Учили на Запад се връщат у нас. За тях патриотизмът не е гола дума!

Великобритания отново е номер 1 за кандидат-студентите ни
9 мар 2017 15:08, Анисия Иванова
113
Учили на Запад се връщат у нас. За тях патриотизмът не е гола дума!
Кеймбриджкият университет. Снимка: Reuters, архив

Великобритания продължава да е дестинация номер 1 и тази година за българските кандидат-студенти, които са решили да учат навън. Това каза пред Dnes.bg Ели Тончева, управител на консултантска фирма "ЕДЛАНТА", специализирана в областта на образованието и езиковото обучение в чужбина.

Според нея промените, които се очакват заради Brexit-а, няма да утежнят достъпа на българските младежи там.

"Достъпът до британското образование във всички случай ще остане отворен. Британското правителство няма да го ограничи, в противен случай ще трябва да затвори половината университети, а в тях е инвестирано толкова много. От друга страна, това е начинът Великобритания да привлича най-добрите мозъци", обясни тя.

Програмите на Острова са модерни, отговарят на изискванията на съвременната индустрия, ВУЗ-овете имат модерна база, провеждат се стажове, има дотации от държавата. Диплома от престижен университет във Великобритания отваря врати за реализация навсякъде по света, изброи още Ели Тончева.

На второ място по интерес си остава Германия. Има традиция и сходства между образователните системи на България и Германия. Там има и доста програми на английски език, те също включват допълнителни стажове към програмите.

На трето място по популярност сред нашите кандидат-студенти е Холандия. "Това е една много практична нация. Всяка една програма в университетите за приложни науки включва задължителен стаж, обучението се води по методика, която се нарича "обучение, ориентирано към решаване на проблеми" и стимулира работа в екип", обясни експертът. На четвърто място по интерес са Дания, Франция, Италия.

За разлика от преди години, днешните кандидат-студенти, тези от поколението Y, държат на своята индивидуалност. Много от тях вече са открили талантите си и дълготрайни интереси. Те имат самочувствието, че могат да изявят себе си в конкретна сфера. Това обяснява тенденцията, че те избират най-различни специалности, обясни Ели Тончева.

По нейна преценка през последните години много деца кандидатстват дисциплини, свързани с театрално изкуство, музика, филмово изкуство, медии, журналистика, дизайн, изобразително изкуство. Неща, които преди се смятаха за не толкова перспективни. Но съвременните технологии ги прави много примамливи и все по-предпочитани от младежите. Тенденцията е нарастващият брой кандидати за тези специалности, обобщи Тончева.

Инженерните дисциплини също са много търсени. Дизайн на компютърни игри е една от най-популярните специалности през последните години. Това е също характерна черта на поколението Y, те обичат компютърите и игрите и искат това, което правят, да им носи удоволствие, обясни тя.

Друга много популярна специалност е психологията. Това поколение се интересува какво става в главата и душата на човека и как това може да бъде изследвано с помощта на технологиите. Оттук нараства и интересът към специалността "Изкуствен интелект".

По думите й рядко са младежите, които иска да се занимават с чиста фундаментална наука – химия, математика, физика.

Причината - никой не им е обяснил колко важни са тези науки и как могат да работят в екип и как знанията им могат да имат сериозно практическо приложение. Представата им е, че ако изберат това, ще станат преподаватели или ще се занимават с изследователска дейност.

"А за поколението Y, което е динамично, научната работа е скучна, там им липсва динамиката, която те обичат. Затова избират обикновено практичното приложение на тези науки. И с това се съобразяват ВУЗ-овете - на някой места в Холандия се предлага специалността "Математическо инженерство“. Това означава, че младият човек ще работи с математическото приложение на математиката, а не с абстрактното", обясни експертът.

На 11 март фирмата организира изложение "Европейско образование“ в София, което ще се проведе в хотел "Маринела", а на 12 март - в Гранд хотел Пловдив в града. На него ще участват предимно университети от Великобритания, Холандия, Дания. По думите на Ели Тончева акцентите на изложението са няколко.

