"Иди, учи и се върни" – следващото поколение лидери

Дарителската кампания за стипендиите е до 15 април
12 апр 2017 16:00, Анисия Иванова
14
"Иди, учи и се върни" – следващото поколение лидери
Снимка: Сдружение "Тук-Там"

Фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" съществува, за да подпомага талантливи младежи да получат качествено образование в чужбина и да се реализират успешно в България. Фондът е съдаден през 2016 г. от "Тук-Там", сдружението на българи, учили в чужбина, но върнали се, за да дадат знанията и уменията си в България.

"Създадохме първата стипендия от българи за българи, чрез която целим всяка година да помагаме на талантливи младежи да развиват потенциала си, черпейки опит и образование от чужбина, и да се реализират в България", обясняват от сдружението.

Миналата година сдружението събира 11 000 лв. от дарители, с които подпомага трима души с магистратурата им в чужбина - Наско, Сиво и Лили в момента учат в Харвард, Кеймбридж и Марбург.

Целта на второто издание е да се съберат и раздадат стипендии на втора група младежи, които да завършат магистратурата в чужбина през 2017/2018 г. Амбицията е тази година всяка една стипендия да бъде на стойност от 10 000 лв. Засега са събрани около 20 000 лв., а крайният срок за даряване в кампанията е 15 април.

"От опит знаем, че за да вземе максимума от образованието си, всеки студент освен от пари има нужда от цялостна подкрепа по време на следването си. Нашата мечта е в дългосрочен план да превърнем Фонда за стипендии в цялостна програма за развитие на следващото поколение лидери", твърдят от сдружението.

Освен пари и подкрепа от екипа, бъдещите стипендианти ще бъдат включвани в целогодишна програма, в която всеки ще си има лични ментори и ще получи персонализирана програма за усъвършенстване на личностните си качества.

Амбицията на Фонда е всяка година да изпраща от 3 до 5 души, които да учат в чужбина с условието след това да се върнат в България. Така само за 5-10 години ще изградим силна общност от талантливи лидери, които активно ще работят да направим България едно по-добро място, убедена е Пламена Тодорова, член на УС на "Тук-Там".

В "Тук-Там" знаят, че бъдещето се създава по много различни начини. Кауза като образованието е прекрасен повод да се обединим около една от най-важните ценности за нас като нация.

Наясно сме, че образованието в чужбина не е панацея, но знанията, които студентите придобиват в чуждите университети, уменията, с които се сдобиват при стажовете си в чуждите компании, разширеният мироглед, който развиват при общуването си с хора от цял свят могат да бъдат изключително ценни за цялото ни общество, обобщават от "Тук-Там".

Още информация за дарителската кампания четете тук.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
кака Сийка преди 3 години
Върнаха се хора, които дойдоха чрез власт да крадат и крадоха, срам ни е от такива
учили да управляват, а крадоха.Все пак, колко процента от училиге на Запад се връщат, имат ли десет?
13
0
 
5
 
! Отговори
Тони преди 3 години
До Анонимен

Като Милен Велчев, Пламен Петров и Николай Василев ли? Ако са като тях, по-добре , да не се връщат в България.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи деца ще си позволя да ви дам един съвет помнете го цял живо. Много малко сме живи и много време ще сме умрели . Не даваите да ви губят времето със глупости. Отиваите и се оправяите сами
11
1
 
4
 
! Отговори
asdasd преди 3 години
Драги анонимен, като преуспял човек, поне такъв си мисля че съм, като се погледна в огледалото, не е заради парите, че няма да се върна, а хората. Не понасям манталитета, овчедушието и "всеки за себе си" качества на нашият народ.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо некоректно в статията - 11000лева за магистратури в Харвард , Кембридж
Там една свястна магистратура е 30 000 - 50000долара Нещо информацията не
е както трябва а ако 11000 лв за тримата хептен не е истина освен ако са пари за самолетните им билети и накрая все повече изучили се както трябва се връщат а държавицата ни все повече затъва , да не са учили като Делянчо Добрев в най- силните университети , ама отпред назад като качество
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги мрънкачи, тази статия не е за "преуспели" барманчета и сервитьорчета в Германия и Испания. Тази статия е за кадърни хора, които ще се върнат и ще взимат хубави заплати, докато вие ринете мечтаната тиня на европейското общество и си хейтите. Разберете, у нас има десетки хиляди млади и успели хора. Вие никъде няма да успеете, не се тревожете. Не носите нищо на никоя държава, освен бреме. Но, виж, успелите и интелигентните са желани навсякъде. Вие тичайте към кръчмата в Лондон да миете чинии.
8
2
 
11
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Всеки млад и с повече от 2 грама мозък не би се върнал тук!
7
0
 
10
 
! Отговори
аре без мен преди 3 години
Защо ли пък имам един натрапчив спомен за едно такова поколение лидери върнали се от чужбина да "изправят на крака държавата" - царя ги доведе... много вредни кoпeлета бяха... после половината изчезнаха другите станаха честни бизнесмени
Имаше и един голям "демократ" от зората на демокрацията - емил кошлуков - прави революиции после отиде в америка да учи. После се върна и почна да сипе акъл по телевизиите... ама нещо и той изчезна.
6
0
 
3
 
! Отговори
аре без мен преди 3 години
Сговорна дружина в торба не стои
Куче, което лае да си знае гьола
Лаком гъ3 котките не го лочат
Кротко агне глава затрива
Който пее вир става
Който копае гpоб другиму — сpам за майстора
Гъ3 от нож умиpа
Чужд гъ3 кpъв сеpе
Кротко агне — срам за майстора
Приятел в чувал не се купува
Бързата кyчка не вижда
Който се смее последен да си знае гьола
Чужд гъ3 — за наука глyх

и други на "quotes undo it" (точки на мястото на интервалите)
Не трийте поста линkът е безвреден
5
0
 
11
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Не стига, че заминава вече и куцо и сакато и без да имат пари, а вие и ще им помагате да заминат. Ще се върнат на кукуво лято!!! По-добре дайте парите за да помогнете на младежи, които са останали тук и искат да работят в България, но например им трябва капитал за да започнат!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че що? Кво му е на българското образование?! Ваш: ББ
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие по-добре съберете пари за осиновяване на деца или отглеждането им,от 15 години гърците осиновяват деца и бебета от различни националности тихомълком,най-вече от Румъния и България.А вие ревете от демографска катастрофа и не предприемате нищо!
Само устата ви голяма!
2
4
 
30
 
! Отговори
яьа преди 3 години
Успех Ви пожелавам, но аз в фалирала държава няма да се върна.
1
2
 
33
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Ще се върнат, ама друг път, със заплатите тук не могат да си изплатят образованието до пенсия, т.е. никога, понеже и пенсия няма да видят.