Деца срещу директор! 81-во СУ си иска уволнен учител

Ученици застанаха зад Румяна Парцова, директорът обяснява решението си
Обновена: 28 фев 2017 09:11 | 28 фев 2017 09:07, Екип на Dnes.bg
101
Деца срещу директор! 81-во СУ си иска уволнен учител
Кадър: Bulgaria ON AIR

Ученици от столичното 81 СУ “Виктор Юго“ излязоха на протест в подкрепа на уволнения зам.-директор Румяна Парцова.

Според тях тя е била уволнена без причина от настоящия директор Елена Налбантова.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR десетките събрали се в двора на  школото ученици споделиха, че г-жа Парцова е била за тях като втора майка.

"Винаги ни е помагала с каквото може и винаги е била зад гърба ни. Обединява ни да бъдем като екип и не бива да напуска това училище. Първо се говореше, че ще бъде отстранена и след това попитахме учителите дали е истина", разказа Илияна, момичето, което е организатор на протеста.

По думите на учениците директорката им е казала, че това не е тяхно право и ги е заплашила, че ако има протести – класните ръководители ще да бъдат уволнени.

Самата Елена Налбантова също излезе на двора пред децата, които я посрещнаха с освирквания и застана пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че няма обяснение за ученическия протест, не е съгласна, че има реваншизъм от нейна страна към г-жа Парцова и е на този пост, за да спазва закона.

"С влизането в сила на Закона за училищното и предучилищното образование изискванията се повишиха. С цел повишаване на качеството пуснах характеристики. Парцова няма първо и второ ПКС  и вчера й връчих заповед за прекратяване на договора. Най-лошото е, че са въвлекли учениците в тази грозна история. Ако искат да ми кажат нещо, има законен начин", коментира тя.

19788 гледания   |  Още видео

Децата обаче споделиха, че Налбантова има зъб на Парцова, защото двете са се явили на конкурса за директор на столичното училище и с една точка настоящата директорка изпреварила в конкурса уволнената педагожка.

Според тях тази една точка се дължи на връзките на Налбантова в Столичния инспекторат, а и заради това, че е съпруга на Юлиян Петров – председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Учениците от горните класове, подкрепени от родителите им, обявиха, че ще протестират, докато директорката не върне г-жа Румяна Парцова отново на работа. Дали това ще стане факт, очакваме развръзката!


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
момент преди 1 година
Тя каза, че е уволнила, защото нямала 1 или 2 КПС, да но тогава въпросната учителка би трябвало да има 3 ПКС. Какво учителите с по-ниска КПС трябва да бъдат уволнявани ли? Странно е. Сигурно жената е възрастна вече, но децата я обичат. А едно дете да има интерес към ученето, ттрбява да обича учителя си. Според мен има нещо гнило при въпросната директорка.
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това жалко подобие на мързеливи и невъзпитани индивиди, ако наричате деца, то деградацията е национална черта. Ученик да вика срещу учител, да го замеря и обижда, със сигурност му липсва родителско възпитание
69
3
 
0
 
! Отговори
Илиана преди 1 година
Аз не искам да съм такава, ни ми харесва, защото не ми харесва да уча!
68
7
 
0
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Ученичките са смешни, от мързел и липса на задръжки се занимават с интриги. Но животът ще ги научи. Защото извън училище са нула. Бог ще им прости...
67
0
 
5
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Калинка-моя,
или ти вземи пример от децата, които не са избягали, а се опитват да възвърнат правдата и сигурно ще успеят! Избрали са да се борят!
66
0
 
0
 
! Отговори
Юмер преди 1 година
До varg

Защо нямат право?
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук седи един хейтър на децата, от приближените на госпожа Директор и плюе.
64
2
 
4
 
! Отговори
88 преди 1 година
Всички конкурси са предрешени и политизирани!
63
2
 
16
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Типична реакция на директор - комплексар! Този, който е по-добър и по-обичан от децата -навън, че да не пречи на реномето му !
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мога да го потвърдя,днес на обяд са се събрали във актовата зала ученици,учители и Г-жа директорката,деца са я записали как ги обижда и като са я попитали пред всички тя е излъгала, че никога не е обиждала децата,но след като са пуснали запис от телефона----ах горката колко се ИЗЛОЖИ. ДА СИ ХОДИ В ПЛОВДИВ.
61
3
 
8
 
! Отговори
СЛУЧАЕН преди 1 година
ДИРЕКТОРКАТА МАЙ Е ПОМОЛИЛА НЯКОЙ ПОЗНАТ ДА ПИШЕ ТУК ПРОТИВ ДЕЦАТА И БИВШАТА И ПОДЧИНЕНА ВЧЕРА ДОКАТО РАЗХОЖДАХ КУЧЕТО СИ ВИДЯХ ВЪПРОСНАТА ДИРЕКТОРКА С ЕДНА ДАМА ДА ГОВОРИ ПО АДРЕС НА УЧИТЕЛИ И ДЕЦА ЧЕ ЩЯЛО ДА ИМ СЕ СЛУЧИ СЛУЧКА АКО ПРОТЕСТИРАТ МАЙ ЯКО Е ЗАХАПАЛА КОКАЛА
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,че Илияна е руса не означава ,че е ***.Това не всяко русо дете може да сформира протест за два-три часа. А вие със негативните коментари мога само да кажа ,че сте страхливци.Браво на Илияна и на нейните съученици.
59
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех, че блондинките са глупави, уви грешала съм. Браво деца, гласа ви трябва да бъде чут!
58
16
 
6
 
! Отговори
varg преди 1 година
Децата нямат параво на протести.
57
3
 
22
 
! Отговори
Дали? преди 1 година
До дисциплина

Не съм съгласен. Директорката е с по-ниска квалификация (прочети и CV-то). Дори аз, който съм външен съм чувал, че се държи безобразно, както с ученици, така и с учители!
56
12
 
7
 
! Отговори
Пуполизъм преди 1 година
По наше време Парцалева тъкмо ставаше от проссс даскал зам.-директор. Доста години е откарала на този пост. Но НИКОЙ от истинските Учители, Педагози, Преподаватели, не остана в това училище заради нея.
А учениците “стачкуват”, просто защото отбиват учебни занятия. Това винаги е добре дошло.
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешна ситуация. Г-жа Налбантова не само не познава закона на който се основава но е и директор. Такива ли кадри печелят конкурси. Заставам зад родители и ученици
54
1
 
38
 
! Отговори
учител преди 1 година
С 35-годишния си педагогически стаж заставам зад уволнената колежка. Изискването за най-високото ПКС-професионално-квалификационна степен е смешно оправдание на една самозабравила се комплексарка.ПКС-тата се купуват и това е публична тайна.Това,че имаш първо и второ ПКС-не те прави добър педагог.Днес образованието трябва да пази добрите педагози,защото драги родители, те вече са кът, няма ги.А "калинките" директори се самозабравиха- няма контрол, защото са протежета на инспекторатите.
53
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпо. Не може с лека ръка да се уволни човек със стаж, опит и най вече обичан от децата. А после, нямаме учители. Е ми няма да имаме, щото чиновниците ги уволняват. Колко учители има в тая държава заради които учениците има да си направят труда да протестират. Ако махнат директорката децата сигурно ще вдигнат банкет. Длъжността не те прави лидер
52
1
 
22
 
! Отговори
маларт преди 1 година
те пкс-тата вървят от пето към първо, а не първо и второ. не съм чувал, че за да си помощник директор трябва да имаш пкс. това го е измислила тази директора. ясно е, че е търсела повод да се отърве от жената