Синдикат за директора на 52-ро ОУ: Спрете обвиненията!

Призовават МОН: Защитете авторитета на българския учител и училище
3 апр 2017 14:52, Анисия Иванова
14
Синдикат за директора на 52-ро ОУ: Спрете обвиненията!
Снимка: Bulgaria On Air

Изказваме тревогата си от ширещите се в общественото пространство мнения и коментари, вменяващи вина на директора и учителския колектив на 52 ОУ "Цанко Церковски", кв. "Бояна" – София.

Причината е трагичният инцидент в края на февруари, при който почина 11-годишно момиче, след като негов съученик го ритна в корема.

Това се казва в открито писмо от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" до министъра на образованието и науката, до кмета на София, до началника на регионалното управление по образованието и медиите.

"Категорично сме против злепоставянето на професията ни и неправомерното оклеветяване на институцията "българско училище". За съжаление, подобно негативно отношение се формира като затвърждаваща се тенденция през последните години. Отговорност за случващото се в българското училище носят семейството, обществото, държавата, институциите, които ги представляват. Те също трябва да поемат своя дял от колективния дълг за възпитанието и образованието на българските деца.

Ние, от Синдикат "Образование", категорично подкрепяме колегията и директора на 52 ОУ в този труден за тях момент. Призоваваме към публично оповестяване на причината за смъртта и прекратяване на недостойните и унизителни обвинения", пишат те.

Синдикат "Образование" предлага МОН и Столична община да излязат със становища по този трагичен случай, но и да се произнесат в защита на авторитета на българския учител, който не носи никаква вина за нарастващата агресия между ученици.

В борбата срещу агресията в училище е необходимо МОН да изработи правила общините да предоставят институции, а учители и родители да изпълняват безкомпромисно вменените им задължения.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕГАШНИТЕ ДЕЦА НЕ ПРАВЯТ И 1 КРАЧКА ПЕША. С КОЛА ДО УЧИЛИЩЕ И ОБРАТНО. ВКЪЩИ ПРЕД НЯКОЯ СКЪПА ДЖАДЖА. В КОРЕМА С ЕНЕРГИЙНИ В2УЛКАНИ. И КЪДЕ ДА ИЗБИЕ ТОЯ ЗАСТОЙ. САМО В КЕНЕ§А ЛИ??
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О да в наща мила държава вина няма никой. Най-невинен е този с парите. Как не ви е срам малко почит към горкото семейство и клетото дете което го няма вече. Вместо да сведем глави и да се извиним даже и косвено виновни визирам училищния персонал. Този директор милия, който се беше кандидатирал и за кмет на Лозенец, кое го вълнува според вас децата или слава, пари и всички гнусни пороци на нашия век.
12
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 1 година
На учителите да се забрани да ходят до тоалетна и да се хранят! Те трябва да са всяка секунда с иначе " добре възпитаните" ни 11-12 годишни деца! Може и към всеки ученик да се назначи екип на жандармерията!
11
3
 
18
 
! Отговори
До всички анонимни преди 1 година
До Анонимен
Ако Вие бяхте нормални родители, щяхте да възпитате децата си да не се бият. Щяхте да потърсите вината първо у себе си и след това в държавата. Последната не Ви е виновна че децата Ви са неуправляеми. Никой от пишещите не е погледнал първо към себе си като родител:(
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхме в нормална държава, с нормални институции, случката щеше да се развие така:
1) ДАЗД щяха да проучат семейната среда на детето-убиец и да излязат със становище какво е провокирало агресията и какво може да се направи
2) Прокуратурата и/или общината, щяха да обвинят учителката и директорът в престъпна небрежност, като всъда след медициски експертизи, ще се реши вината им
3) Общината щеше да организира курсове по първа помощ за учители
4)Спешна помощ щеше да разследва закъснялата линейка
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже съм била дете със специални мед. нужди, и знам какво е, знам че и сега е така, мога да ви кажа, учителките нямат ама елементарна представа от това какво е тежко състояние и какво леко. Ами извинявам се, ама това е престъпна тъпотия, когато работиш с малки деца, които постоянно се блъскат и падат и се удрят някъде. Всеки човек, не учителка, ЧОВЕК! трябва да знае, че травми в областта на корема, главата и гръдния кош, особено съчетани с кръвотечение, повръщане или температура, са за 112!
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, а учителката, която е била "до тоалетна" докато децата са си играли на майки, бащи и терористи изобщо няма вина, а директорът, който не е осигурил някакво елементарно обучение по първа помощ на учителката изобщо ама изобщо няма вина. Извинявайте, ама има инциденти при които нищо не можеш да направи. Когато обаче влачиш дете плюещо кръв по коридорите в търсене на мед. сестра, вместо веднага да звъннеш на 112, вината не е в съдбата, вината е в липсата на елементарни познания по медицина.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причините за агресията в училище са големия брой деца в клас и липсата на достатъчно физическа активност.
Причината за агресията в училище е големият брой деца в клас и липсата на достатъчно физически упражнения.
Ако бях на мястото на министъра, щях да пусна една наредба при повече от 20 деца в клас, да се назначава помощник-учител или възпитател. През междучасията той трябва да следи за реда в стаята. Децата на целодневно обучение задължителни трябва да прекарват поне 60 мин. на открито.
6
5
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До milena
Много Ви бива да говорите неистини, особено като не сте запознати. Няма връзка между сбиването и смъртта на момичето. Но въпросното момиче е започнало побоя. Най-лошото е, че няма родител, от пишещите тук, който да поеме вината, че не е възпитал детето си. И аз ако съм възпитал децата си на търпимост и толерантност, то вие ми плюете на възпитанието. Някой трябва да ви каже да се научите!!!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо търсим вина в учителите да му се незнае!!! Защо не се стреснем от възпитанието на децата ни за което сме виновни единствено и само ние! Хайде стига сме търсили вина в другити! Нито директора нито учителя са виновни. Родителите на момчето трябва да си понесат последствията и наказанието.
4
13
 
4
 
! Отговори
*_* преди 1 година
Аз не знам как и защо, но учителките на нашите деца явно нон-стоп са "до тоалетната", щото каквото и да стане, все с това се оправдават..
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не кажете истината, че въпросното дете извършител е меко казано "проблемно", кои са родителите, колко на брой сигнали ежедневно има за неговото агресивно поведение, по които не е взвто отношение и т.н.
2
10
 
6
 
! Отговори
СС преди 1 година
Да си понесе отговорността ! Има и морална отговорност г-н Шефе !
1
2
 
21
 
! Отговори
milena преди 1 година
След като споменавате случая, кажете за съдебната експертиза?Какви нови разкрития има?Стана ли ясна вече вината на детето убиец?