Интерес към ВУЗ-овете ни - от Молдова, Украйна, арабските страни

Българчетата бягат от математическите и инженерните дисциплини
15 мар 2017 17:00, Анисия Иванова
12
Интерес към ВУЗ-овете ни - от Молдова, Украйна, арабските страни
Архив: Булфото

През последните години нараства броят на младежите от Молдова, Украйна, Македония, които искат да учат в български университети, каза днес във Варна проф. д-р Вяра Пожидаева, представител на сдружение "Кандидат-студентска борса" и зам.-ректор на Минно-геоложкия университет при откриването на форум за бъдещи студенти, на който се представят повечето от родните висши заведения.

По думите на Пожидаева се увеличават и студентите от арабски държави. Според нея интересът им е насочен най-вече към дисциплини, свързани с проучването и добива на полезни изкопаеми, експлоатацията и преработката на материалите. Причината за завишения интерес е това, че в България образованието е на добро ниво, а таксите за обучение са напълно приемливи, каза още Пожидаева.

За българските зрелостници тя посочи, че има тенденция младежите да се насочват към хуманитарните науки - икономика, юридически науки, психология.

Безспорният фаворит са дисциплините, свързани с компютърните технологии. Като цяло децата избягват математическите и инженерните дисциплини, защото им се струват по-трудни, каза Пожидаева.

Според нея това е основната причина на пазара на труда да има дефицит на такива кадри. Вариантът за разрешаването на този проблем е да се стимулират младежите да учат такива дисциплини, каза Пожидаева, цитирана от БТА.

Според нея наличието на свободни работни места и по-добро заплащане са шанс децата да започнат да се преориентират.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
инж.стар преди 3 години
Не се лъжете да учите за инж.
Учете за депутати,адвокати.
Инъче мизерияъа ви чакатака.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учат но няма работни места и заплати и само си губят времето. На Запад търсят миячи без вишу.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На запад образованието е толкова върхът
че произвежда глуупаци като Мееркел, Юннкер и др. абсолютни глупаци
превърнали Европа в катун от камиилари.
Наши такива образовани таланти са Мария Габриел, *** Паунова
и др. женски малоуммия недоразомения на природата.
Само глупаци могат да хранят парразите носещи болести и смърт
6
4
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Аз съм студент последна година, медицина, и искам да кажа, че имах много приятели, които математиката им провали живота. Този античовешки предмет, без никаква ясна цел, се изучава в специалностите под формите на висши математики 1,2,3,4 и т.н. + стереометрии, геометрии и други безумици.
И моето следване е трудно, много, но поне това, което четеш има смисъл.
Как да са мотивирани хората? В 21-ви век има разработени компютърни софтуери и калкулатори. Кому трябва да решава закърнели задачи на ръка?
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бравос! Ама не е лъжа. Компютърните технологии не били инженерни дисциплини! Ако става дума за разработчици - не са.
Нещо като оператор на небиологична единица.
4
1
 
7
 
! Отговори
европа 2 скорост преди 3 години
Българките и българите са по дизайна ,проектите с евро пари и модата ..........По лесното и приятното .Скоро в нашите вузове ще се движат само *** от мюсюлманския свят.
3
0
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 3 години
Да всеки иска да е меринджей на нещо. На никой не му гръчи мозъка с математика 4-5 години но пък ако може 5000 заплата като някакът меринджей на ИТ-та които са си гърчили мозъците - идеално.
2
6
 
8
 
! Отговори
IT преди 3 години
От къде ще да са, щом искат да учат и са кадърни - да заповядат. Имаме голяма нужда от качествени, не в количествено отношение, софтуерни специалисти. А естествено е че щом българите предпочитат да право, икономики и психология, за нас и арабите са добри дошли. Нащенците явно предпочита да не се потрудят, но после ще мрънкат, че заплащането е било ниско. Да ходят да става общи работници тогава.
1
1
 
27
 
! Отговори
Matematik преди 3 години
От децата на певачки, мутри и др. подобни е малко вероятно да очаквате интерес към математика, физика и други науки. А децата на математиците и инженерите от малки са се ориентирали на Запад.