Срещу агресията в училище МОН излиза с 22 мерки

Денков: Да не чакаме да се случи инцидент, за да реагираме!
21
Срещу агресията в училище МОН излиза с 22 мерки
Николай Денков. Снимка: архив, БТА

Просветното министерство предлага 22 мерки за предотвратяване на агресията в училище. До края на юни ще бъде изготвен проект за изменение на Наредбата за здравните кабинети в училищата, в който са предвидени варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко учебно заведение.

Там, където няма медицински лица, това ще става чрез Спешната помощ, или при близки до учебното заведение болници, предаде БНР. 

Междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, бе представен от министъра на образованието Николай Денков. Половината от мерките трябва да бъдат изпълнени още до края на тази година. Други са средносрочни, с хоризонт до края на 2018 година, има и постоянни. По думите на Денков, особено важна е промяната, свързана с държавния образователен стандарт за приобщаващото образование, приет миналата година.
 
По думите му тези няколко месеца показали, че в него има известни дефицити, които трябва по максимално бърз начин да бъдат коригирани, например недобре разписан и неработещ за момента координационен механизъм за превенция на насилието и агресията.
 
"Това означава, че не трябва да чакаме да се случи инцидент и различните институции да започнат да реагират на различните възможни варианти, а трябва когато се появи проблемно дете (а проблемни деца има и проблемни не означава непременно лоши, проблемни означава, че това са деца, които имат нужда от подкрепа в този момент), да има механизъм, чрез който това дете да бъде насочено в определена посока за среща с психолози, анализ на проблемите от специалисти и поставяне на карта, с която това дете да получи необходимата подкрепа", разясни той.
 
По думите на Денков докато детето не е в подходящата кондиция да бъде пълноценно в час, то може да бъде изведено от клас, така че да не пречи на другите деца, може да премине в други форми на обучение, така че да не възпрепятства учебния процес.  
 
Планът, представен от просветния министър, е част от Национален координационен механизъм за борба с агресията, предложен от институциите, след като при инцидент в столично училище почина 11-годишно дете. Трябва да се работи по взаимодействието родители - учители, защото сега балансът е нарушен, посочи Николай Денков.
 
"Учителите, които на тяхна територия, в училище, имат всички права да обсъждат свободно какви трябва да са мерките, да наказват децата след спазване на съответните процедури, не се чувстват достатъчно защитени от наредбата, за да могат да си свършат работата. Родителите трябва да участват в съответните обсъждания, да имат информацията, която им се полага, но крайната дума какво ще бъде наказанието, трябва да бъде взета от учителите, това наказание трябва да влезе в действие и родителят трябва да подпомага този процес. Той не може да бъде водещият в един такъв процес", каза министърът на образованието.
 
До края на май ще бъде създадена система за взаимодействие между учителите и личните лекари на техните ученици. В същия срок преподавателите ще преминат през инструктаж за координация на действията с медицинско лице в случай на инцидент, както и за оказване на първа помощ.
 
До края на следващата година за всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието.
 

21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
вързоп преди 1 година
как ще ги осъществите тези мерки като след 6-7 години няма да имате учители, сега средната възраст на учителя 57 години ли е ? Без да има мъже учители няма дисциплина, децата от учители жени не се плашат.
17
0
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Дрън дрън и нищо
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 МЕРКИ МИ ПРИЛИЧАТ НА 21 ВИДА ПОМОЩИ....ЗНАЕТЕ ЗА КОГО.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА УСПЕШНО ВЪЗПИТАНИЕ БЕЗ НАКАЗАНИЯ. ИМАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НАКАЗАНИЕ С ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД- НЕ СЕ ПРИЛАГА! МОЖЕШЕ ДА СЕ ОБМИСЛИ И ПРОВИНИЛИЯТ СЕ ДА ОСТАВА СЛЕД ЧАСОВЕТЕ ЗА ДООБРАБОТКА- ПАК НЕ СЕ ПРИЛГА. САМО СОЛЕНИ ГЛОБИ!

