Над 3300 неграмотни залягат над буквите с "Нов шанс за успех"

Проектът е за 25 млн. лв. и продължава до 2018 г.
13 мар 2017 12:30, Анисия Иванова
40
Над 3300 неграмотни залягат над буквите с "Нов шанс за успех"
Архив: Монитор

3343 неграмотни и слабограмотни участват в курсовете за ограмотяване  по проект "Нов шанс за успех“, който започна през септември 2016 г. Обученията се провеждат в 263 групи в 123 училища в страната. Това заяви ръководителят на проекта Евгения Костадинова - директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование” в Министерството на образованието и науката.

При предишния проект, който приключи през 2015 г., бяха обучени над 14 145 възрастни.

Новият проект ще се изпълнява до края на 2018 г. и е с бюджет от 25 млн. лева. Негова основна цел е да се улесни по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до пазара на труда. В обучението ще се включат общо 10 хил. неграмотни или слабограмотни над 16 години, които нямат базисни знания, но имат желание да наваксат пропуските и да имат елеменарно ниво на грамотност. Стремежът е 80% от тях да завършат успешно, съобщиха от МОН.

В момента те изучават материала, заложен в началното образование – от първи до четвърти клас. Ако преминат обучението успешно и издържат изпита, ще получат удостоверение за завършен курс за ограмотяване на подобие на свидетелствата, които децата получават след завършен начален етап.

Курсът за ограмотяване на възрастни с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията - V, VІ или VІІ клас пък е с хорариум 360 учебни часа за всеки отделен клас или общо 1080 часа.

За целите на обучението има адаптирани учебни планове. Те включват изучаване на общообразователните учебни предмети с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.

За завърналите се ученици са осигурени средства за път, в случай, че училището е извън населеното им място. Освен това им се полагат и стипендии за обучение в размер на 4 лв. на ден. Ако завършат успешно курса на обучение, получават и награда за успех в размер на 55 лв.

Със сертификата за завършен клас те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.ктът предвижда възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и така да продължат образованието си по-нататък.

Могат да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда. Тук става въпрос не само за неграмотни и слабограмотни хора, но и за емигранти, бежанци и други, уточняват от МОН.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
т-пакет преди 1 година
Комунистическата власт изолира ман-говците в гета и държа бедни, а сега демократичната власт държи болшинството българите умишлено бедни изолирани в бедната провинция.Аз съм за създаването на федерално управление на страната а София да е просто една формалност като само столица на страната,като всяка област да си има столица,само така ще започнем да се оправяме.Крайно време е да се разделим и самостоятелно да се оправяме.
31
0
 
1
 
! Отговори
асан преди 1 година
да се се ограмотили когато е трябвало.Рома и певец Азис писа във в-к "Станадрт",че никой не му е дали и лев за да се интегрира,че сам се е интегрирал.Стига даване на пари за
социални помощи на човекоподобни, наплодили пет-шест деца, в чиито къщи няма книга ,вестник и списание.За учителите, нещастници български няма пари, а за тези от снимката има, писна ни от дискриминация над българина, събуди се българино.
30
0
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Неграмотните да бъдат ЗАСТАВЕНИ да полагат принудителен земеделски труд без възнаграждение от април до ноември, от ноември до април учат БЕЗ никакви стипендии и привилегии. Април полагат изпит и ако не са се научили да четат, пишат и смятат - марш пак на полето - и така - докато не се научат !!! Който хъхряк не му харесва - взема си кирливата бохчичка, качва се на смpaдливата талига - и - марш през границата да си търси държава !!!
29
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Според Конституцията образованието до 16-годишна възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - а ето тук се харчат големи суми, за да се ПЛАЩАТ стипендии на някакви примитиви, задето не са изпълнили конституционните си задължения !!!
Защо на нашите деца не се плащат по 4 лв на ден в училище, плюс 55 лв награда, дето са завършили първи клас? Защо вечно се дават пари от нашия джоб за тия гниди?
28
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Rom

Ти пpимат първо се научи да пишеш и говориш по Български !!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от това по-безсмислено харчене на пари-здраве му кажи!завърших гимназия с отличен 6,завърших университета с отличен 5,50-никой никога не ми е дал 1 ст.премия за това и сега тези ....ще получават пари за ..не става ясно за какво.познавам директор,който е записал такива ученици,но те не са в Б-я,извадил им е карти за банкомат,води ги на присъствие и в края на месеца тели парите от картите и си ги прибира...велики глупости на българската "демокрация"
26
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В основното училище масова е практиката *** да се явяват веднъж или два пъти в годината на изпити по съответните предмети като индивидуално обучаващи се. За да не се занимават с тях учителите им пишат тройки по всичко, въпреки, че едва ли по предмети като математика, физика, химия или български циганинът ще има някакви знания дори и за първи клас. След това училището им издава диплома за основно образование и циганинът си купува книжка за кола.
25
0
 
