Ректорите съгласни да орежат броя на студенти, но с условия

Искат преходът да е плавен и да имат компенсации
10 мар 2017 10:50, Анисия Иванова
22
Ректорите съгласни да орежат броя на студенти, но с условия
Снимка: Bulgaria On Air

Университетите решиха да приемат промените, които служебното правителство иска да въведе за прием на студенти. Съгласието беше постигнато на проведеното вчера заседание на ректорите на висшите учебни заведения в България, каза в студиото на "България сутрин" проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите.

"След заседанието ние дадохме пресконференция, в която заявихме, че не сме против цялостното решение на министерството, а срещу бързите темпове, с които тези промени трябва да бъдат направени", отбеляза Тотев.

Седем държавни университета в България поискаха отмяна на новите правила, които Министерство на образованието и науката предложи. Те са за редуциране на студентите в некачествените и ненужни специалности и завишаване в необходимите професионални направления, за които има търсене на пазара на труда.

Проф. Тотев посочи пред Bulgaria ON AIR, че на вчерашното заседание съгласието да се приемат тези промени е последвано от две условия:

"Да се разговаря с министъра на финансите и да има определени компенсации за колегите, които са най-много засегнати", категоричен бе той.

Запитан има ли риск от фалити на висши учебни заведения след тези нови правила за субсидиите, председателят заключи: "За фалити не мога да говоря, но ще има колеги, които ще бъдат в много тежка финансовата ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
иванов преди 7 години
Образованието е на НУЛЕВО НИВО. Реално погледнато КПД =0. Това са факти които и неграмотния може да ги разбереВ БГ има 52 /53/ университета. По мое време бяха някъде около 20 /при 8,5 млн. население- конкуренция голяма - качество на ниво. Сега можеш да се явяваш на разни испити колкото си искаш. Вече всичко е комерсиализирано и ефекта е налице. Целта е да се платят едни пари пък за другото ????????????.Решението е простичко - 50 % - ДА СЕ ЗАКРИЯТ ТОТАЛНО.
13
0
 
7
 
! Отговори
До Joko - И си прав, преди 7 години
и не си.Следвах доста години след теб, в края на социалистическия период. Много се гордеех, че ме приеха, защото за тази специалност кандидатите бяха няколко хиляди (!), а за такива като мен, софиянчета, кандидатстващи на общо основание, бяха предвидени само 5% от местата.Но какво стана после? Всевъзможни г.лу.па.ци, влезли по разни параграфи, едвам изкарваха тройки, но после, в кариерното развитие, са вечно пред нас, отличниците.Днес ние вършим и тяхната работа,но те все са една степен напред
12
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 7 години
2/3 от т.н. "университети" трябва да бъдат закрити. Приемът да става с конкурсни изпити ! Когато аз кандидатсвах ( през далечната 1966 г.) за едно място се състезаваха 8 ( осем ) човека. Професорите бяха истински професори, учебните програми бяха наистина сериозни и даваха много знания. Сега и "висшето" образование се превърна в търговска далавера.... ходят да събират от училищата "кандидат суденти".
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно подкрепям намеренията за промени на висшите учебни заведения! Трябва най-после да се закрият всички новоизлюпени ВУЗ. Що за висше заведение са Варненски, Бургаски свободни университети, Пернишки, Смолянски и т.н. Както е тръгнало останаха без ВУЗ Долно и Горно ***....!!! Да се възстанови състоянието какато беше до 89 год. Икономист-УНСС, Свищов и Варна! Правист-само в СУ! Инженери само в техническите ВУЗ! Какъв строителен инж. и архитект може да стане във Варненски свободен ???
10
0
 
