Ученици без учители – тъжното бъдеще на образованието ни

Анализ на Синдикат "Образование" за агресията и ценностите в системата
14 мар 2017 17:30, Анисия Иванова
105
Ученици без учители – тъжното бъдеще на образованието ни
Снимка: МОН

Все повече примери от настоящето доказват, че много български ученици вече нямат уважение не само към учителите си и обществото, те нямат уважение към своите родители. Това заключение прави в свой анализ Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Тази липса е градивният елемент на псевдо идеалите, на нея се дължи огромният дефицит от морални ценности, което противопоставя младите хора на утвърдените във времето норми в училището и обществото. На усещането за безнаказаност и недосегаемост се корени и голямата агресия, която всекидневно и повсеместно ни залива.

С горчивина трябва да признаем, че много от учениците излизат от училище не като морално изградени и социално ангажирани граждани на Европа. Наблюдава се отсъствие на присъщата за стария ни континент толерантност, милосърдие и патриотизъм.

Кризата в българското образование е своеобразно продължение на кризата в Европа, но в по-големи мащаби.
Международна анкета, проведена от Европейския синдикален комитет по образование сред 28 страни, показва четири основни дейности, които биха били успешни в борбата с кризата на европейското образование, но и биха подобрили значително неговото качество:

• Организация на професионалното здраве и безопасност в училище - 60% от анкетираните;
• Борба със случаи на агресия и тормоз срещу учители и сред ученици - 57%;
• Подобряване на качеството чрез промяна на бранда и обратна връзка - 55%;
• Разширяване на възможностите за професионално развитие на работещите в образователната система - 51%.

Към тези четири основни дефицити, пречещи на по-доброто качество на образованието, анкетираните в България добавят още четири:

• Недофинансиране на образователната система и прекомерна зависимост на образователната система от начина на разпределение на финансовите средства /парите следват ученика/;
• Понижаване на обществения статус на педагогическия работник, което води до дефицит на духовни ценности, формиращи се в образователните институции;
• Тотално изключване на водещата роля на родителя и семейството от задължението за възпитанието на децата и учениците и липса на санкции към родителите при провал в семейното възпитание;
• Липса на дисциплинарни лостове в работата на учителите, които да се задействат при драстично нарушение на училищните правила от учениците.

Във връзка с казаното дотук е обяснима и логична задаващата се национална криза, свързана с липсата на квалифицирани кадри, които да желаят да работят в образователната система, анализират от Синдиката. Скоро в много класни стаи ще видим тъжната картина на ученици без учители – духовни водачи и будители, творци и вдъхновители. Безспорно това ще доведе и до огромна липса на квалифицирани кадри във всички сфери на живота и във всички браншове.

За това са необходими спешни мерки, които от десетилетия се неглижират – на първо място незабавна промяна в новия образователен закон и прилежащите наредби: за търсене на отговорност от родителите, които не се справят с родителските си задължения. Организиране на неделни училища по холандския модел за родители, които са абдикирали от родителски контрол и задължения;

За предоставяне на дисциплинарни лостове на учителите и директорите, с които да противодействат на агресивните и хиперактивни ученици. При психологическа и физическа агресия между ученици и срещу педагози, училищните власти да налагат задължително адекватни санкции;

Съпричастните и отговорни за обучението и възпитанието на децата и учениците български институции да се активират и да се наместват задължително при всеки сигнал за побой и агресия. Да се налагат санкции от СЕМ на медии, които без доказателства тиражират гледни точки на родители и ученици, защото подобни евтини кампании на някои медии сриват авторитета на цялата образователна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София може и да им е трудно да си намират учители, но в провинцията за едно място се явяват поне 5 човека на конкурс. И накрая назначават този, който им връзки.
56
1
 
14
 
! Отговори
Йохан преди 7 години
Учители няма,лекари няма,работещи няма,производство няма, що е то? Проста и бедна нация манипулирана от политиците.
55
6
 