4
 
! Отговори
Именно преди 1 година
Образоват *** с пари, които се полагат на българските деца, за да могат да вземат минималната работна заплата, която е по-висока от тази на учените от БАН. И в свободното си време ще си допълват доходите с кражби, ало измами, проституция, наркотрафик, продажба на деца, врачуване, просия и много други благородни дейности. А след това ще получат пари за социални, детски, отопление, храна и т.н. по третия стълб за подпомагане на това толкова ценно за политико-мафиотската клика население!
24
0
 
7
 
! Отговори
До Rom преди 1 година
Ако някой е злоупотребил с парите за интеграция, нека да му се потърси отговорност.
Но ти си задай въпроса, защо изобщо е било нужно да се отпускат пари с цел интегриране на ромите? Кой им е пречил да се интегрират, та впоследствие НИЕ ПЛАЩАМЕ за тази интеграция, която така и не се състоя. Защото парите от еврофондовете са всъщност от нашите вноски, които правим за тези фондове.
И защо ни наричаш егоисти? Ние сме работили за тези пари, които сме внесли във фондовете, не сме се продавали за тях!
23
0
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
К'во прави на обществено място ''оная'' с бурката....
22
4
 
0
 
! Отговори
Rom преди 1 година
Bratiya mnogo komenrari no nereyalni.vsi4ko tova e samo ala balai ujj za romite shte se hara4at tia pari.Za tolkova godini sumati pari sa ishar4eni za da se integrierat romite kakvo imame na lice
Golemi luksozni hoteli Mafioti .RomitE kakvo imat edni kolibi v bokluka.zashto ne go vijdate tovaa sa Hoteli na bilgari s bilgarski imena .al4ni egoisti za pari se iprodadohte
21
0
 
24
 
! Отговори
Справедливост! преди 1 година
След завършването на курса, всеки един от тези да възстанови на хазната
онези 7478 лв, които са излишно похарчени за него.
Казвам "излишно", защото данъкоплатците веднъж вече са давали пари за образованието му, докато е бил на възраст за основно училище. Едва след като
възстанови парите, да се направи селекция - ограмотилите се остават
граждани на България, на останалите гражданството се отнема!
Защото ползването на правата, които ти дава гражданството, трябва да се заслужат!
20
0
 
13
 
! Отговори
апо преди 1 година
ХАХАХАХАХАХААХ-ХХАААААА-ХАХАХХАХАХХА
Тези от фотоса ако искат да залягат ако искат даже и да си лягат нямат никакъв шанс за успех ( биологичните закони са неумолими ).
19
4
 
1
 
! Отговори
Девил преди 1 година
Rabutata ne e dasi gramuten, ada si tarikat i da puznavash pravilnite chovek i da imash nux za dalaverkite. Katu imash kintiz imash sicko - za ko mi sa tia glopusti tugava?!
18
0
 
23
 
! Отговори
34532432 преди 1 година
25 милиона за 3343 ромъ да се ограмотяват или по 7478 лева на ром!
А после нямало пари за лечение на някое болно дете на което родителите блъскат от сутрин до вечер на работа!
И да биват убивани по селата за 5 лева нашите баби и дядовци от същите тези на снимката...
Срамота драги управляващи!
Каквито са Герберите такива са и бесепета и патриоти и реформатори и още един куп парразиити!
И да на изборите гласувам с един голям надървен за всички партии!
17
0
 
14
 
! Отговори
Ние плащаме това преди 1 година
Заради "стипендията" ще идват.
После ще започнат да се оплакват и да изнудват: Ако не седя тук да уча, шЪ чистя по къщите и ще изкарвам по 100 лева на ден! Вдигнете стипендиите поне на 30-50 лв дневно, много деца имам, кой шЪ ги храни?
После ще ревне и БХК, за да ги подкрепи. И така нататък. Позната картинка.
Но дано пък някои да се ограмотят. Въпросът е колко пари са излезли от джоба на данъкоплатеца, докато всички тези са расли и уж са ходили на училище поне по няколко години? Сега пак плащаме
16
0
 
10
 
! Отговори
али преди 1 година
В престижни престижни български университети няма база за студенти, 25 мил. за лаборатории да се изхарчат ще имаме студенти на ниво завършили Оксфорд.......
мили политици дайте шанс на този народ....
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Nadia Nikolova 85

абс вярно...класическа схема за легално изтичане на средства...ах колко сладко...ЕС е виновен - не трябваше да влизаме след като не сме готови и после не трябваше да ни дават пари докато не докажем че можем да ги ползваме разумно...
и един въпрос ей така по темата на статията - някой ама наистина някой ше извърши ли последваща прверка за качеството на услугата - за това кой как е преподавал и какви са практическите резултати...горките ние...обречени...
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, хората работят по роботизирани коли, а ние си отглеждаме човекоподобни с по-малък капацитет от един робот.
13
1
 
16
 
! Отговори
Nadia Nikolova 85 преди 1 година
Като ги гледам тези от снимката те ама хич не желаят да се ограмотят.
Надушвам поредната далавера тук и поредните раздадени порции на тези хрантутници.