Нощи пред школото – родители записват децата си в І клас

Въпреки новите критерии за прием майки и татковци се заредиха
18 апр 2017 21:00,
22

Опашки и часове чакане - така започна и тази година записването на ученици за първи клас. Въпреки въвеждането на нови критерии за прием, които трябваш да улеснят процеса, затруднения не липсваха.

Новите критерии за прием в първи клас трябваше да елиминират среднощния престой пред училищата. Въпреки това столичното 133-о училище осъмна с дълга опашка от родители, чакащи да подадат заявления за класиране.

"Нощувахме на крак, по коли, по кафета...", разказа майка пред Bulgaria ON AIR.

Илия Милчев е сред първите родители на опашката. Чака тук от вчера следобед. Решил е да се презастрахова.

"Не сме съвсем убедени, че критерият за записване по ред не е решаващ специално за това училище. Минахме случайно - видяхме, че се събират хора и останахме", призна той.

Още по темата

Малко след 8.30 ч. родителите бяха приветствани в сградата на училището. Директорът на столичното 133-о училище обясни, че е очаквала опашка да има и днес, но родителите са били значително по-малко от минали години. Критерият поредност на подаване на документи нямало да бъде фактор при класирането.

"Дали сме допълнителни точки на братя и сестри, на което ние много държим, както и местоработата на родителите", обясни директорът на училището Даниела Борисова.

Подаването на заявленията за кандидатстване отнема няколко минути. Повечето родители са изрядни в документацията.

Свободните места са 96, но кандидатите са в пъти повече. Въпреки това част от родителите са оптимисти. Заявленията за прием в първи клас родителите могат да подават до 19 май включително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Български родител преди 6 години
Коментарът ми се отнасяше за номер 6.
16
0
 
0
 
! Отговори
Български родител преди 6 години
До номер 5: Първо - вижда се , че образованието не ти е приоритет. Второ - образованието обаче е бъдещето на децата, т.е. на страната ни, но такива индивиди като теб трудно го осмислят. Някой ден като ти се родят деца ще видиш колко е важна средата и мотивацията, която децата получават от съучениците си и от родителите си или настойниците си. Извинявам се, ако последното изречение ти беше твърде сложно. Трето - колкото по-*** е народът, толкова по-лесно се управлява. Помисли по темата.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактНикой, освен вас, не е длъжен да ви търси място за класиране на детето, това е работа на родителя, не на държавата/училището.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До N16, който е изригнал така:"Като ги изтегли къде ги записа бе юнак,и колко пътуваш сутрин за да ги заведеш до новото училище. Или май ти си едното дете в,,обикновенно училище.Ще стане писател от тебе,добре ги разтягаш,само където не си наясно с нещата.Като ти се родят НАИСТИНА деца ще разбереш проблема."Ще взема да ти отговоря: николко не пътувам сутрин, и те не пътуват, защото пресичат улицата - и са в училище. А ти, като си вредиш НАИСТИНА детето в 133-то, ще разбереш проблема.
13
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В това 133-то у-ще в правилата за прием има една съществена забележка, че ако има деца с еднакъв брой точки и те са повече от останалите свободни места, някакъв обществен съвет трябвало да предложи как да ги класират. Това на практика означава, че пак поредността на подаване на заявление ще реши класирането. Едва ли този обществен съвет ще предложи нещо друго.
12
2
 
1
 
! Отговори
ДО 12 преди 6 години
Като ги изтегли къде ги записа бе юнак,и колко пътуваш сутрин за да ги заведеш до новото училище. Или май ти си едното дете в ,,обикновенно училище. Ще стане писател от тебе ,добре ги разтягаш,само където не си наясно с нещата. Като ти се родят НАИСТИНА деца ще разбереш проблема.
11
0
 
4
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Явно повечето сте още голобради философи,като този със,,софийското ГРАЖДАНСТВО???".Проблема деца е с районирането . Ако живеете на една улица но отедната страна е примерно ,,Триадица" а от другата Лозенец ,учите в различни училища по район.Нищо че училището е на 100-200 метра и от двете къщи единият ще трябва да пътува до центъра.А и до миналата година тези от провинцията имаха предимство???.Сега не знам как е. Като порастнете и станете родители ще разберете.За сега това не е тема за вас
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагикомедия...
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като има такива родители-герои да се връзват на истерията, ще има и такива нелепи нощни опашки, и корумпирани директорки... А за 133-то - специално аз изтеглих оттам и двете си деца - директорката, въпросната Борисова, и учителките, се оказаха въздух под налягане. Записах децата си в "нормално" училище, при "обикновени" учители, и не съжалявам - и "разходите" ми намаляха, и стресът изчезна. За децата ми пък, да не говорим...
8
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
малки сме :) много малки ;) клипа го доказва :) събираме се за глупости и никога за важни неща :) докато сме индивидуалисти а не общество ще сме като овци в боюк с некадърен пастир :)
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех, че 133 -то руско училище е престижно, че чак опашки да има. Ненормални хора. По цял ден псуват Русия пък се редят на опашка децата им да учат в Руското.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се ли посбихте поне малко,гауррски ***?
5
0
 
3
 
! Отговори
Грухтос Бомбастични преди 6 години
Прави са хората. Единственият възможен критерий при 500 кандидатстващи за 96 места е време на подаване на заявлението. Повечето ще бъдат с изравнени точки и реално няма как да се намери място за всички. Много ще ми е интересно как (по честен начин) ще бъде решен проблема с многото кандидати с еднакви точки? Директорката казва, че това няма да е фактор, но не казва как би се решил горния проблем. Другия вариант е да влязат само деца от многодетни семейства... Паживьом, увидим.
4
1
 
0
 
! Отговори
давид виденов преди 6 години
държавата е пореда си такива като теб утребки нямат място тук
3
1
 
1
 
! Отговори
давид виденов преди 6 години
нали в България образуванието е задължително какви са тия орашки за записване от родителите.ИЛИ искат в по престижни учелища. то тези училища и нарко мафията ги предпочита защото родителите са богати в елитните училищта .после детето било зарибено и виновен кой не Бойко а Вие родители простаци.нали се правите от голямотя добро утро.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати държавата!
1
1
 
11
 
! Отговори
не е приятно преди 6 години
еми това е факт от премахването на Софийското гражданство ,НО хората дошли от провинцията да не ме плюят РАЗБИРАМ ГИ няма какво да работят за това идват в софия нормално е и те трябва да си хранят децата всеки се бори за хляба самите управници са виноени ,че съсипаха пройзводството и заводите по градовете