Над 3300 неграмотни залягат над буквите с "Нов шанс за успех"

Проектът е за 25 млн. лв. и продължава до 2018 г.
13 мар 2017 12:30, Анисия Иванова
40
Над 3300 неграмотни залягат над буквите с "Нов шанс за успех"
Архив: Монитор

3343 неграмотни и слабограмотни участват в курсовете за ограмотяване  по проект "Нов шанс за успех“, който започна през септември 2016 г. Обученията се провеждат в 263 групи в 123 училища в страната. Това заяви ръководителят на проекта Евгения Костадинова - директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование” в Министерството на образованието и науката.

При предишния проект, който приключи през 2015 г., бяха обучени над 14 145 възрастни.

Новият проект ще се изпълнява до края на 2018 г. и е с бюджет от 25 млн. лева. Негова основна цел е да се улесни по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до пазара на труда. В обучението ще се включат общо 10 хил. неграмотни или слабограмотни над 16 години, които нямат базисни знания, но имат желание да наваксат пропуските и да имат елеменарно ниво на грамотност. Стремежът е 80% от тях да завършат успешно, съобщиха от МОН.

В момента те изучават материала, заложен в началното образование – от първи до четвърти клас. Ако преминат обучението успешно и издържат изпита, ще получат удостоверение за завършен курс за ограмотяване на подобие на свидетелствата, които децата получават след завършен начален етап.

Курсът за ограмотяване на възрастни с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията - V, VІ или VІІ клас пък е с хорариум 360 учебни часа за всеки отделен клас или общо 1080 часа.

За целите на обучението има адаптирани учебни планове. Те включват изучаване на общообразователните учебни предмети с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.

За завърналите се ученици са осигурени средства за път, в случай, че училището е извън населеното им място. Освен това им се полагат и стипендии за обучение в размер на 4 лв. на ден. Ако завършат успешно курса на обучение, получават и награда за успех в размер на 55 лв.

Със сертификата за завършен клас те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.ктът предвижда възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и така да продължат образованието си по-нататък.

Могат да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда. Тук става въпрос не само за неграмотни и слабограмотни хора, но и за емигранти, бежанци и други, уточняват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
т-пакет преди 7 години
Комунистическата власт изолира ман-говците в гета и държа бедни, а сега демократичната власт държи болшинството българите умишлено бедни изолирани в бедната провинция.Аз съм за създаването на федерално управление на страната а София да е просто една формалност като само столица на страната,като всяка област да си има столица,само така ще започнем да се оправяме.Крайно време е да се разделим и самостоятелно да се оправяме.
23
0
 
1
 
! Отговори
асан преди 7 години
да се се ограмотили когато е трябвало.Рома и певец Азис писа във в-к "Станадрт",че никой не му е дали и лев за да се интегрира,че сам се е интегрирал.Стига даване на пари засоциални помощи на ***, наплодили пет-шест деца, в чиито къщи няма книга ,вестник и списание.За учителите, нещастници български няма пари, а за тези от снимката има, писна ни от дискриминация над българина, събуди се българино.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от това по-безсмислено харчене на пари-здраве му кажи!завърших гимназия с отличен 6,завърших университета с отличен 5,50-никой никога не ми е дал 1 ст.премия за това и сега тези ....ще получават пари за ..не става ясно за какво.познавам директор,който е записал такива ученици,но те не са в Б-я,извадил им е карти за банкомат,води ги на присъствие и в края на месеца тели парите от картите и си ги прибира...велики глупости на българската "демокрация"
21
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 7 години
В основното училище масова е практиката *** да се явяват веднъж или два пъти в годината на изпити по съответните предмети като индивидуално обучаващи се. За да не се занимават с тях учителите им пишат тройки по всичко, въпреки, че едва ли по предмети като математика, физика, химия или български *** ще има някакви знания дори и за първи клас. След това училището им издава диплома за основно образование и *** си купува книжка за кола.
20
0
 
4
 
! Отговори
Именно преди 7 години
Образоват *** с пари, които се полагат на българските деца, за да могат да вземат минималната работна заплата, която е по-висока от тази на учените от БАН. И в свободното си време ще си допълват доходите с кражби, ало измами, проституция, наркотрафик, продажба на деца, врачуване, просия и много други благородни дейности. А след това ще получат пари за социални, детски, отопление, храна и т.н. по третия стълб за подпомагане на това толкова ценно за политико-мафиотската клика население!
19
0
 
