1/5 от първолаците - ромчета, до 12 клас остават едва 4%

Вече е родено второ поколение деца от неграмотни майки
68
1/5 от първолаците - ромчета, до 12 клас остават едва 4%
Снимка: Булфото, архив

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина.

Една пета от децата в 1 клас са ромчета, няма отпадащи до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше.

Още по темата

Тази статистика изнесе председателят на синдиката на българските учители Янка Такева на конференция за социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда.
 
Според нея основната причина за това, че за техните родители образованието не е ценност.

Такева обяви, че у нас вече е родено второ поколение деца от неграмотни майки, така че образователната система има спешна нужда от промени.

"Ако нямат завършен десети клас, тези деца няма да могат да вземат даже и книжка за управление на МПС", предупреди тя.

Професор Татяна Дронзина пък е категорична, че интеграцията на ромските деца трябва да е задача на много институции.

"Асенчо като отпадне от четвърти клас, си е Асенчо ничий, колко хиляди деца са ничии тогава, които отиват на улицата, кой има ангажименти  към него?", попита риторично тя, цитирана от БНР.

Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" поиска пренаписване на учебниците за седми клас, но не от университетски преподаватели, а от учители.

Написани са на неразбираем за децата език, като за студенти и това отвращава децата от образованието, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че поне ги стерилизират с ваксините. Тези *** и едномилионната банда държавни хрантутници, в частност стохилядната орда корумпирани шкембета, ще затрият държавата.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Расисити как така няма да им давате и книжки да имат. За какво им е 10 клас? Който може а краде започва бизнес. Кой ше помага на мама, тате, кака, леля, бате чичо вуйчо и т.н. да крадат, такова да правят бизнес де?
13
2
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
За жалост това е бъдещото поколение на Европейска България
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдещите лидери на Герб, ЕС и НАТО, батка! Само да изкарат 2клас.
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защи да учат и работят като знаят, че българинът ще им плаща всичко.
10
1
 
31
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Страхотни анализи на кокоше ниво!Не се учудвам,че положението е такова. Ако всички проблеми в държавата се решават на това равнище,жална ни майка!Такева и пр.,просто си идете и отстъпете място на високообразовани интелигентни млади хора,които ще решават проблемите на съвременно равнище!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТука не си прав - имам две дежа и знам какви малоумия пишат в учебниците:В учебника за пети клас на едното дете пишеше как да смесиш алкохол и вода, да опиташ течността на вкус и да кажеш различна ли е от вкуса на водата и на алкохола! А на съседната страница пишеше "никога не опитвайте химични вещества на вкус"!В учебника за четвърти клас на другото имаше "намерете означенията на географската карта и ги обяснете", като за две от тях и в наръчника ко геодезия ги нямаше!
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами много е просто бе - нямаш средно:1. Няма помощи за майчинство.2. Няма шофьорска книжка.2. Нямаш право да гласуваш.В момента без средно в университет не се влиза, ама те не са се и засилили натам...
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" поиска пренаписване на учебниците за седми клас, но не от университетски преподаватели, а от учители.===Ама точно така, за какво им е на децата да се подготвят за университета, когато можем да преработим учебниците за седми клас и да направим така, че и най-неспособните да завършват основно образование? Важното е всички да са равни на тоя свят - роми, сапуни и гъби!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-доброто за тях и семействата им е да бъдат разселени на други планети. Земята е за елита!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак добре, че 4% завършват. До момента нито една алкохолна напитка не е успяла да се сдобие със сертификат за завършен дванадесети клас.
4
0
 
26
 
! Отговори
Стар виц от соца преди 7 години
До химическа кастрацияАйшето и Хасан отишли при доктора,да питат как да се пазят,но без да ползват презервативи.Замислил се доктора и им казал:-Абе то не е много сигурно,ама все пак,като дойде момента,ти Хасане трябва да го извадиш отвънка!-Как бе докторе,мен точно тоа момент ми иде целия да вляза вътре,ти ще ме караш да го вадя....Та тия проблеми ги имаше отдавна,ама държата си беше на мястото-Почти нямаше ром,който да не работи,имаха доходи и тн.Сега на никой не му пука!!!
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако родителите им знаеха,че завършването на 12 клас от ромчетата,ще им осигури доживот безплатна пиячка и цигари,места за българчетата нямаше да има,повервайте ми!
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те са бъдещето ни,българетата жалки отиваме при динозаврите.
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1/5 ц... Роми! Лудница. С това темпо ме съмнява държавата или там каквото е, че ще изкара и до 2050 година