Ученичка пред училище: Среден пръст, но за кого?

Оправдала се, че не е за училището, а за бившето й гадже
13 мар 2017 07:37,
21
Ученичка пред училище: Среден пръст, но за кого?
Снимка: flickr

Скандал с ученичка, която си направила селфи с вдигнат среден пръст на фона на училището, в което учи във Велико Търново, стигна до Министерството на образованието.

Случаят е от 16 февруари тази година. Сутринта преди часовете дванайсетокласничката Теодора Даскалова се снимала с неприличния жест. Четири дни по-късно момичето публикувало фотоса в Instagram.

Нейни съученички обаче като видели снимката, побързали да я покажат на ръководството на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" в старата столица.

"На 21 февруари бях привикана в директорския кабинет. Наложи се да давам обяснения пред директорката на училището Татяна Данчева за въпросната снимка. Казах, че съм я направила, не за да уроня престижа на гимназията, а с лични мотиви. Бях ядосана на бившия си приятел и новото му гадже", сподели пред "Труд" абитуирентката.

На 23 февруари бил свикан учителски съвет, на който било разгледано поведението на Теодора Даскалова. След четири дни на ученичката била връчена заповед, с която и е наложено наказание с преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

Девойката незабавно изтрила снимката от социалните мрежи и съобщила на родителите си за санкцията. Бащата на момичето се разлютил и наел адвокат, който да се заеме със случая.

"Установих, че са допуснати редица нарушения във връзка с наложеното наказание. Депозирана е жалба чрез директора на училището до служебния министър на образованието проф. Николай Денков", информира адвокат Иван Денев.

В жалбата се изтъква, че заповедта на директора на гимназията е незаконосъобразна и се настоява за нейната отмяна.

"Издадена е при неспазване на установената форма и в нея не са изяснени и не са посочени фактическите основания за издаването и. Санкцията е несъразмерно тежка и това прави наказанието да е в противоречие със Закона", пише в жалбата.

Адвокат Денев изтъква, че е налице съществено нарушение на административно производствените правила.

"Родителите на ученичката не са били надлежно уведомени. Средношколката не е била изслушана в присъствието на психолог. Директорът не е спазил процедурата за налагане на санкции. Освен това прави впечатление, че налагането на наказанието е извършено доста набързо с прозиращата цел на всяка цена да бъде наложена санкция. Не ми беше разрешен достъп до преписката в школото, което затруднява правото на защита", изрежда още адвокат Иван Денев.

След решението на учителския съвет в продължение на седмица, Теодора Даскалова не била допускана да влиза в часовете. По настояване на адвоката и обаче, докато трае процедурата по обжалването на наложеното наказание, на ученичката било разрешено да присъства в клас.

"Досега никога не съм имала провинения. В момента уча в паралелка "Кетъринг", а след като завърша, възнамерявам да кандидатствам в университет в Пловдив или да замина при родителите си в Германия", каза Теодора Даскалова.

"Момичето е в правото си да обжалва. Фактът си е факт, направила го е, а ние като педагози, преценихме, че е редно да вземем мерки, които да имат възпитателен ефект и върху другите ученици. Трябва да се знае кое е редно и кое не. Много се разшумя в училището по този случай. Бяхме сигнализирани и от ученици, и от родители. Не бих искала повече да коментирам по тази тема, докато министерството не се произнесе с решение", коментира директорката на гимназията Татяна Данчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
К като кетъринг преди 7 години
СПТУ по кетъринг. Браво на реформистите.
14
0
 
3
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До ***:Така ли?Ами тя бърка в личния живот на родител(викат го в училище,при психолог...),учителят отделя време и нерви за да изясни случая...Или в техния живот може да се бърка и да се усложнява от една пикла?
13
2
 
8
 
! Отговори
мъж преди 7 години
"Нейни съученички обаче като видели снимката, побързали да я покажат на ръководството"А после българските мъже били комплексирани. :) Глейте момичетата какви са, и е достатъчно добър показател що за жени ще бъдат, когато навършат пълнолетие.Нищо не може да се сравнява с женската зл.о.ба, ей!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахаа и веднага я изключили заради снимка.А тези дето запалиха портретите на дейни българи в училище?на тях нещо им се размина, ама при тях не казват двете имена, заради БХК.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата са подлежащи до 16 години.На 17 не искаш, или размяташ средни пръсти - напускай. Не сме длъжни да те държим. Това е цинична държавна позиция, но е законна. Обикновено училищните власти и учителите нямат енергия и желание да реагират така справедливо среу МОН-ските действия и програми, най-често от страх. Затова отрицателната им енергия се излива надолу в работата им. Така се влошава качеството на работата, дсициплината и т.н.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нарушаване на процедурата е достатъчно за отмяната.Но защо трябва хората да се изслушват в присъствието на психолог?Това трябва да се прекрати.Откакто психолози са намесвани изкусвтено навсякъде., нещата се влошават.Науката за децата се казва педагогика. А излушването е нормално да става в присъствие на класния и на родител. Няма нужда навсякъде от психолози. Психологът е подчинен на директора, и в този смисъл е зависимо лице.
9
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 11 преди 7 години
:-) :-) синтезирано...и много точно!Браво!
8
1
 
23
 
! Отговори
Are ve преди 7 години
Очакваме новина... Мъж пръдна в автобус, Фейсбук полудя!
7
17
 
5
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Сигурен сам, че ако това се бе случило в Плевен, Русе, Шумен, Варна или Габрово / близките големи градове на В.Търново/ тамошните педагози биха погледнали много по-трезво и философски на подобен случай!!! НО ПОДОБНО НЕЩО ВЪВ В. ТЪРНОВО ???!?!? О, не ! Казармените порядки в училищните заведения на вехтата столица не позволяват подобни фотографии ! От мен г-жа Данчева има среден !! А девойката Даскалова се е ориентирала...колкото по-далеч и на запод от Царевец и Трапезица... Малко тъжно,но.....
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учението е двустаен, сложен процес! От едната страна са учителите​, от другата​ учениците, които подтиквани от родителите да вземат от първите най-доброто. В този процес, ако липсва някоя от страните, всичко пропада и резултатите са ясни.
5
14
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цял ферман за едното нищо!Решила - показала!Никой няма право да се меси в личния и живот!
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеална за Германия.Ще бръмчи по хотелите и ще язди средният срещу ойро на час.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То си е за среден пръст... Голяма работа.
2
0
 
21
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Че в момента образованието ни е за среден пръст - спор няма. Иначе - пълна гкупост е както поведението на всички участници в "световната драма", така и самата " новина".
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изписахте 12 параграфа за тази глупост, а когато става дума за смислени научни новини губите интерес след 3... на кого му пука за това изобщо?