Ректори от седем ВУЗ-а недоволни, МОН орязва план-приема

Кметът на Бургас също скочи срещу орязаните бройки в местния ВУЗ
9 мар 2017 12:23, Анисия Иванова
37
Ректори от седем ВУЗ-а недоволни, МОН орязва план-приема
Архив: Булфото

Ректорите на седем държавни университета в Северна България поискаха да бъде отменена промяната в приема за следващата година.

Те се обявиха против предлагана от МОН промяна в ПМС 64 от 2016 г., която засяга план-приема за следващата учебна година. Тя ще доведе до редуциране на броя на студентите, а оттам и на държавното финансиране, което получават университетите.

Според недоволните без посочени мотиви и много след като бюджетите на висшите училища са приети от просветното министерство искат максимално допустимият брой студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година, без да се отчита и платения прием.

“Няма ректор, който да хареса този проект. Несериозно е министър Денков да го предлага месец преди МС да одобри приема и без никаква комуникация с нас”, обяви проф. Пламен Илиев, ректор на Икономическия университет във Варна, цитиран от "Труд".

Подкрепиха го и колегите му ректори – проф. Росен Василев от Техническия университет-Варна, проф. Велизара Пенчева от Русенския университет, проф. Христо Бонджолов от Великотърновския университет, проф. Георги Колев от Шуменския университет, проф. Райчо Иларионов от Техническия университет-Габрово и доц. Иван Марчевски от Стопанската академия в Свищов.

Кметът на Бургас Димитър Николов също остро възрази срещу решението на МОН за драстично намаляване приема на студенти в местния университет "Проф. д-р Асен Златаров" по няколко ключови за региона специалности.

Силно са редуцирани местата за студенти в специалност "Здравни грижи". От 63 предложени места са одобрени едва 9. В специалността "Туризъм" предложените 320 места са намалени на 88. При такава фрапираща нужда от специалисти, вместо да насърчаваме младите хора да се учат и развиват, в Бургас местата са "орязани", каза Николов.

Кметът подчертава, че в момента има остър недостиг на медицински кадри, а потребността от такива специалисти в Бургаско непрекъснато се увеличава заради интензивното развитие на региона. Той определя като недопустимо и решението за орязване на бройките в туризма и е категоричен, че подобна мярка неминуемо ще увеличи трудностите за туристическия бранш, който изпитва все по-голяма нужда от добре подготвени кадри.

Днес предстои среща на Съвета на ректорите, където ще се обсъдят промените в план-приема. Ректорите ще излязат с предложение постановлението да не се променя за учебната 2017/2018 г., а за следващата да се промени коренно философията на финансиране на държавните висши училища.

Решението за намаляване на субсидирания прием в някои професионални направления бе взето през февруари от екипа на проф. Денков. Министърът беше категоричен, че орязването на броя студенти е неизбежно и ще засегне университетите със слаба реализация на абсолвентите.

“Допълнително намаление ще има за икономическите специалности. Целта на промените е ректорите да разберат, че заявяването на повече места не води до нищо, тъй като няма деца, които да учат. Заявяването на места на исторически принцип съответства на много по-голям брой завършващи зрелостници от тези, които имаме днес”, коментира тогава Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то някой трябва да тръгне от акредитирането на вузовете, университетите и тем подобни понпозни названия на тия виши училища. Що аджаба, се акридитира куцо и сакъто да дава дипломи??? сега ходи да редуциращ бройките които приемат
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бройки има, реални студенти няма, особено по инженерство, машинно! Какво са се запенили тези ректори!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26,както в Германия, така и по целия бял свят има часови ограничения за работа за студенти. Не се работи по 8 часа и да се учи. Това се прави, когато ученето е такова, като в нашенски икономически ВУЗ, сиреч - никакво.
14
2
 
11
 
! Отговори
23, преди 7 години
Приказки за наивниници разправяш, 23!Ако образованието ни бе качествено, нямаше да издържиш след нощна смяна да идеш на лекции и семинарни и да се готвиш качествено.Но щом е по нашенски, с едно рефератче, с есенце, с преводче, с преписванце, с плащане под масата, да, можеш и по 2-3 образования да изкараш ей - така, между другото, докато работиш и отглеждаш даже по някое ***!В нормална държава, с нормални университети и високи изисквания в тях, като за висшисти, това няма как да стане!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже няма нужда от сложни хора, правим софтуер, печелещ Оскар.Половината вузове са за закриване.
12
0
 