Ще се представят специалности, които са съвременни, нови, перспективни, свързани с технологиите, и от които ще има голямо търсене в следващите 10 години. Ще има информация и за други страни и ВУЗ-ове в Европа.

Вторият акцент е достъпното образование в престижни европейски университети. На изложението ще има много информация какви са начините да се финансира образованието на Запад, за да се обори схващането, че образованието в чужбина е само за деца на богати родители.

Третият аспект на изложението – ще се дадат практични насоки за успешно подготвяне на кандидатура за бакалавърска или магистърска програма.

Поради това че интересът към Холандия е много голям на 13, 14 и 15 от "ЕДЛАНТА" са подготвили представяне в Стара Загора, Бургас и Варна. На него ще бъдат представени пет холандски университета и спецификата на образованието там, но с участие на български студенти, които учат там. "Ще покажем гледната точка на българския студент в Холандия", обясни Ели Тончева.

Една от насоките, в които работят експертите на образователната фирма, е да промотират млади, амбициозни българи, получили образованието си в престижни университети в Европа и САЩ, добили опит там, но предпочели да се върнат в България и да вложат знанията и енергията си тук.

30 такива амбициозни млади българи са били включени в изложбата "Образование за успешна кариера", която е била организирана с помощта на "Тук-Там", сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България и са се върнали да работят тук, и онлайн медията за успешни българи Uspelite.bg.

Изложбата е била представена пред Народния театър през септември миналата година. Част от паната могат да се видят и в момента - до 15 март тази година, в Пловдив в "Цар-Симеоновата градина".

По думите на експерта все повече млади хора, завършили на Запад, се връщат да работят в България и правят кариера тук. "Идеята е, че в България младите хора могат да се реализират. Това са хора, които се подкрепят и за които патриотизмът не е гола дума. Те живеят своя патриотизъм", обобщи Ели Тончева.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Смешна "патриотична" драсканица !!! Когато една държава е" оскубана", като попарена кокошка, какво може да предложи например на един "англичанин" ? После има една още по-любопитна статистика, за която всички мълчат ,като наср.... Много от "гурбетчиите" стискат българските паспорти по най-различни причини. Че и гласуват за български управници...Но някой от напусналите Родината-рай, са се отказали "вече" от българско гражданство ???! КОЛКО СА ? КАТО БРОЙ, КАТО % !!??
83
0
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Колко се връщат и колко отиват? Каква е равносметката?
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 105. Много криво смяташ. Знаеш ли, какви са заплатите в България? Например касиерка в банка 500 лв. Мин нетна/чиста работна заплата е под 400 лв. Цените, влизал ли си скоро в БГ магазин, особено в малки населени места. То ако беше толкова розово, нямаше хиляди годишно да се изнасят. В офисите само млади хора, след 40 не си човек, масова дискриминация.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат се децата на богаташи, които дали ще работят или не все пари ще има. Познавам една българка, родителите й живеят в Германия, но тя реши да се върне в България. След 2 г. борба, независимо от доброто образование и няколкото чужди езика, които знае се оказа, че трудно може да се издържа. Работеше в известна международна фирма, наем, кола, сметки. Парите не стигат и хайде обратно.
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сложно е . Моите хора в Германия не говорят за връщане . Обичат си България , обичат си корените , но корупцията и липсата на справедливост и закони не могат да се преглътнат особено ако си свикнал да живееш по правила както в Германия . За тях грабежите, изнудванията не норма, а тук това е ежедневие.
79
8
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 7 години
Еееееп. Ще се върнем разбира се. Като се пенсионираме.А вие там в България стига сте се оплаквали. БВП (ППП тоест по паритет на покупателната способност) на човек в България е 21,242$ и сме на 65 място от 209 държави. Германия е 20та с 49,768 $. Заплатите тук са големи но и цените са много дебели. Плащам наем 1,850 ? за 100 кв.м апартамент. В БГ заплатите са ниски но цените са много тънки. Тоест разликата в качеството на живот не е толкова голяма .
78
3
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Хора, статията е поръчкова. В къщи се връщат тези, които не успяват да завършат, или не успяват да си намерят работа, защото са мързеливи, некадърни и претенциозни. Един процент от завършилите се завръщат, поради носталгия. Като разберат страшната истина какво става в Родината, беж да ги няма обратно! На запад се иска работа, работа, работа и постоянство. И работата да се върши както трябва, по много часове на ден. Бъдете здрави всички и не се връзвайте за невярни твърдения!
77
2
 
