За да спре агресията – лекар и охранител във всяко школо

Основните проблеми в системата - агресия и недофинансиране
39
За да спре агресията – лекар и охранител във всяко школо
Снимка: Булфото, архив

Агресията, наред с хроничното недофинасиране са най-големите проблеми в образователна системата, смятат от синдикат "Образование".

Още по темата

След трагичния инцидент в 52-ро училище в София, при който 11-годишно дете почина след сбиване със съученик, от синдиката алармират, че нямат никакви лостове за противодействие на агресията.

В режима на финансова рецесия на образователните институции в следствие на делегираните бюджети, медицинско лице се полага на училищата с минимален брой 800 ученици, което лишава над 70% от съществуващите училища от цял щат за медик, посочват от "Образование".

Според учителите, ако образованието стане финансов приоритет във всяко училище ще има пари и за лекар, и за квалифицирана професионална охрана в коридорите.

От синдиката настояват да се забрани със закон учителят да изпълнява охранителни и отбранителни дейности, които да бъдат в правомощията на специализирани институции.

Освен това преподавателите призовават родителите  да поемат отговорността си и да възпитават децата си, а не да гледат на учителите като на детегледачи.

Настояваме да се вменят задължения на българския родител със съответна, адекватна и ефективна санкция при неспазването им, пишат още от синдиката. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Juturt преди 7 години
Deca niama, uchilistata zatvariat. Jurnalistite ne rajdat deca. Taz bulka ni dete, ni kote.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да спре агресията,трябва да спре показването на агресивни хора по телевизията.И първо да се почне с Борисов
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не се премахне делегирания бюджет едва ли нещо ще се промени.Децата са наясно, че носят пари на училищата,че каквото и да направят, вероятността да бъдат наказани е почти нулева....Това е една система, според която човешкия живот явно няма значение. Интересно дали малкия убиец/било то и по непредпазливост/ще бъде отстранен от училище....
29
0
 
11
 
! Отговори
th преди 7 години
Стига с тази мантра, че училището възпитавало. То може само да надгражда върху основните ценности и дисциплина, които семейството е предало на детето. Сигурно има връзка между "първите седем години" и възрастта, на която започваш училище. Със сигурност има и не съвсем добри учители, но така е във всяка професия. Не знам какво става с тези ученици, изглеждат ми като зверове - викане, псувни, нечленоразделни звуци и някак прекомерно енергични. Бил съм на 15г. преди 10г и не помня да сме били така.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсьонирани полицаи и военни МНОГО значи охранители ще има.... ОТКЪДЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИ ??? НА година завършват 500 напускат страната пак на година 600 ха ха ха хи хихи МОЛЯ ПРОДЪЛЖАВАЙ ТЕ ДА БИЕТЕ ЛЕКАРИТЕ И ДА ГИ ОБВИНЯВАТЕ В КАКВО ЛИ НЕ АМИН
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я да влиза икономическа полиция в училищата...Колко ли пари ще се намерят и за лекари и профисионални охранители.
26
5
 
5
 
! Отговори
ЧУЖДЕНЕЦ преди 7 години
ЕДИНСТВЕНОТО спасение е ; Пътуване на запад и оставане там завинаги с цялата рода------ Разбира се ,,,,,,,,,,,,,,АМИН
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синдикатите да не говорят,а да действат.Тоя калпав закон,който закриля агресорите,а унижава ежедневно възпитаните деца и учителите,задължително трябва да се премести в небитието.Три са основите фактори,които съсипват образованието и атмосферата в училище - делегираните бюджети,преминаването през целия начален курс безпрепятствено и приземяване в 5 клас на неграмотни ученици;и тоталният дисбаланс права и задължения-учителите имат само задължения,учениците само права.Сега и убиецът има права,нали?
24
1
 
14
 
! Отговори
do 26 преди 7 години
А ние защо не се избивахме,унижавахме и гаврехме един със друг нито в начален курс,нито в в горните класове?В първи клас бяхме 36 деца!Как нямам и един спомен за тормоз?Ама а си се държал зле,а вкъщи са ти набили канчето.Лично съм чувала родители,които говорят пред децата си за госпожата им "тя ли ще ми каже",както и баща към сина си:"таковал съм ги в г..а,да се оправят".Много е възпитателно и после учителите не мижели да създават колектив.
23
2
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Учителите непрекъснато си прехвърлят отговорности към родителите и сега ще стане същото и ще използват случая да съхнат някой лев за охрана а истината е че вече не наказват като едно време такива дето се бият тръгваха по стълбицата предреждение за изключване , изключване и да се оправят. Сега сакън да не изключат някой ама страдат невинните така!
22
1
 
11
 
! Отговори
Tangra преди 7 години
Едно време имаше ТВУ трудово възпитателно училище. И защо спряха наказанията в училище?
21
4
 
8
 
! Отговори
Учителките преди 7 години
Учителките да се научат как се създава и сплотява колектив. Често децата са съвсем различни у дома си където има ред и авторитет. В началните класове са незрели възрастово да самоконтолират поведението си без надзор и обединител и без личен пример. Не само буквите и цифрите са важни.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С охраната се държат все едно е някой от махалата , а медицинската сестра я търсят час по час само и да не влязат в час . Психолога и педагогическия съветник имат индивидуални и групови часове с проблемните деца , но в къщи като не им обръщат внимание , няма и промяна . Родителите са много не заинтересовани и в повечето случай изобщо не могат да бъдат открити . Като им се каже нещо неприятно те казват че ще спрат детето от училище и това виждат като решение
19
2
 
10
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ преди 7 години
Обява за охранители:Търсим охранители за наши обекти,с предимство са пенсионирани бивши кадри на МО и МВР,работно време 2/2,заплата 420 лв НЕТО..............................и те така!
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нашето училище има и охрана и медицинска сестра , психолог и педагогически съветник и пак има инциденти . Просто децата се чувстват безнаказани . Променете наредбата и дайте повече права на възрастните вместо повече шансове за децата . Те знаят че каквото и да направят няма да ги изключат и действат както си искат .... :(
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният проблем е издигането на партийни кадри за директори, чрез които се преразпледелят средствата за ремонти и услуги към верни на издигналата ги партия фирми. Тези директори друго не ги интересува освен да бъдат там колкото се може по-дълго. Затова и качеството на образовани спадна а училищата изпитват постоянен недостиг на финасови ресурси. Партийте изсмукват, като пиявици и образованието!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станалото нещастие е станало за секунди.Нещастен случай с фатален крайЛошото е, че наредбите подрониха авторитета на учителите и сега децата са без контрол в училищеНека е либералто, но да има нетърпимост към насилниците - всичките( вкл. Деза, Родитери, Учители)
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като във филма:" роднина, милиционер..."
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Парламента се карат и бият.Децата копират.
13
7
 
5
 
! Отговори
Мико преди 7 години
Да променят така програмата, че децата да могат да си изразходват енергията, а не да им слагат пъдари.