Над 3300 неграмотни залягат над буквите с "Нов шанс за успех"

Проектът е за 25 млн. лв. и продължава до 2018 г.
13 мар 2017 12:30, Анисия Иванова
40
Над 3300 неграмотни залягат над буквите с "Нов шанс за успех"
Архив: Монитор

3343 неграмотни и слабограмотни участват в курсовете за ограмотяване  по проект "Нов шанс за успех“, който започна през септември 2016 г. Обученията се провеждат в 263 групи в 123 училища в страната. Това заяви ръководителят на проекта Евгения Костадинова - директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование” в Министерството на образованието и науката.

При предишния проект, който приключи през 2015 г., бяха обучени над 14 145 възрастни.

Новият проект ще се изпълнява до края на 2018 г. и е с бюджет от 25 млн. лева. Негова основна цел е да се улесни по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до пазара на труда. В обучението ще се включат общо 10 хил. неграмотни или слабограмотни над 16 години, които нямат базисни знания, но имат желание да наваксат пропуските и да имат елеменарно ниво на грамотност. Стремежът е 80% от тях да завършат успешно, съобщиха от МОН.

В момента те изучават материала, заложен в началното образование – от първи до четвърти клас. Ако преминат обучението успешно и издържат изпита, ще получат удостоверение за завършен курс за ограмотяване на подобие на свидетелствата, които децата получават след завършен начален етап.

Курсът за ограмотяване на възрастни с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията - V, VІ или VІІ клас пък е с хорариум 360 учебни часа за всеки отделен клас или общо 1080 часа.

За целите на обучението има адаптирани учебни планове. Те включват изучаване на общообразователните учебни предмети с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.

За завърналите се ученици са осигурени средства за път, в случай, че училището е извън населеното им място. Освен това им се полагат и стипендии за обучение в размер на 4 лв. на ден. Ако завършат успешно курса на обучение, получават и награда за успех в размер на 55 лв.

Със сертификата за завършен клас те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.ктът предвижда възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и така да продължат образованието си по-нататък.

Могат да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда. Тук става въпрос не само за неграмотни и слабограмотни хора, но и за емигранти, бежанци и други, уточняват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
събуди се преди 7 години
до4ОТ НЕБЕТО ЛИ СА ПАДНАЛИ ТИЯ НЕГРАМОТНИТЕ?.................................................................................Май ти си паднал от небето.В България всичко се прави в интерес на управляващите и техните кукловоди.Ако те имат интерес, ще ги ограмотят някак.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Не са ходили на училище. Ако бяха ходили щяха да имат образование поне на хартия.Системата е такава, че лесно избутва всички, които са записани на училище.
2
1
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Хубава, кръгла сума!!!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е да получат средно и явно всички ще получат.