12
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Защо така нагло лъжете хората. Ама 99% от завършилите извън България нямат никакво намерение да се завърнат. Кой го * луд да бяга от хубавото.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УИКИЛИЙКСССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССАаааааааааааааааааааааааааааааааааааа
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАЛГА АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз бях от тези патриотите, живеехме на запад 10 години, имаме хубава къща, не плащаме никакви наеми, не изплащаме заеми, без стрес, но малко скука, все пак София предлага доста приятен социален живот. Та върнахме се и на какво попадаме, некакви откачени лелки в детските градини, в училище безумен стрес за децата отвсякъде, всеки ходи на по 5 урока, и това за малки деца... това ок, *** ни се наложи с едното дете да лежим една седмица в болница, няма да ви описвам какъв ужас. и пак сме на запад.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГО ЛЪЖЕТЕ?И ДОКОГА?
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До nopeПо-добре се върни в бг мама. Дълкобомъдрените ти разсъждения са точно за там
71
5
 
3
 
! Отговори
nope преди 7 години
макар да е повече от посредствен. И така си самовъзпроизвеждаме некадърници и връзкари. И ШЪ СА УПРАВИМ!
70
11
 
18
 
! Отговори
nope преди 7 години
Доколкото съм останала с впечатление, много от учещите на Запад, също и в Англия български студенти са там, заради престижната диплома и платежоспособни родители. Ако бяха много кадърни, щяха да се реализират в Англия. Но те едва избутват, удрят го на живот (за колко случаи съм чела, където бълг. студенти си правят вечер купон с чалга в дворовете на общежитията и смущават спокойствието на местните?!) и после се връщат в БГ и си слагат заветната диплома в рамка. А тук работодателите - повечето забогатели полуобразовани бивши мутри, като видят диплома от Англия, ще го наемат с предимство, макар
69
0
 
4
 
! Отговори
До Някой От Къчно_69 преди 7 години
Това с училището е много болна тема. Но не е изненадващо - нископлатени лелки без квалификация и мислене някъде в 93'та година. Не съм сигурен там дали има надежда, но все пак се надявам, че няма да паднем в един водовъртеж, който дърпа само надолу. Има доста организации, които се занимават с този проблем, сега се сещам за "заедно в час"
68
0
 
2
 
! Отговори
До Някой От Къчно_69 преди 7 години
Съгласен съм, бавно е и не винаги в правилната насока, за съжаление. Но не можем да очакваме нещо различно - виж коментарите отдолу. Има няколко смислени и маса коментари на "ъъ кой са не а останал тамана у чужбината - са не а уредил, сигурно ие идийот". Нормално е да ни е трудно, все пак нормалните хора са малко, хейтъри - бол. Ще стигнем и ние до заплати без таван, но има много време да мине до тогава. Ако това е целта в живота на даден чвоек - по-добре да се запътиUS
67
0
 
8
 
! Отговори
Някой до Кънчо преди 7 години
а не смятам, че това носи някакви позитиви. Иска ми се да стане бързо, няма как. Но и малките "победи" са по добре от нищо..а като видя неправди и потъпкване на младите умове и направо се побърквам. Гледам и дъщеря ми в у-те. Не подтикват хората да предизвикват статуквото, а искат да са еднакви..Защо? защо ние да не запалим огъня за знания, за труд, за амибиция и т.н А им казваме, аа ако правиш това..е грешно...
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, Ганчовците, които не са си мръднали г*за от България пак седнаха да умуват кой се бил реализирал в чужбина, кой не бил, че да се връща... А вие какво сте постигнали драги господа? Съдейки по речника и 'мисленето' ви сте или на социални помощи или продавате домати.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85Едно към едно е мнението ми на човек, който е живял години в Англия и с огромно удоволствие и облекчение се е върнал.