Над 50 хил. зрелостници се явяват на матурите

Изпитът по БЕЛ е на 19 май, вторият задължителен – на 22 май
4
Над 50 хил. зрелостници се явяват на матурите
Снимка: архив, БулФото

Над 50 000 дванайсетокласници се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити през май. На 17 март изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити за майската сесия на 2017 г., съобщиха от МОН.

За първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература заявления са подали 52 553 абитуриенти.

На втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор искат да се явят 53 340 младежи. В това число влизат и заявления на хора, които не са успели да положат успешно изпита през минали години.

Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втория зрелостен изпит. Него са избрали 14 053 зрелостници. За първи път английският език измества предмета география и икономика. Той е предпочетен от 11 616 дванайсетокласници, а география и икономика - от 8677.

2868 са подадените заявления за изпит по математика, по история и цивилизация те са 1427, а по немски език - 1031. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език - 81.

За първи път през тази година дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет, или вместо него в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация.

7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 751 ученици - със 190 повече от миналата година.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се състои на 19 май, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит - на 22 май.

Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: образованиематуриМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАК ЛИ 30 % ДВОЙКИ ПО БЪЛГАРСКИ??
3
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 7 години
За съжаление след 2002-2003 години - когато беше вихъра на ромското включване и се изливаха пари, а се говореше за ако не повишение то задържане на раждаемостта, познайте с какъв материал се коменсираше. Така че след 2-3 години това поколение ще пусне още по - малко зрелостници. А в малките градове, вече очаквам дори закриване на начални училища - училища с традиции, защото те дори и до 4 клас не карат вече и колкото и да се натискат да учат, генетично не им е заложено - те не са виновни.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата на България постоянно намаляват. Не се говори много за това , че голяма част от тях прекъсват средното си образование тук и заминават с родителите си в чужбина.
1
0
 
4
 
! Отговори
Показателно преди 7 години
Ако не ме лъже паметта, само преди няколко години числото на зрелостниците беше над 60 000.