Младите бягат от школата, 2000 са учителите до 30 години

Синдикат "Образование": Учителите да са втора категория труд
22 мар 2017 12:08, Анисия Иванова
27
Младите бягат от школата, 2000 са учителите до 30 години
Архив: Булфото

Възходът и разцветът на една държава винаги е съпътстван и е в зависимост от възхода на книжовността. В центъра винаги е стояла фигурата на духовния водител, просветител и деец – фигурата на учителя, будител, революционер, ментор и идеолог на бъдещето.

В 21 век, когато науката и техническият прогрес вървят с огромни темпове, какво се случва в българското образование? Ценност ли е то? Ако се вслушаме в предизборните щедри обещания и намерения, образованието е приоритет за всички политически сили днес. Отговор на този въпрос търси анализ на Синдикат "Образование", изпратен до медиите.

Признат факт е, че проблемите, неглижирането и запращането на дъното на социалната стълбица на българското образование е пагубно за бъдещето на страната ни. Съчетано с дълбоката икономическа и демографска криза това води до закриване на училища (евфемистично наричано оптимизация), до пълна липса на уважение на труда на педагогическите специалисти и до естествения им отлив от системата.

От общия брой учители в България – 91 500, 25 000 са в пенсионна възраст (вкл. за ранно пенсиониране), над 60 години са почти 20 000, а 1100 учители са на възраст 66+. По прогнозни данни на МОН учителите, които ще се пенсионират през 2017 г., ще бъдат 7000, но по данни на Синдикат "Образование“ пенсионирани през 2016 г. са 9000, а за  2017 г. могат да достигнат 8000.

Дефицитът в системата на образованието на млади учители е видим с просто око – 400 са до 25-годишна възраст, до 30 години – 2000, до 35 години – 3000.

Защо не искат да работят в системата на образованието младите хора? Дали само заради ниското трудово възнаграждение – нетно средно 725 лв.; дали заради това, че са подложени на неимоверен стрес; дали заради агресията в образователните институции; дали заради напористия натиск от страна на родители, институции и лоши закони, приети набързо, "на крак" и без консенсус със социалните партньори, без лостове за овладяване на критичните ситуации.

Липсата на правила и санкции за поведението на децата и учениците, отсъствието на изисквания към семейството като основен център за възпитание и отговорност към бъдещето на страната, има разлагаща и демотивираща роля за българското образование. Дадената и законово възможност родителите да упражняват натиск, даже рекет върху училищните власти, върху педагогическите специалисти, превръщат образователните институции в бойни полета, вместо в духовни средища на спокойствие, толерантност, сътрудничество и съпричастност, за да бъдат отгледани и възпитани едни достойни бъдещи граждани и строители на държавата.

От Синдикат "Образование“ настояват да се ревизира цялостното отношение към образованието, но не само на думи и празни от съдържание декларации и кухи обещания.

"Настояваме за компенсаторни механизми, които да върнат уважението към институцията, достойнството на учителската професия и достойното заплащане на педагогическия труд. Продължаваме да поставяме тази професия в тежките, рискови професии и повтаряме своето мнение, че трябва да се прекатегоризира във втора категория труд", искат от Синдиката.

Оттам настояват още: Българският учител да бъде освободен от неимоверната административна тежест, огромната планина от бумащина, което е чиста загуба на време, енергия и творчески подем.

"Овъртолването в разни чиновнически безсмислици обезсърчават, отдалечават и прогонват добрите специалисти от тази така благородна и необходима професия. Време е държавата и обществото да погледнат на образованието с широко отворени очи", категорични са синдикалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
пенка преди 7 години
хайде да видим сега като герб спечели изборите ще изпълни ли обещаното, да вдигне двойно учителските заплати или ще е поредната подигравка с нещастния учител у нас.
23
0
 
2
 
! Отговори
Сливаров преди 7 години
в тази държава, държава на мутри и мутреси, на *** живеещи на гърба на българи-те, на бодигардове, на крадливи политици, не се мисли за образование и учители, чакани нещо страшно, училища без учители, деца шляещи се по цял ден по улиците.
22
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Учителка съм в детска градина, две деца от групата ми се "оженили" :). Добре, децата копират, това което виждат от нас и най-вече това, което виждат в къщи. След два дни момченцето наби "жена си" и на въпроса ми защо го направи, отговора беше-"защото ми е жена". Колкото и да обяснявам, че така не се постъпва ефект няма да има, защото детето копира поведението на родителите си. Та толкова за семейството и възпитанието навън.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви 30 години вие луди ли сте? Ако до 30 години тук не приличаме на Сомалия аз ще изляза гол пред НДК
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителските заплати трябва да са минимум 2000 лева. Те създават софтуера на държавата - хората. Няма по-важно от това. Имате ли добри учители - ще имате всичко. И доктори, и инженери, и държавници. Разбира се именно на тази основа трябва да става подбора им.
19
13
 
