Предизборни школски желания... без ДДС, данъци, такса смет...

Учителските заплати – над 1112 лв., да не се закриват школа
6
Предизборни школски желания... без ДДС, данъци, такса смет...
Снимка: Булфото, архив

Инвестицията в образованието дава резултат след десетки години и затова е толкова важно началото да се постави сега, защото утре ще бъде вече късно. Заради това, малко преди предсрочния парламентарен вот, от синдикат "Образование" към КТ Подкрепа настояват за някои неща.

Още по темата

Те искат партиите, които участват в управлението на държавата, да заложат стратегия за увеличение на средствата за образование, като те се увеличават с не по-малко от 0,5% на година и достигнат поне до 6% от БВП.

Според учителите просветната система е в трудна финансова ситуация и за да се освободят пари са нужни няколко неща.

Едно от тях е изработването на финансова стратегия за диференциране на ДДС за системата на образованието, което включва фиксиране на ДДС от 7% за 2018 г., 5% за 2019 г. и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Когато образователна институция купува или продава образователна услуга и заплаща на държавата ДДС, държавата източва бюджета на образователната система, смятат от синдиката.

От там искат също образователните институции, стопанисвайки своите сгради, да бъдат освободени от местните данъци и такси.

Общинските и държавните институции в системата на образованието да бъдат освободени законодателно от такса смет, настоят учителите и припомнят, че такава не плащат библиотекита, читалищата, църквите, манастирите.

Синдикат "Образование" категорично настоява да отпаднат делегираните бюджети като философия на финансиране. Вместо тях да се въведат програмни бюджети и финансиране на дейност образование.

Със закон да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения, предлагащи равен шанс за всеки български ученик, независимо от неговото местоживеене, настояват учителите.

Те искат и заплатите им да не са по-ниски от средните за работещите в обществения сектор, която в момента е 1 112 лева.

От синдиката искът още да се въведе мандатност на директорите, регламентирана в закона за образованието.

Учителите настояват и за задължително назначаване на психолози и педагогически специалисти във всички учебни звена, задължителна целодневна организация на учебния процес за учениците до 7 клас и поетапно преминаване на едносменен режим на обучение за период в следващите 4 години.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
след преди 3 години
колко години в България няма да има учители в училищата, познайте де?
3
1
 
14
 
! Отговори
И още преди 3 години
В малките селища работа няма.Партиите назначават в детските градини, кметствата и временнат азаетост.Дори и пощальоните. работа за по 300-400 лева на месец.Чисти. А другият от семейството няма работа. И така- с тези пари се издържат две деца и двама възрастни.Знаете ли как става това ? Не става! Никак не става. Ама на кого му пука. само от статистиката депутатските заплати скокнаха с 400 лева. С колкото живее едно четиричленно семейство. Какъв живот, господи...
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички говорят за образование, а истината е, че то целенасочено се разсипва. Колкото по-необразован е народът, толкова по-лесен за манипулиране електорат е. Необразованият човек е по-наивен, късоглед, неконкурентен на пазара на труда.... И чака политиците да му обещават и да им се връзва на глупостите. Направиха всичко възможно да изгонят учителите - агресия,парите за заплати намаляват на фона на БВП, въведоха за капак психотестове за допълнително унижение на учителите, претовариха ги с бумащина
1
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
като оня де ми вика нямам пари 1000 лева на месец единия и 1000 лева другия и двамата на свястна работа и да каже на едно дете нямам пари абе ти си за лудница бре ама в кръчмата къртиш по 200 лева нямам незнайте какво е нямане незнайте