7
 
! Отговори
До Rom преди 7 години
Ако някой е злоупотребил с парите за интеграция, нека да му се потърси отговорност.Но ти си задай въпроса, защо изобщо е било нужно да се отпускат пари с цел интегриране на ромите? Кой им е пречил да се интегрират, та впоследствие НИЕ ПЛАЩАМЕ за тази интеграция, която така и не се състоя. Защото парите от еврофондовете са всъщност от нашите вноски, които правим за тези фондове.И защо ни наричаш егоисти? Ние сме работили за тези пари, които сме внесли във фондовете, не сме се продавали за тях!
18
0
 
3
 
! Отговори
преди 7 години
К'во прави на обществено място ''оная'' с бурката....
17
4
 
0
 
! Отговори
Rom преди 7 години
Bratiya mnogo komenrari no nereyalni.vsi4ko tova e samo ala balai ujj za romite shte se hara4at tia pari.Za tolkova godini sumati pari sa ishar4eni za da se integrierat romite kakvo imame na liceGolemi luksozni hoteli Mafioti .RomitE kakvo imat edni kolibi v bokluka.zashto ne go vijdate tovaa sa Hoteli na bilgari s bilgarski imena .al4ni egoisti za pari se iprodadohte
16
0
 
24
 
! Отговори
Справедливост! преди 7 години
След завършването на курса, всеки един от тези да възстанови на хазнатаонези 7478 лв, които са излишно похарчени за него.Казвам "излишно", защото данъкоплатците веднъж вече са давали пари за образованието му, докато е бил на възраст за основно училище. Едва след катовъзстанови парите, да се направи селекция - ограмотилите се оставатграждани на България, на останалите гражданството се отнема!Защото ползването на правата, които ти дава гражданството, трябва да се заслужат!
15
0
 
13
 
! Отговори
апо преди 7 години
ХАХАХАХАХАХААХ-ХХАААААА-ХАХАХХАХАХХАТези от фотоса ако искат да залягат ако искат даже и да си лягат нямат никакъв шанс за успех ( биологичните закони са неумолими ).
14
0
 
23
 
! Отговори
34532432 преди 7 години
25 милиона за 3343 ромъ да се ограмотяват или по 7478 лева на ром!А после нямало пари за лечение на някое болно дете на което родителите блъскат от сутрин до вечер на работа!И да биват убивани по селата за 5 лева нашите баби и дядовци от същите тези на снимката... Срамота драги управляващи!Каквито са Герберите такива са и бесепета и патриоти и реформатори и още един куп парразиити!И да на изборите гласувам с един голям надървен за всички партии!
13
0
 
14
 
! Отговори
Ние плащаме това преди 7 години
Заради "стипендията" ще идват.После ще започнат да се оплакват и да изнудват: Ако не седя тук да уча, шЪ чистя по къщите и ще изкарвам по 100 лева на ден! Вдигнете стипендиите поне на 30-50 лв дневно, много деца имам, кой шЪ ги храни?После ще ревне и БХК, за да ги подкрепи. И така нататък. Позната картинка.Но дано пък някои да се ограмотят. Въпросът е колко пари са излезли от джоба на данъкоплатеца, докато всички тези са расли и уж са ходили на училище поне по няколко години? Сега пак плащаме
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Nadia Nikolova 85абс вярно...класическа схема за легално изтичане на средства...ах колко сладко...ЕС е виновен - не трябваше да влизаме след като не сме готови и после не трябваше да ни дават пари докато не докажем че можем да ги ползваме разумно...и един въпрос ей така по темата на статията - някой ама наистина някой ше извърши ли последваща прверка за качеството на услугата - за това кой как е преподавал и какви са практическите резултати...горките ние...обречени...
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, хората работят по роботизирани коли, а ние си отглеждаме *** с по-малък капацитет от един робот.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това лято питат една от тези колко е часа ?Тя показва един стар модел GSM и отговаря, сами да видят.
9
1
 
4
 
! Отговори
дафак преди 7 години
"Слабограмотни"-такова животно нЕма
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не се е хванал да се ограмотява от хубаво. Посочената цифра люде в статията е нищожна на фона на общата неграмотност. Повечето от тези хора наистина са там основно за дипломата, но я ползват предимно за легализиране на документи за работа. Страшните са тези, които не искат и да чуят за подобни програми, а знаят само пътя до банкомата за социалните.
7
0
 
4
 
! Отговори
$орос ли ги дава тез преди 7 години
пари ??
6
4
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 години
Ограмотяването е кауза която си заслужава независимо от другите обстоятелства. Едно общество с висока степен на грамотност винаги е по "здраво" от такова което не е. Надявам се наистина субсидирането да отиде по предназначение.
5
2
 
10
 
! Отговори
Факултето преди 7 години
money for nothing !