Нов предмет: Приложен програмист – учиш и ти плащат

В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици
8 мар 2017 13:15, Анисия Иванова
23
Нов предмет: Приложен програмист – учиш и ти плащат
Снимка: Reuters, архив

От следващата учебна година започва обучението по новата професия "Приложен програмист". Тя беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016 г. В  процес на подготовка е държавният образователен стандарт за обучение по тази професия, в чието разработване участва бизнесът.

В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 средношколци ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Предвижда се те да работят по тригодишни програми.

Това ще стане на базата на споразумение от декември миналата година, подписано от Министерството на образованието и науката и четирите асоциации в ИТ сектора.

На среща с техни представители министърът на образованието и науката проф. Николай Денков потвърди ангажимента на МОН към постигнатите договорености.

"Вие сте хората, от които очаквам да запалят децата, че това е кариера, която си струва", обърна се той към представителите на бизнеса.

До момента 19 училища са заявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки. Сред желаещите има три професионални гимназии в столицата, две в Пловдив, по една във Варна, Враца, Русе, Габрово, Пазарджик , Монтана, Плевен, Сливен, Шумен, Стара Загора, Сопот, Своге, Самоков и Копривщица.

Част от училищата имат готовност да предложат дуално обучение. Техните ученици от 11 клас ще имат обучение в реална работна среда във фирми-партньори 2 дни в седмицата, а в 12 клас – три дни. Ще получават заплати.

Тригодишното извънкласно обучение пък ще бъде предложено на всички училища, в които има ученици с интерес към програмирането.

За тези курсове МОН ще отделя 250 000 лева годишно по нова национална програма "Обучение за ИТ кариера", която се разработва в момента.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Защо сте критични към добрата идея за дуално обучение ? А знаете ли ,че в Германия 2/3
от учениците се обучават и практикуват в такъв вид програми. Тогава къде е проблема
в България да не се случва този вид обучение господа програмисти?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима съм се пренесъл в друга държава.В *** ще въвеждат специалност програмист в училище.Невероятно- стартираме процедуа по преход в 21 век...Да не са се объркали нещо? Обаче тез глупости на бизнеса за дуално обучение да ги оставят на безработните и уязвимите групи/има достатъчно от тях/.Децата единствено малко практика да минат, а селд като завършат достатъчно време за работа и специализация има.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6
СМГ също
6
1
 
4
 
! Отговори
И кой ще ги учи преди 1 година
Като знам каква е липсата на преподаватели в университетите си представям какви учители ще ги учат. Мислено, но недомислено.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До робовладеекапиталист
2-3 дни в седмицата по някой час... много работа ще свършат - да занеш.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, така ще трупат практика а за фирмите е още по-полезно, да имат подготвени кадри. Какъв ще е езика, много няма значение, да хванат децата основите после ще изборат.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре приложен програмист, отколкото заклет наркоман, нали
2
1
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Целта е да се смъкнат заплатите то е ясно , искам да го направите това в медицината амма там няма да стане нали ?
1
4
 
13
 
! Отговори
i'm преди 1 година
То от тези приложни програмисти, не можеш да намериш едно грамотно написано и грамотно работещо приложение, особено ако говорим за Web. Всичко живо програмира за норматив с новите много "успешни" и "оптимизирани" програмни езици. Само плява и бездарие... Кога ще започнат да обучават хора на C и C++ ?