Учили на Запад се връщат у нас. За тях патриотизмът не е гола дума!

Великобритания отново е номер 1 за кандидат-студентите ни
9 мар 2017 15:08, Анисия Иванова
113
Учили на Запад се връщат у нас. За тях патриотизмът не е гола дума!
Кеймбриджкият университет. Снимка: Reuters, архив

Великобритания продължава да е дестинация номер 1 и тази година за българските кандидат-студенти, които са решили да учат навън. Това каза пред Dnes.bg Ели Тончева, управител на консултантска фирма "ЕДЛАНТА", специализирана в областта на образованието и езиковото обучение в чужбина.

Според нея промените, които се очакват заради Brexit-а, няма да утежнят достъпа на българските младежи там.

"Достъпът до британското образование във всички случай ще остане отворен. Британското правителство няма да го ограничи, в противен случай ще трябва да затвори половината университети, а в тях е инвестирано толкова много. От друга страна, това е начинът Великобритания да привлича най-добрите мозъци", обясни тя.

Програмите на Острова са модерни, отговарят на изискванията на съвременната индустрия, ВУЗ-овете имат модерна база, провеждат се стажове, има дотации от държавата. Диплома от престижен университет във Великобритания отваря врати за реализация навсякъде по света, изброи още Ели Тончева.

На второ място по интерес си остава Германия. Има традиция и сходства между образователните системи на България и Германия. Там има и доста програми на английски език, те също включват допълнителни стажове към програмите.

На трето място по популярност сред нашите кандидат-студенти е Холандия. "Това е една много практична нация. Всяка една програма в университетите за приложни науки включва задължителен стаж, обучението се води по методика, която се нарича "обучение, ориентирано към решаване на проблеми" и стимулира работа в екип", обясни експертът. На четвърто място по интерес са Дания, Франция, Италия.

За разлика от преди години, днешните кандидат-студенти, тези от поколението Y, държат на своята индивидуалност. Много от тях вече са открили талантите си и дълготрайни интереси. Те имат самочувствието, че могат да изявят себе си в конкретна сфера. Това обяснява тенденцията, че те избират най-различни специалности, обясни Ели Тончева.

По нейна преценка през последните години много деца кандидатстват дисциплини, свързани с театрално изкуство, музика, филмово изкуство, медии, журналистика, дизайн, изобразително изкуство. Неща, които преди се смятаха за не толкова перспективни. Но съвременните технологии ги прави много примамливи и все по-предпочитани от младежите. Тенденцията е нарастващият брой кандидати за тези специалности, обобщи Тончева.

Инженерните дисциплини също са много търсени. Дизайн на компютърни игри е една от най-популярните специалности през последните години. Това е също характерна черта на поколението Y, те обичат компютърите и игрите и искат това, което правят, да им носи удоволствие, обясни тя.

Друга много популярна специалност е психологията. Това поколение се интересува какво става в главата и душата на човека и как това може да бъде изследвано с помощта на технологиите. Оттук нараства и интересът към специалността "Изкуствен интелект".

По думите й рядко са младежите, които иска да се занимават с чиста фундаментална наука – химия, математика, физика.

Причината - никой не им е обяснил колко важни са тези науки и как могат да работят в екип и как знанията им могат да имат сериозно практическо приложение. Представата им е, че ако изберат това, ще станат преподаватели или ще се занимават с изследователска дейност.

"А за поколението Y, което е динамично, научната работа е скучна, там им липсва динамиката, която те обичат. Затова избират обикновено практичното приложение на тези науки. И с това се съобразяват ВУЗ-овете - на някой места в Холандия се предлага специалността "Математическо инженерство“. Това означава, че младият човек ще работи с математическото приложение на математиката, а не с абстрактното", обясни експертът.

На 11 март фирмата организира изложение "Европейско образование“ в София, което ще се проведе в хотел "Маринела", а на 12 март - в Гранд хотел Пловдив в града. На него ще участват предимно университети от Великобритания, Холандия, Дания. По думите на Ели Тончева акцентите на изложението са няколко.

Ще се представят специалности, които са съвременни, нови, перспективни, свързани с технологиите, и от които ще има голямо търсене в следващите 10 години. Ще има информация и за други страни и ВУЗ-ове в Европа.

Вторият акцент е достъпното образование в престижни европейски университети. На изложението ще има много информация какви са начините да се финансира образованието на Запад, за да се обори схващането, че образованието в чужбина е само за деца на богати родители.

Третият аспект на изложението – ще се дадат практични насоки за успешно подготвяне на кандидатура за бакалавърска или магистърска програма.

Поради това че интересът към Холандия е много голям на 13, 14 и 15 от "ЕДЛАНТА" са подготвили представяне в Стара Загора, Бургас и Варна. На него ще бъдат представени пет холандски университета и спецификата на образованието там, но с участие на български студенти, които учат там. "Ще покажем гледната точка на българския студент в Холандия", обясни Ели Тончева.

Една от насоките, в които работят експертите на образователната фирма, е да промотират млади, амбициозни българи, получили образованието си в престижни университети в Европа и САЩ, добили опит там, но предпочели да се върнат в България и да вложат знанията и енергията си тук.

30 такива амбициозни млади българи са били включени в изложбата "Образование за успешна кариера", която е била организирана с помощта на "Тук-Там", сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България и са се върнали да работят тук, и онлайн медията за успешни българи Uspelite.bg.

Изложбата е била представена пред Народния театър през септември миналата година. Част от паната могат да се видят и в момента - до 15 март тази година, в Пловдив в "Цар-Симеоновата градина".

По думите на експерта все повече млади хора, завършили на Запад, се връщат да работят в България и правят кариера тук. "Идеята е, че в България младите хора могат да се реализират. Това са хора, които се подкрепят и за които патриотизмът не е гола дума. Те живеят своя патриотизъм", обобщи Ели Тончева.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Мама и тати платиха за ученето,ама кой ще ги вземе на работа и какво умеят ???
3
9
 
36
 
! Отговори
? преди 7 години
Патриотизъм ? - малко вероятно. Или там са с ниски доходи /спрямо високите разходи/ или имат семейни причини да се върнат. Взимайте по 5000 паунда на месец и ще ви питам кога ще се върнете!!!
2
19
 
20
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
До 1:Още по-голямо евала им правя на тези, които се връщат, имайки предвид че в БГ е пълно с индивиди като теб, неграмоттттни и просссти, ама със самочувствие и нагли...
1
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обират ги на запад и без пари се връщат в България при мама и тате.