1/5 от първолаците - ромчета, до 12 клас остават едва 4%

Вече е родено второ поколение деца от неграмотни майки
68
1/5 от първолаците - ромчета, до 12 клас остават едва 4%
Снимка: Булфото, архив

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина.

Една пета от децата в 1 клас са ромчета, няма отпадащи до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше.

Още по темата

Тази статистика изнесе председателят на синдиката на българските учители Янка Такева на конференция за социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда.
 
Според нея основната причина за това, че за техните родители образованието не е ценност.

Такева обяви, че у нас вече е родено второ поколение деца от неграмотни майки, така че образователната система има спешна нужда от промени.

"Ако нямат завършен десети клас, тези деца няма да могат да вземат даже и книжка за управление на МПС", предупреди тя.

Професор Татяна Дронзина пък е категорична, че интеграцията на ромските деца трябва да е задача на много институции.

"Асенчо като отпадне от четвърти клас, си е Асенчо ничий, колко хиляди деца са ничии тогава, които отиват на улицата, кой има ангажименти  към него?", попита риторично тя, цитирана от БНР.

Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" поиска пренаписване на учебниците за седми клас, но не от университетски преподаватели, а от учители.

Написани са на неразбираем за децата език, като за студенти и това отвращава децата от образованието, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
балканжи йово преди 7 години
детски да се дават само на лица имащи средно образование.да спрем да храним лица,които ходят в училището само заради безплатната закуска, от тия същества нищо не става,те не искат да учат защото после трябва да работят квалифицирана работа, а нямат та-кива заложби от майката природа, впрочем да се виждали от тях лица с професии учител,лекар, инженер, хирург, архитект, археолог, скулптор, пилот, космонавт, химик-не, не, не.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
статистиката на янка такева е грешна-не второ,четвърто поколение са неграмотните и е време да спрат да се наливат пари да си ограмотява някой,който за три месеца не научава къде е входът на училището,пък ние искаме да се научи да чете,пише и смята
33
0
 
9
 
! Отговори
да се знае преди 7 години
че права имат само ромите, ние българите сме дискриминирани, стига сме хрантутили мързеливите роми, ние ги храним, обличаме,а те само се плодят, стига, писна ни.
32
0
 
14
 
! Отговори
Съпоставям преди 7 години
Снощи, по ТV, доскорошният министър-председател ни увери, че за здравеопазване се дават около три и половина милиарда годишно.Знае се обаче, че за издръжка и помощи на ромите се дава същата сума.Някои тук съвсем уместно припомнят, че към тази сума трябва да прибавим и заплатите на цяла армия от социални работници, които обслужват ромите, а също и стойността на онова, което ромите ограбват и съсипват.И какво излиза?!За мързеливците се дават много повече нашите пари, отколкото за здравето ни!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има България щанс да започне някак да излиза от текущото си състояние, тя се нуждае като задължително но съвсем не и достатъчно условие, от няколко много прости и невъобразимо трудни реформи. 50% съкращение в учителското съсловие, 80% в полицията и 100% държавни чиновници.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това "образоване" вече не могат да издържат и 80% от българчетата, а тук ми говорят за роми! Колко от ромите могат да си позволят 800-1000лв. месечно за частни уроци, което е основна функция и цел на българското образование.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20% от населението - ромчета! майко мила, това вече не е шега, положението е наистина много сериозно!!! най-опасната, престъпна, неконтролируема, мързелива и миризлива част от населението на родината се е удесеторила на брой за няколко години. ако не избухне гражданска война, не зная какъв точно, но някакъв катаклизъм ще ни удари скоро с тези съграждани.
28
0
 
3
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Стигам до извода,Ами явно тези с властта не са особено надарени, за да налагат фалшиво ниско интелигентно "образование", завиждат и се страхуват от можещи и знаещи по принцип. По подобен начин набутват насила хора с подозрителни квалификации на медицински, инженерни и други постове на Запад. В някои отношения - наука, здравеопазване, образование, западни страни вече показват трето качество на места
27
0
 