ДАВАМ ЗА ПРИМЕР МЕКСИКО:
ЗА НАЙ-МАЛКОТО ПРОВИНЕНИЕ УЧЕНИКА СЕ ИЗКЛЮЧВА- БЕЗ ПРАВО ДА УЧИ В ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ, А САМО В ЧАСТНО. НО ТАКСИТЕ ТАМ СА ОГРОМНИ. И РОДИТЕЛЯТ Е СИЛНО МОТИВИРАН ДА ДЪРЖИ ИЗКЪСО ДЕТЕТО СИ.
14
0
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 година
Махнете делегираните бюджети, само пълните гушите на директорите и приближените им. Прочетете старите правилници, може да ви хареса нещо. И да има глоби за родителите, защото няма ТВУ. На българина трябва да му се бръкне в джоба за да върви работата. Като не му харесва да си прибира диването в тях
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли макаренко, тежки репресии или глоби за родителите - не.
Ми идете се гръмнете. Толкова ви струват мерките.
12
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 1 година
А новия министър изобщо знае ли, че говори измишльотини? Знае ли, че до 4 клас учениците по закон вече не се наказват по никакъв начин. Знае ли, че момчето, убило момиче влиза в тази графа, че обяснява как учителите можели да наказват...... Как могат да наказват, нека ми обясни?!? Наистина много искам да знам как????? ***. Законите на образованието не знае, министър ми станал. Това правителство доказа, че работи против образованието и против учителите. Разказа им играта!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важното в близост до училищата да не се продават кока-кола и др.които масовосе пият и се превъзбуждат.На всеки етаж в междучасията да има дежурен учител за респект.Учителите изразяват безраличие при наблюдение на подобни случаи...
10
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
Cледвайте Aмериканската система. Tе са видели всичко.
9
0
 
15
 
! Отговори
ФФФ преди 1 година
До Анонимен 2

И ако му дръпне учителят ухото, детето веднага звъни на телефона и спасителния екип пристига.
8
0
 
14
 
! Отговори
Празни приказки преди 1 година
И кво значат тези общи приказки? Като го изведе учителят от клас, кому ще го остави?
Кое е това лице, което ще надзирава изведените ученици и какво става, ако те не слушат и него? Кои са тия други форми на обучение? Ако е добре познатата ни индивидуална форма на обучение, то всеки, на когото не му се ходи на училище, може да подлуди учителите, да пребие съучениците си и да си излезе с гордо вдигната глава.
И какви наказания за агресия ще има, че не разбрахме?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя с мерките е бил най големия смотльо в училище
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може децата-боклуци да учат с моите деца които са отличници. Не може всички да са успяващи мениджъри и финансисти. Трябва да има и тъ.пи дето да работят тежката работа. Това са точно такива деца, които не се учат не възприемат и създават проблеми. Решението е бой и труд. Така *** ще стане човек! Някои ще кажат да ама твоите деца можеха да са боклуци ти пак ли така ще говориш. Отговора е докато моите деца стигнат до тия гарантирам 100% че от понеделник до събота няма да могат да си седнат на седалището, ще го млатя като мръсно куче докато не се научи на ред и дисциплина!
5
2
 
24
 
! Отговори
Глу пост преди 1 година
Поредната глупост. Абе тези отгоре всичките са изтрещели яко.
Само се замислете защо преди 15-на години нямаше никакво насилие в училищата. Защо всички слушаха учителите, а не като днес на една 12г пръдла неможеш да кажеш нищо защото баща и бил някой си.
Всичко тръгва от семейството, точно това семейство което е почти пред разпадане в България.
Просто тези отгоре неосъзнават че демографския проблем е истински и доста сериозен.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е снайперист на покрива. При акции на деца - хулигани, отстрел. Като паднат първите жертви ще настане тишина и спокойствие. И мир.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата - убийци ще бъдат срещани с психолози. Тия в ред ли са?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерките са от вида - вместо на 112 учениците ще трябва да звънят на шестцифрен телефон, който ще е разлепен във всяко училище и ще се усвоят едни пари докато за заплати и училища пари няма. Ефектът ще е обратен, но на кой му пука от всиката тъпота и незаинтересованост във властта.
1
3
 
21
 
! Отговори
Родител преди 1 година
Те като са изпуснати първите седем години домашно възпитание ,каквито и мерки да се вземат,това разглезено и безхаберно поколение е НЕКОНТРОЛИРУЕМО.Ако издърпаш на някой ухото-Агенция за защита на детето,ако му повишиш тон-също.А за един шамар/заслужен/може да те осъдят.Примери много,а поколението расте все по невъзпитано,глезено и т.ъ.п. Постовете по сайтовете многодобре илюстрира това.Каруцарски речник и празноглаво всезнайство. Жална България!