Пари няма – действайте! Какво образование искаме?

Предложения на Синдикат "Образование" за промени в системата
7 апр 2017 14:15, Анисия Иванова
50
Пари няма – действайте! Какво образование искаме?
Снимка: МОН

Синдикат "Образование" изготви предложения за промени в българското образование. След проучвания и анализи на ситуацията в системата те са извели 8 основни пункта в документа си "За бъдещето на България".

Според тях промени са нужни в делегираните бюджети, системата на обучение, учителските заплати, както и в новоприетия Закона за предучилищното и училищно образование (ЗПУО).

За да функционира ефективно една система, тя се нуждае от финансово обезпечаване. Недофинансирането на системата и само 3.5% от БВП, отредени за образование, води до невъзможност за изпълнението на новите образователни политики, заложени в Закона. Това поставя под съмнение осъществяването на приоритета образование и ограничава достъпа до качествено образование на всички български ученици, пише Синдиката в позиция, изпратена до медиите.

Синдикат "Образование" предлага: Да се заложи и следва стратегия за увеличение на средствата за образование, като те се увеличават с не по-малко от 0,5% на година, до достигане на поне 6% от БВП.

След голямата учителска стачка от 2007 година финансирането на образователните институции е обвързването единствено и само с броя на учениците чрез фиксиран единен разходен стандарт (ЕРС). Философията "делегирани бюджети“ създава порочна зависимост на ЕРС на ученика към заплатата на учителя и директора и генерира дефицит на възпитанието в образователния процес.

Наложително е: Делегираните бюджети на образователните институции, като философия на финансиране, да отпаднат и вместо тях да се въведe финансиране на дейност образование, чиято основна цел е равен достъп до образование, гарантиране на базови условия във всяко учебно заведение, като се вземат предвид географското местоположение, постоянните разходи за функциониране (които не зависят от броя на учениците), националните цели за развитие на българските райони.

Със закон да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения, предлагащи равен шанс за всеки български ученик, независимо от неговото местоживеене.
Ниското заплащане на педагогическия труд, огромната административна тежест и натовареност, големите очаквания и отговорности за резултативност в образователно-възпитателния процес са в дисбаланс и действат демотивиращо на работещите в системата и правят професията непривлекателна за младите специалисти.

Учителите в България са "квалифицирани работещи бедни" и традиционно най-бедни в Европа. Синдикат "Образование" апелира: Учителската заплата да бъде не по-ниска от средната брутна работна заплата за работещите в обществения сектор.

От Синдиката твърдят, че много гняв и недоволство сред колегията буди фактът, че директорската длъжност, след спечелен (?! ) конкурс, става пожизнена. Това понякога води до авторитарно управление, чувство за безнаказаност и злоупотреба със служебното положение. Често липсва отговорност на директора към синдикалните организации и учителите, които управлява.

Липсват изисквания към квалификацията на кандидат-директорите на образователните институции и често се усеща липсата на административен контрол към тях. Липсва стимул за надграждане, стремеж към иновативност и творчество. Синдикат "Образование" настоява да има мандатност на директорите и синдикални представители в основни образователни комисии.

Динамичните процеси в нашето общество, тежките социални, битови и икономически проблеми дават тежко отражение не само в битието, но и в съзнанието на децата и учениците. Осигуряването на педагогически съветник и/или психолог е наложително в образователните институции. Новата власт на страната и МОН да се съобразят със ситуацията днес и назначаването на психолози и педагогически специалисти във всички учебни звена да стане задължително, предлагат от Синдиката.

Сградният фонд на образователните институции, липсата на физкултурни салони, плувни басейни, столови за хранене, необходимия брой и видове специализирани кабинети, лишава от равен шанс за качествена учебна среда над 60% от българските деца и ученици. Огромна част от учениците в България са принудени да се образоват в двусменен режим на учебния процес, като това автоматично ги лишава от целодневната му организация. Предложение на Синдиката е да се обезпечи и осигури задължителна целодневна организация на учебния процес за учениците до 7 клас и поетапно преминаване на едносменен режим на обучение в следващите 4 години.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява: Да се ревизират и променят всички държавни образователни стандарти към ЗПУО, съобразно направените предложения на представителните учителските синдикати в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я СЕГА ДА ВИДИМ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ- ОТ 7 СУТРИН ДО 18 ЧАСА ПЛЪТНО ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА В ЕДНО ПОМЕЩЕНИЕ С ОЩЕ 28/30 ДЕЦА ОКОЛО СЕБЕ СИ- Я ОПИТАЙТЕ ВИЕ НЯКОЙ ДА ВИ НАВЛИЗА В ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО- ЩЕ СЕ ИЗБИВАТ. МАХНЕТЕ ПРЕПЪЛНЕНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ИЛИ ВЪВЕДЕТЕ ДЕЦАТА НА НЕ РАБОТЕЩИТЕ ДА БЪДАТ ПО МАЛКО ЧАСОВЕ В ДГ- ТОВА Е БЕЗУМИЕ И НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ. АГРЕСИЯТА ЗАПОЧВА ОТ ТАМ И СЛЕД ТОВА ПРОДЪЛЖАВА В ЦЕЛОДНЕВНИЯ ПРЕСТОЙ В УЧИЛИЩАТА. ДАНИЯ- 3 ДЕЦА ЕДИН УЧИТЕЛ,30 ДЕЦА- ДГ
36
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Не се ядосвай, скоро в България няма да има учители, нали средната възраст е 57 години,а децата ще са в училище, но без учители.Тъжно бъдеще ще има в българското образова-ние, по-голямо нещастие е само войната.Няма желаещи да бъдат учители, няма другадържава в света с толкова лошо отношение към учителя, така че бъдещите ученици трудноще познават буквите.Крайно време да се въведе платено образование, с нормални такси.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родител съм на първокласник и нямам думи с ,които да опиша възмущението си от образователната система. Какво е това задължително стоене на децата в у-ще от 8 до 17.30 часа ., каква е тази т. наречена пролетна ваканция от 4 дни , защото останалите от нея са Великденски празници,когато по закон всички почиват. На всичкото отгоре ще учат до 31.05 . От това ВЕЛИКО БЕЗМИСЛЕНО УЧЕНЕ , децата не само ще станат агресивни, но и ще полудеят ....
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако слушаме ленивците, които пишат, че нета е по-доброто училище, то да спрем да ги учиме - само ЧЕТЕНЕТО да остане единствен предмет..........
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен С 23 + 1 -ПЛОВДИВ НЕ Е СОФИЯ, КУКУМЯВКО!
32
0
 
