиле не може да прехвръкне.Ако случайно се напишка детето ,ти звънят да отидеш да го преоблечеш.А с биберон и детска количка и до 7г.възраст има деца.Рожденни дни се празнуват с импровизирана торта от хартиени листчета,защото е забранено
6
0
 
34
 
! Отговори
Чуй, чуй! преди 7 години
A тъмните от гетата ще ги проверявате ли дали са изпълни наредбата или това е само за Българите- демек дискриминация!
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По света почват и по-рано, но за разлика от България програмата е гъвкава под формата на игра, а в България започва тормоза 30 мин. на едно място, да седи едно дете е огромен стрес за него, почва се със виковете и т.н. Да отчетем факта, че в България вече има деца, които на 4 г. са още с памперс за съжаление, защото пресираме с едно, но липсват основни навици, в резултата на родителска немърливост и мързел.