12
 
! Отговори
Една майка преди 7 години
Проблемът в образованието ни е, че "Америка за България" решава какво да се учи и как да се учи в българските училища. Подават го на родните продажници и те го гласуват и налагат в образованието. И не говоря само за учебниците по история, а за всичко. Детето ми е със СОП и наредбата за интегрирането на тези деца е писана (по-точно преведена) от едно НПО, което е финансирано от "Америка за България". Интеграция няма, децата ни са изолирани и нещастни. А те са с набъбнали банкови сметки и доволни.
26
0
 
9
 
! Отговори
Стигам до извода, преди 7 години
че трябва да има граждански групи за натиск, които да не дават мира на вече избраните народни представители. Те имат приемни часове, длъжни са да ни изслушат! Досега, доколкото знам, само отделни личности предприемат подобни инициативи, но резултати явно няма.Ще е срамота, ако един ден някой граждански комитет осъди България в Страсбург във връзка с точно този проблем - дискриминирането на градивните личности в държавата и толерирането на неграмотни готованци, които дори законите не спазват!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има интерес към училище децата трябва да бъдат обучавани по нов начин. Учебниците са написани не разбираемо, аз съм родител и ми се е налагало да прочета нещо няколко пъти за да го разбера. Зубренене на дати, информация вместо боравене и анализиране. Много изостанало образование, никаква креативност.
24
0
 
5
 
! Отговори
Добро еПредложението преди 7 години
на 19 по-долу. Но кой ни обръща внимание какво пишем тук?И аз, и други хора, които не познавам, на предизборни събрания, организирани от различни политически сили през последните 10-ина години, повдигаме подобни въпроси. Някои се ангажират с половин уста "да направят нещо", други започват да шъткат още докато се изказваш и да ти правят забележки, че за такива неща не се говори! Известно ми е, че в един от софийските избирателни райони избирателите са имали такива искания още през 1991 г.
23
1
 
11
 
! Отговори
:( преди 7 години
Вчера качих коментар, чрез който питах от каква отправна точка се изчисляват тези две поколения неграмотни родители и посочих нивото на грамотност на този етнос през 4 исторически периода.Не знам защо изтриха коментара и ме блокираха. В него нямаше нищо обидно, само факти.През социализма уж по-строго се следеше дали всички деца са в училище, но в крайна сметка, успеваемостта при този етнос беше същата, каквато е сега. Другото бяха лозунги от статистика-стЪКМистика за пред конгресите на БКП.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дават им пари на ръка за записване в първи клас. Записаните са само 25%. Безплатна закуска. После им дават бележки, че приплода е записан в училище, та да взимат "детски". В пети клас момичетата стават "майка на годината". Остават едни 12%. Част от момчетата, незаети с дейности по "майка на годината" остават до осми клас. 7%. Взимат книжка. Записват се в девети клас, защото директорът иска делегиран бюджет. След първия звънец никой не ги търси. В дванайсти клас се оказва, че им се водят 5%.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв контрол в тая клоака, наречена "държава". Нищо не вършат.Преди 30 години образованието е било ценност, днес изведнъж не е. И те не са виновни, неконтролируеми са, но им трябва ДЪРЖАВА и ЗАКОНИ, а не само помощи и безплатен ток! Докога???
20
0
 
18
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
И тия ,които остават до 12 клас ,остават благодарение на делегираните бюджети,защото всеки ученик носи пари ! Демек -грамотни-неграмотни носят пари и не повтарят...
19
1
 
19
 
! Отговори
Anonim1 преди 7 години
Ама на кой му пука за шведите?Нашите деца са си наши,а тия на "шведите" и те пак наш проблем.Значи аз имам едно дете,но всъщност издържам още 5 на някоя дето на 12 е родила.Какви учебници,какви учители...какви пет лева...кастрация,че жална ни майка след 10 години.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще е бъдещото поколение на България след 20 години. За 27 години демокрация / 10 от които в Европейския съюз /, умело изгониха от Държавата студенти, вишисти, хора с потенциал и бъдещо развитие. Вървим целеустремено напред към 16 век, а на политиците явно така им харесва. Направиха така,че да се срамуваме от националността си.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би да дават нещо безплатно в първите класове? Или им трябва бележка за записване в училище заради детските?
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип за 600 лв. никой от "брадчедите" не иска да бачка. Иначе в нашата фирма търсят хора, защото вече българи в държавата са дефицид и идват и "брадчеди" на събеседване, ама като видят заплатите и не искат.