6
 
! Отговори
Милена преди 7 години
До АнонименПрав/а си! То и от съдилища няма да има наказание..... Ами освен един бой.... ей така някоя късна доба... май друго не остава.....
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МиленаТрябва да се знаят тези, които загробиха училището, да се помнят и повтарят при всеки удобен случай. Защото ако си мълчим М. Дамянова ще стане министър на образованието и тогава ще разплаче и неродените
30
0
 
11
 
! Отговори
Милена преди 7 години
До АнонименТези хора не заслужават да бъдат назовавани по имена! Всички ги знаем кои са, но заслужават забвение и презрение!
29
2
 
17
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Тази мандатност на директорите я въвеждат от 15 години! А назначените от СДС директори се превърнаха във феодали - колят и бесят вече 20 години! Ако не си техен човек - аман ти е системата...
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МиленаСрама си има имена - МИЛЕНА ДАМЯНОВА, ВАНЯ КАСТРЕВА, МИГЛЕНА КУНЕВА, ДИЯН СТАМАТОВ И ОЩЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРБЕРИ. МОЖЕ ДА ДОБАВИТЕ И ЛИДЕРИТЕ НА СИНДИКАТИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО
27
3
 
15
 
! Отговори
0 преди 7 години
Този синдикат не беше ли бойният отряд на СДС,който сваляше и слагаше на око директори,заместници и издигна лозунга "Да освободим българския учител!" И така го освободиха,че и уроците си не подготвяше.А исканията им ми намирисват на "Фантазиите на Фарятиев!" или на Комунистически манифест!За Миленчето не искам да мисля-унгарска филология,нито един изнесен урок,съжалявам я за тиковете!
26
1
 
15
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Догодина второкласниците ще са БЕЗ учебници! Щели да ги раздадат на pdf-и!?!?!?!?!?!? Срам и позор! Само се моля преподавателите да продължат здраво края и родителите да са отговорни и да подпомагат процеса с каквото могат! Иначе училищата стават "иновативни"! Срам! Срам!
25
0
 
17
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Единственото, което се прави е предписания и нищо друго! Синът ми е в първи клас, учебниците са написани за ***!!! Ако детето ви има заложби (независимо от дисциплината) се налага да търсите допълнителни учители и/или курсове.За първокласниците годината започна със стари учебници и нова програма, настъпи пълен хаос в един момент и само качествата на преподавателите спаси учебната година. От министерството бяха написани някакви смешни документчета!
24
2
 
20
 
! Отговори
Майка на петокласник преди 7 години
Моят син учи от някакви брошурки, отпечатани, наистина на безумно тънка и много гладка хартия, която се къса много лесно. Учим Африка преди Европа. В Новият учебник по история децата учат митове и легенди за сътворението на Елада и Рим, за траките има точно 2 урока. В единия пише, че не могат да бъдат взети под внимание легендите т.к. те на са исторически факт. Но пък всички легенди за Рим и Елада са взети под внимание в няколко урока. Интересен ПРОбългарски подход!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Възмутен родителНяма супер тънка луксозна хартия..Ако не е дебела не е луксозна.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието като чалгата -силикон и плейбек !
21
0
 
10
 
! Отговори
Писна ми преди 7 години
Само си приказвате... реални действия няма!
20
0
 
23
 
! Отговори
Възмутен родител преди 7 години
Гласувах против ГЕРБ на тези избори! И знаете ли защо? Заради образованието!Взеха пари от здравните ни осигуровки за да направят магистралите, по които турците да пътуват бързо от Германия до Турция, но ЦЯЛА година не намерихо пари да напишат и отпечатат учебниците на българските деца- първолаци, 5, 6 и 7 клас. Учебници по български език НЯМА. Има притурки, които са печатани на супер тънка свръх луксозна хартия и децата пазят "списанийцата" и за тези следващата год., понеже пак няма да печатат!
19
0
 
12
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименД-р. Борисов има няколко важни разработки относно пожарникарския маркуч - методика за откриване и отстраняване на неизправности, методика за разгъване в пресечена и/или гориста местност, методика за компактно прибиране и съхраняване и т.н. Също има разработка относно горимостта на материалите - "Не се гаси туй що не гасне и туй що не е запалено". Участвал е и в научно изследване относно нивелацията на пожарникарската стълба, което се използва от Magirus, Bronto и други производители.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данъците на българите отиват за здравеопазване, образование и защита/армия и полиция/. Който не плаща данъци в България няма правото да разпределя парите от тези данъци за какво и по колко да се разходват. И да, българите от чужбина вкарват пари, но подпомагайки банковата система, не данъчната. А именно от данъците се отделят парите за училища, учители и университети. От данъците, на тия които живеят тука!