Благородството задължава... Писмото на един уволнен учител

Румяна Парцова разказа своята версия, Dnes.bg публикува писмото й
Обновена: 6 мар 2017 13:51 | 6 мар 2017 10:37, Екип на Dnes.bg
44

Румяна Парцова

Дни, след като бе отстранена внезапно и върната скоротечно на поста си, зам.-директорката на столичното 81 СУ "Виктор Юго" Румяна Парцова проговори и написа писмо до редакцията на Dnes.bg, в което благодари за гражданската позиция на учениците от школото, застанали зад нея.

Миналата седмица изненадващият акт на директорката Налбантова да отстрани Парцова изведе извън училището стотици деца, които настояха за връщането на уволнената учителка, която по думите им е била отстранена без причина.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR деца споделиха, че уволнената г-жа е била за тях като втора майка.

Още по темата

"Винаги ни е помагала с каквото може и винаги е била зад гърба ни. Обединява ни да бъдем като екип и не бива да напуска това училище. Първо се говореше, че ще бъде отстранена и след това попитахме учителите дали е истина", разказа Илияна, момичето, което организира на протеста.

Самата Елена Налбантова също излезе на двора пред децата, които я посрещнаха с освирквания. Тя призна, че няма обяснение за ученическия протест, не е съгласна, че има реваншизъм от нейна страна към г-жа Парцова и е на този пост, за да спазва закона.

Днес Румяна Парцова разказа своята версия, Dnes.bg публикува писмото й без редакторска намеса.

До Главния редактор
и редакционния екип
на Dnes.bg

Уважаеми господин Желев,

Позволете ми да изкажа своята искрена благодарност за обективното представяне на събитията, свързани с моето освобождаване от поста зам.-директор на 81. СУ "Виктор Юго" и последвалото ми възстановяване.

Искам да благодаря чрез Вашето издание на екипа на телевизия Bulgaria ON AIR и лично на репортера Милена Енчева за точното и вярно отразяване на позициите. Отказах медийна изява, защото смятах да се обърна директно към съда, като не предполагах силата на естествената реакция на учениците.

Искам да благодаря на учениците на 81. СУ "Виктор Юго", които показаха гражданска съвест, доблест, достойнство и своята голяма привързаност и обич към мен и училищната общност!
Искам да благодаря на читателите Ви, които ме подкрепиха.

Недоумението, включително и моето, от безпрецедентното и осъществено буквално за часове уволнение, налага да информирам за част от фактите:

Защо и как бях освободена от заеманата длъжност?

Това е акт на преднамерено и неправомерно действие, подбуден не от липса на качества /Кодекс на труда, чл.328, ал.1, т.6 "когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа"/, а именно заради качествата, квалификацията и авторитета, който притежавам. Акт на едностранна конфронтация. Освободена съм въз основа на длъжностна характеристика, която бях принудена да подпиша, разбира се "с особено мнение", заради това, че противоречи на Наредба 12/01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти и представлява акт на дискриминация. Наредбата предвижда изискването за притежаване на III, II или I професионално-квалификационна степен /от V към I ПКС/ за главните учители, предвид задълженията им за осъществяване на вътрешноучилищна квалификационно-методическа дейност и то занапред, след четири години, когато ще се проведе атестиране. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование изискването за заемане на длъжността директор е пет години учителски стаж. Новата нормативна уредба не предявява изисквания за стаж и ПКС към зам.-директорите в системата на образованието.

Моята квалификация

Историк с втора специалност философия и придобита допълнителна специалност учител по френски език.

Притежавам III ПКС, присъдена от ЦИУУ, СУ "Св. Климент Охридски", въз основа на следдипломна специализация по организация и управление на образованието, с изследване върху френската образователна система - подбор и подготовка на училищните директори.

Притежавам професионална квалификация "Образователен мениджмънт" в резултат на специализация в Института за следдипломна квалификация  на УНСС.

Завършила съм обучение "Директорска правоспособност" по ОПРЧР в НИОКСО и "Иновационен мениджмънт на образованието" в ДИУУ - СУ "Св. Климент Охридски".