1
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Тия луди ли са от синдиката им? Втора категория!!? Я си вижте почивките и отпуските! Като си оправите правилниците за вътрешния ред в училищата и като престанете да се кланяте на разни мутри, няма да ви е "рискова" професията. Средна заплата 700 лв друг път. Вижте колко вземат празнични по Коледа и 24 май един директор и близкото му обкръжение с тоя делегиран бюджет. Колко проверки сте правили за издаване на фалшиви дипломи, далаверки с гориво и др. Смешници. А квалификациите на учители?
18
3
 
1
 
! Отговори
Berov преди 7 години
Biagat v chujbina...da stavat daskali v bg uchilista v chujbina...da sravnim e-info na bg uchiliste v chujbina i bg uchiliste v bg....razlika ot zemiata do nebeto...Koi iska da ostava v bg za mesechna zaplata 230 euro?! :-) samo praznoglavite bulgari.
17
1
 
15
 
! Отговори
Иванова преди 7 години
Точно безумните чиновници и политици съсипаха образованието. А новият закон го довършва. По -слаб закон и по-лоша нормативна уредба не е имало . И като гледам авторката на закона е пак кандидат да депутат и пак ще оправя образованието. Нямат срама и мярка.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-евтино е да ги закрият и ще учат в Германия и Турция.
15
2
 
5
 
! Отговори
д преди 7 години
Закривайте тези училища .В епохата на интернет даже университетите трябва да са онлайн /
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготовката за изпити е проблем. Вместо изпитите да са средствао да се подберат по добрите (затова само накрая и по желание да има изпити) се задължават всички д аги минават. Това влошава нещата и поведението! Толкова ли не се разбира, че вместо нормални човешки и учебни теми, учителите в няколко часа влизат с пробни матури и се занимават с това, а не с нормални неща.Ежедневния чивот на децата е превърнат в състезание ....
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не учиш, остовош си ***. Като учиш, ставаш учено ***.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премахване на всички изпити до 9 клас.Основно образование до 9 клас вкл.Кандидатсване само след 9 клас.Напълно безплатни учебници за този период.Премахване на учебните тетрадки след 5 клас, които са били добавени за да компенсират лошите учебници.Един базов ученик по предмет с ежегодна поправка на всички грешки.Закриване на РИО. Чужд език - 1- 9 клас - високо ниво във всяко училище, никакви частни фирми не могат да с апартнжори на училището. Това е корупция.Кабинет по трудово навсякъде.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА НЕГРАМОТНИТЕ БЪЛГАРИ, ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ, САМО ЗА ИЗКОПЧИИ И КАРУЦАРИ, АКО ВЪОБЩЕ ИМА НУЖДА ОТ ТАКИВА.
10
0
 
10
 
! Отговори
упс... преди 7 години
"Затъпяваме бавно, затъпяваме бавнонеусетно почти..."
9
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"отсъствието на изисквания към семейството като основен център за възпитание и отговорност към бъдещето на страната, има разлагаща и демотивираща роля за българското образование."Прощавайте, ама обсъждате липсата на учители, а намесвате семейството непрекъснато.Ако един родител полага усилия, но вие в училище формулирате неправилно неща (а това го умеете) , то училището разваля семейните отношения, а не обратното.Стига толкова. Срамно безобразие да говорите постоянно СРЕЩУ семейството.
8
0
 
15
 
! Отговори
Адмиралъ преди 7 години
Спокойно моряци кораба потъва. Ще става все по-зле и по-зле...
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете,анализирайте...ама ония в парламента ви се смеят и си правят милиончетата! Не че са учили,не че са умни...тарикати и продажници са,до един! Учителите са един брашнян чувал, по който всеки се пробва...кой да ги псува,кой да ги бие, да ги мачкат директори недоучени и т.н България си заминава... Простащината победи!
6
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
в задния двор имало парти абе кафето там нее на промоция бре а аз ви чакам да не сте минали на повикване на любов а добре разсърдих се чуствам се пренебрегнат ааа
5
0
 
27
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Защо ревете предизборно, синдикалисти? Когато едно време стачкувахме, къде бяхте? Янка Такева продаде първо а после и предаде учителската стачка, а Даниел Вълчев доуби образованието с реформите си.......А какво ви учудва отлива на учители? Докато полицай, едвам избутал с 3.00 средно, взима нето повече от учител по математика с висше-така ще е.На тази държава училища не и трябват.Трябва и Интернет, фейсбук и уикипедия.Там има всичко, така разсъждават май тези, които пишат законите за образован