3
 
! Отговори
Ел преди 7 години
Тези мерки,които главно" Подкрепа" предлага са репресивни и противоречат на хуманизацията на образованието.БСП ПЪК ПРеДЛАГАТ ЕДИН УЧЕБНИК и лекар в училищата.И двете страни просто изостават в тази сфера.Това е остаряло мислене и отразява ниско ниво на педагогическа подготовка.Дойде ново време-събудете се за ново отношение към личността на ученика-повдението е избор,обучението е сътрудничество,целите са определящи бъдещето на младите!Диалог,алтернативи,бъдеще,социална насоченост на личността!
54
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
За да станеш учител първо трябва си от някоя партия после да имаш качество завист после качеството падмазвач след това да си човек на директора или да си му роднина или близък В България не се цени високо интелигетния човек
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Попа кмета и даскала не могат да бъдат заменени от мутра олигарх даже и от Це.ко Чопо..
52
3
 
26
 
! Отговори
инокентий преди 7 години
така ви се пада, да нямате учители, да сте *** и прости.Голяма част от българският народ не може да разбере, а и не иска ,че движението на мозъчните клетки е десетки пъти по-сложно и трудно от движението на ръката.Една *** продавачка на зеленчук, завършила едва средно образование ми казваше,че "учителят си изпявал урока".А учителят годишно предава поне 200 различни урока, на ден влиза поне в три класа, нека бъдеш ***, нека да нямате учители и да сте черноработници на други народ
51
2
 
15
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Може учители и ученици в България да няма ,но за сметка на това ще има 240 депутата.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно бъдеще на образованието? Не, трагично за страната ни. Вече сме близо до точката "от която няма връщане". Ние просто не сме "изкласили" възраждането си. И упорито не пожелахме да го направим, когато ни дадоха възможност. Заслужаваме си съдбата.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕленаХАЙДЕ УТОЧНИ ДО КОЙ "Анонимен"
48
8
 
3
 
! Отговори
Oko преди 7 години
V dneshno vreme decata se rajdat umni...Uchitelite sa izlishni...
47
2
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
130 години от създаването й ?!?!?! Пхахахахахахаха явно и ти си учил в училище със 100% роми
46
2
 
11
 
! Отговори
А , СТИГА ,БЕ..... преди 7 години
НАЛИ ИМАТ ДЕЦАТА ДЖИ ЕС ЕМИ.......ЗА КВО ДА УЧАТ ПОВЕЧЕ......?У БЪЛГАРИЯ --И ДА УЧИШ .....И ДА НЕ УЧИШ-------ФАЙДАТА Е НИКАКВА!
45
3
 
18
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До Анонимен:Ами,като е лесно стани колега,а?Една такава избяга след месец,а съпругът на колежка изтрая 1 година.Когато си тръгваше каза,че сега разбира защо жена му често се връщала разплакана и не е знаел,че има такова място за работа(училище с 100 % роми).Колегите по английски се сменят постоянно,а аз вече имам предложение от частно училище и се махам.Та места има,заповядай!!!!Ако отказваш,моля,поне ми отговори защо!
44
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ВЕЧЕ ИСТИНСКИ УЧИТЕЛИ. ИМА САМО НАЗНАЧЕНИ ЗА ТАКИВА, ПО ПРИЧИНИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ. НЯМА ВЕЧЕ ПРИЗВАНИЕ, ИМА НАЗНАЧЕНИЕ. НЯМА ВЕЧЕ МОРАЛ, ИМА "ПРОДАЛ"...........
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние имаме съмнителната привилегия да станем свидетели на края на нашата държава само 130 години от създаването й.
42
0
 
13
 
! Отговори
ЗА 300--400.лв.... преди 7 години
....МОЖЕТЕ ДА СИ УЧИТЕ ДЕЦАТА И У ДОМА!
41
1
 
15
 
! Отговори
ЩО ,БЕ....ХА,ХААА... преди 7 години
НА ВАС УЧИТЕЛИ ВИ НЕ ТРЕБВАТ ........ОТ ЛАПТОПИТЕ- ВЕЧЕ ЗНАЕТЕ ВСИЧКО!!!!!
40
2
 
18
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
До АнонименТочно в провинцията може да станеш учител и със средно образование, ако няма желаещи за мястото с по-висок ценз. И като е толкова лека и сигурна професия ще ми кажеш ли защо няма желаещи?
39
2
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Учителската професия е една от най-благородните. В тая бутафорна страна, нашата е принизена до звероукротител..
38
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес учител се става не с качества, а с връзки или рушвет пред директора. Напливът, особенов провинцията е огромен, защото това са сигурни доходи и стоаж, без никакви изисквания и отговорност. Една от най-леките професии днес. Резултатите ги виждаме все повече всяка следваща година.