Професионалните ми компетентности и умения са свързани с преминати обучения в различни организации и по различни проблеми на управлението на образованието, което представлява процес на непрекъснато развитие, а не на самоцелно придобиване на степени.

Автор съм на РААБЕ България - издателство за професионална литература, по въпросите на държавния план-прием, националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

Двайсетгодишният ми професионален опит в 81. СУ "Виктор Юго"

Професионалният ми опит е свързан изцяло с 81. СУ "Виктор Юго", първоначално като учител по френски език, след това като пом.-директор по учебно-възпитателната дейност въз основа на управленската ми подготовка, в един прекрасен екип. През периода 2003-2006 г. /един мандат/ бях директор на Българо-унгарското средно езиково училище, град Будапеща, Република Унгария.

С цялостната си дейност, чрез непрекъснато развитие на професионалните и личностните си компетентности, винаги съм се стремила към резултатите чрез моралните измерения.

Училището днес

Въздържам се да коментирам проведените конкурси за директори през лятото на 2016 г. и последвалите сътресения в 81. СУ "Виктор Юго", създадената атмосфера на хаос и  напрежение, чийто кулминационен акт е моето уволнение.

Истинският барометър за това е протестът на учениците.

Както казват французите "La noblesse oblige" /"Благородничеството задължава"/. Затова написах това писмо.

Благодаря!                  

                                                                                                                 Румяна Парцова
                                                                                                                              Зам.-директор по учебната дейност дейност
                                                                                                                                                  на 81. СУ "Виктор Юго"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
М.Димитрова преди 6 години
Участвах в конкурса за избор на директор през 2016г. Никаква прозрачност и липса на каквито и да е критерии. Никого не го интересува какви дипломи и квалификации имаш, а какви връзки имаш и чия жена/любовница си. Конкурсът беше абсолютно нагласен, а имената на "богоизбраните" се знаеха предварително.
42
1
 
6
 
! Отговори
Бивш учител в 81 СОУ преди 7 години
Г-жо Парцова, забравихте да споменете в изчерпателната си биография, че ваши кумове са Зорка и Георги Първанови. Позволете да се усъмня, че сте възстановена на работното си място заради професионалните си качества. А най-малко може да повярвам, че е заради бунта на учениците. Ако някой взимаше под внимание мнението на децата, много други директори щяха да бъдат върнати на работа. Напр. сещам се за г-жа Малинска-директор, зад когото застанаха всички ученици и учители на 9 ФЕГ.
41
5
 
1
 
! Отговори
Ехо преди 7 години
Ехо, къде е русата фурия която водеше хорото, защо не я снимате вече. Стига с тия откачени учители, те са страхливи, дайте ученичките.
40
3
 
3
 
! Отговори
Стаматов преди 7 години
Парцова беше голяма приятелка на заслужилия зам.министър Стаматов и затова е толкова нахална. Сега сигурно вече се предлага на Денков.
39
3
 
4
 
! Отговори
Благородничество преди 7 години
Призовавам госпожа Благородничество да започне гладна стачка, за по-добро българско образование и по-културни деца-ученици, които стават само за компаньонки. /Тези от репортажа/ А медията, която публикува тези глупости, по добре да се гръмне!
38
4
 
5
 
! Отговори
За Илияна преди 7 години
До ????Илияна и нейните приятели са от контингента на МВР и детска педагогическа стая. На тях им е най добре като са на двора или като се друсат.
37
2
 
4
 
! Отговори
Franseto преди 7 години
Разплаках се от липса на елементарен стил на писане, първо на френски фразата е Noblesse oblige, или Благородството задължава, но кому е нужно да чете, русите и черните златки сигурно сас били любимите ученички на госпожата.
36
3
 
7
 
! Отговори
художника преди 7 години
Благородничеството задължава..... да възпитаваш учениците си, да уважаваш колегите си, да мотивираш всички с поведението си, а не да си правиш CV по медиите, госпожо Парцова!
35
4
 