15
 
! Отговори
Пламене, преди 7 години
моето момче, ама ти направо в десятката!Това е един от ВУЗ-ове, който е нужно да се закрие веднага и изцяло! На държавните изпити им дават да преписват, а дип ако някой квестор се заинати го наказват. Щото, нали, децата трябва да се дипломират. Нищо, че малкото си име бъркат, като пишат!
11
1
 
17
 
! Отговори
! преди 7 години
До Анонимен 12,Аз съм 5 и държа на становището, че местата за студенти у нас са в пъти повече от необходимото.НО орязването на местата не е задължително да води до орязване на финансирането. Това са съвсем различни неща. Решението е да се увеличи финансирането на брой студенти, но общите бройки да намалеят поне на половина. Сега положението е ужасно! Проверки на знанията няма, дават се задачки тип "Отбий номер!". Докога?! Кой, освен самите ВУЗ-ове, имат нужда от тази порнография?
10
5
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
Браво.само така трябв. И без това само даваъ безмислени дипломи. Иларионов от габрово да не се обажда щот е корумпиран и изнудва преподавателите със заплахи и уволнения да пускат студентите и даскалите не водят часове,правят си квот искат. Обучават студентите с презентации,изпити с тестове,отговорите дадени предварително
9
2
 
20
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Ама недей така бе, човек!Имаме тук един комшия, на две магарета сено не може да раздели, но е професор в УНСС, а през соца баща му и чичо му са станали професори във ВИИ"К.Маркс".Та този наш съсед преподава в УНСС и паралелно с това беше и издател на списание, съветник на Гоце президентО, член на ръководството на някаква българо-швейцарска фирма, по едно време беше и шеф на администрацията на НС.А ти искаш да закрият УНСС, та да намалеят с едно местата, от които цоца пари.Не е човешко това!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че трябва да се търси качество, а не количество, но пък качеството без пари не става. Ако се орежат местата заедно с бюджета образованието ни ще стане още по- зле. Една шефка на катедра ни разправяше, че търпи чуждестранните студенти само защото с парите от тях се ремонтират лабораториите...
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завършил съм Стопанската академия в гр. Свищов.Много ще се радвам да намалят местата там и да секне малко бизнеса на свищовлии - гадни и подли хора , печалбари и изнудвачи. Изобщо не заслужават това което им е оставил Димитър Ценов.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eжегодно завършват с някаква оценка около 52 000 зрелостници. Около 10 000 даминават да учат в чужбина, остават "да учат" у нас около 42 000 човека. Да тях има осигурени 70 000 места за първи курс във висшите ни и полувисши учевни заведения !!!!! Докато тези места не станат 8-10 000 няма да се оправим !
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, прави са си. Ако получаваха за един студент пари, колкото за 10 нямаше да е цялото това извращение и всички да са доволни - преподавателите да работят с по- малко и мотивирани студенти, и да печелят пак толкова, ако не и повече.
4
1
 
23
 
! Отговори
Трябва да се реже! преди 7 години
Огромна нужда има от орязване на места, специалности, факултети и цели университети у нас. Поради липсата на студенти и конкуренция в тях влизат и учат всякакви, дори ***, които биват избутвани и се дипломират, за да имат преподавателите работа. От това обществото няма нужда. При свиване на населението и на младите хора, поне 50% от местата във ВУЗ-овете следва да се закрият.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мон да обяви нулев прием за 2-3 години и да реформира изцяло системата, а не да бълва хора с дипломи, 70% от които са не само негодни, но и неграмотни. останалите 30% се реализират, но не в бг, а по света!
2
4
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Спокойно!Правете така, както правят на всякъде в системата на средното образование.Бегом към Столипиново, Факултето и махалите по места. Неизчерпаем източник на ЕГН-та, тоест-мъртви души, които да се отчитат като обучаеми.Регионалните инспекторати навсякъде знаят, но си траят, траят си и в министерството, зада не им изстинат местенцата, тоест, да не седнат на тях други некадърници...
1
4
 
8
 
! Отговори
Ама много са нахални преди 7 години
Не знаят ли, че все още са много нещата, които зависят от Мегленчето?!То е заложило фойерверки навсякъде! Има да се радваме на илюминациите години напред!Сега Меги и компания умуват над вече представените проекти за онези центрове - за компетентност и за "върхови постижения"(дето нема таквиз нийде по света). 350 милиона ще се папнат по тези проекти, не е шега работа! Трябва да се внимава да не остане обиден нито един "наш човек - учен"!А тези седнали да капризничат, че са им орязали бюджетите