11
 
! Отговори
Само да напомня-2 преди 7 години
Така че, отново ще станем свидетели колко е вярна пословицата "Кучетата си лаят, а керванът си върви!"Набързо може да закрият някой и друг филиал или катедра, но там където играят големи връзки, структурите са непоклатими и хората в тях са всесилни, за тепегьозлъка им пък да не говорим.При тях ще се излива и бюджетното финансиране, и парите на наивни студентски родители. Резултатите ще са плачевни, но връзкарчетата ще са настаняват на топли местенца,даващи възможност да се печели от разни места
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България, всеки *** вече е студент, да завършиш дори и по-сложни специалности нищо, че си прос*т е нещо обичайно, защото няма никакви изисквания и контрол.
8
0
 
9
 
! Отговори
Само да напомня преди 7 години
Чл.-***. Емил Хорозов написа книга под заглавие "Проектния бизнес".Някои от лицата, изобличени от него, си дадоха оставките. Не така постъпи една от тях - жена, декан на факултет в Пловдивския у-тет.Предложен за закриване поради неефективност беше факултетът, който тя ръководи. Не само че не го закриха,но даже студентка от този факултет стана редовен докторант на БАН, после я назначиха в БАН. Тя уреди и сестра си в БАН, на научна длъжност, а после двете смаяха света с наглост и некомпетентност.
7
5
 
3
 
! Отговори
До еМи преди 7 години
Има други, по-дребни, но досадни актуални проблеми, които могат да решат.Не че няма "университети" за закриване" или само катедри с негодни "преподаватели", които нямат нужното ниво, за да подготвят добри специалисти.На мен тази инициатива на служебното правителство ми напомня на спешни мерки с цел "докато сме на власт, да спасим хляба на нашите хора, като съхраним ВУЗ-овете, където те са силните и да закрием други факултети, в които нашите хора нямат тежест".
6
3
 
16
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
90% от университетите, които изхранват знайни и незнайни преподавали от паразитни специалности, трябва да фалират или да бъдат закрити. Това не е само в интерес на държавния бюджет, който ще може да финансира специалности, които са търсени от работодателите, а ще е от полза и за студентите. Тогава наистина ще има смисъл добри преподаватели, специалисти в областта си да пътуват и да изнасят лекции в различни университети. В момента това е поредната хранилка за тези, които са се намърдали.
5
1
 
2
 
! Отговори
до анонимен преди 7 години
Хайде поразрови се в нета и виж интервюта на ръководството на СУ как се занимавали с езотерика. В свободното си време. Но като си мернат някой студент изведнъж започват разни посредствени преподаватели да му препоръчват езотерична литература и наистина за някакъв извънземен разум започват да говорят. Не знам как е в другите университети, но в този нещо изобщо не е наред.
4
6
 
2
 
! Отговори
тъжна работа преди 7 години
Може ли в СУ да се занимават с езотерика?!? Срам ме е, че съм го завършила. То бива, бива, ама това е подигравка с всички, които някога сме повярвали на името на този "университет". Ако могат, да го закриват
3
3
 
13
 
! Отговори
да махат откачалките преди 7 години
Качествените университети няма да имат проблем. Обаче, разни сбирщини на дърти и ***, безработни ченгета ще се изправят пред фалит. Да се махат. И едно уточнение - Софийският Университет от мноого години е една паразитна и куха структура, пълна с откачени връзкари (точно от зомбираните фенове на извънземните като онзи куку от БАН дето сега искат да го уволняват, че харчил държавни пари да си говори с извънземните). В СУ масово си говорят и те с някакви извънземни. Психари са.
2
2
 
17
 
! Отговори
еМи преди 7 години
До ?А ти какво очакваш да правят? Да си бъркат в носа докато са 5-6 месеца на власт ли? Естествено, че трябва да ограничат приема на скапаните специалности!
1
10
 
16
 
! Отговори
? преди 7 години
Това ли е задачата на едно служебно правителство?Да определя правилата за университетите и квотите за прием на студенти? Да решава кои специалности са "некачествени и ненужни" и кои са "необходимите професионални направления"?Аз пък мислех, че служебно правителство се избира, за да организира следващите парламентарни избори, а не за да предначертава бъдещето на страната!