6
 
! Отговори
журнал ст преди 7 години
Аз се чувствам морално задължение да благодаря на моята приятелка г-жа Румяна Парцова за нейната лоялност към нашата медия. Тя е нашата царица и мис благородничество и ние ще публикуваме всички нейни бъдещи писма. Дори и да да за рубриката "Искрено и лично". Защото тя е нашия рицар на печалния образ:(
34
4
 
7
 
! Отговори
учител преди 7 години
Работих в 81 СУ известно време и именно "любимката" на мързеливите ученици накара нейния любовник Христов да ме уволни, защото не и играех по свирката. Училището беше и си остава посредствено, заради директорката Парцова, защото тя колеше и тя бесеше и учениците си правеха каквото си поискат:( Мързеливите и нехайни ученици ги разбирам, но не виждам реакцията на учителите, които сякаш се радват да виждат, учениците им да псуват, викат и се месят там където не им е работата.
33
7
 
16
 
! Отговори
Випуск 2005 преди 7 години
Завърших образованието си в 81 СОУ и смело мога да заявя, че г-жа Парцова е изключителен професионалист. За разлика от Директора- г-н Христов тя се е отнасяла с нас с уважение и разбиране. Не всяваше страх в учениците, а единствено респект. Лично на мен ми съдейства в случай, в който "учител" превиши правата си и се опита да ме нарани дори физически. След оплакване от моя страна и проверка от нейна, след 2 дни този служител беше отстранен от длъжност. Благодаря г-жо Парцова!
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две връзкарки тръгнали да си мерят връзките. Че и учениците забъркали.Срамота!
31
9
 
9
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Не мога да повярвам, че тази лисица се прави на светица. Аз работих в училището и тази кукумявка ме правеше на луда, а в училището цареше безобразие, като инспектората се правеше, че нищо не знае. Тази кукундела командваше вместо Христов и беше нетърпимо. Дано я изгонят по-бързо.
30
8
 
8
 
! Отговори
Тигър преди 7 години
До хиени и лешоядиНещо не разбирам каква е вредата към децата, които ако са деца нямат право на протести. И ако наистина разбирам вредата от сегашната директорка е, че не се намаляват часове, пишат се отсъствия и се задължават учениците да се държат като възпитани, а не като гамени и хулигани.
29
6
 
8
 
! Отговори
Директор преди 7 години
Директорската длъжност трябва да бъде задължително мандатна, а учениците трябва да се изключват незабавно при хулиганско поведение. В противен случай образователната система ще рухне. А тази откачалка "благородничеството" по-добре да крие, че е учителка, защото е пародия.
28
5
 
7
 
! Отговори
Минчо преди 7 години
До МинкаСкъпа ми Минке, обясни ми, дали в благородството се включва викане, свиркане, хвърляне на бутилки и псуване на учители. Ако е така то футболните фенове са най-големите благородници, а ти сигурно обичаш да те облагородяват.
27
7
 
2
 
! Отговори
???? преди 7 години
До ФенИлияна е фина млада дама, престанете да я обиждате
26
1
 
6
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Аз харесах протеста на Илияна и моля показвайте нейната снимка, а не тази коза!!!!!!!
25
7
 
6
 
! Отговори
благородник преди 7 години
Къде е благородството на малоумната Парцова, която е ръководство а не учителка.Знаете ли колко учители си отидоха заради нея и нейния възлюбен Христов. Това не е благородство, а тоталитаризъм. Вредно е толериране на пряка оценка на учител от ученик. Това го няма никъде по света
24
3
 
19
 
! Отговори
??? преди 7 години
Кога директорската длъжност ще стане мандатна? Кога ще се забрани пожизненото заемане на ръководни държавни постове у нас?Докога конкретни връзкари ще се разпореждат със съответните администрации като с бащиния?Положението е удобно такова за управляващите ни вече четвърт век мафийоти, които назначават и поддържат по съответните управленски постове послушните изпълнители в йерархията на държавно узаконената престъпност.